İçinde KAĞ geçen kelimeler

Kelimeler arşivinde; içinde "kağ" olan, toplam 160 tane kelime bulunuyor. İçerisinde kağ bulunan kelimeler listesini Kelimelik, Scrabble ve benzer kelime bulma oyunlarında ya da Türkçe ile ilgili yapacağınız ödev, araştırma veya ders çalışmalarınızda kullanabilirsiniz.

Ek olarak sonu kağ ile biten kelimeler listesini okumak ya da başında kağ olan kelimeler listesine gözatmak isteyebilirsiniz. Bunların yanında, kelime anlamları için alt kısımda bulunan "harfli kelimeler" linklerinden de yararlanabilirsiniz.

 
 

17 harfli kelimeler

KAĞITBALIĞIGİLLER

16 harfli kelimeler

BUKAĞILAYABİLMEK

15 harfli kelimeler

BUKAĞILAYABİLME

13 harfli kelimeler

METELİKKAĞIDI

12 harfli kelimeler

AYVALISOKAĞI, BUKAĞILANMAK, KAĞŞAKTOPRAK, SİNEKAĞIRLIK, ÜÇKAĞITÇILIK

11 harfli kelimeler

BUKAĞILAMAK, BUKAĞILANMA, GOLTUKAĞACI, KAĞALLAŞMAK, KAĞILDAŞMAK, KAĞIŞLANMAK, KAĞITBALIĞI, KAĞITLANMAK, KAĞITÖRNEĞİ, KAHVEKAĞIDI, KARACAKAĞNI, OSURUKAĞACI, PARMAKKAĞNI, TOMRUKAĞASI

10 harfli kelimeler

BİLGEKAĞAN, BUKAĞILAMA, BÜYÜKAĞACI, KABAKKAĞNI, KAFAKAĞIDI, KAĞALLAMAK, KAĞIŞDAMAK, KAĞIŞTAMAK, KAĞIŞTIMAK, KAĞITARASI, KAĞITÇILIK, KAĞITLAMAK, KAĞITLANMA, KANCIKAĞAÇ, KURUKAĞŞAK, KÜTKAĞNISI, NEZİKAĞACI, SANCAKAĞIL, SAPKAĞNISI

9 harfli kelimeler

BUKAĞILIK, ÇALIKAĞIL, ÇARIKAĞAZ, GEDİKAĞZI, İPEKAĞACI, KAĞALAMAK, KAĞDURMAK, KAĞIRICAK, KAĞIRTMAÇ, KAĞIRTMAK, KAĞIŞADAK, KAĞITBEZİ, KAĞITHANE, KAĞITKUŞU, KAĞITLAMA, KAĞLAŞMAK, KAĞNITOZU, KAĞRIŞMAK, KAĞŞANMAK, KAĞŞATMAK, KESİKAĞAÇ, KOCAKAĞAN, ÖZEKAĞACI, ÜÇKAĞITÇI, YANIKAĞIL, YAYIKAĞIL

8 harfli kelimeler

AÇIKAĞIZ, BUKAĞILI, KAĞANLIK, KAĞIZMAN, KAĞŞAMAK, KIRKAĞAÇ, AÇIKAĞIL, ECİKAĞIL, KAĞARMAK, KAĞILCIK, KAĞIRMAK, KAĞIŞMAK, KAĞIŞTAK, KAĞITLIK, KAĞLAMAK, KAĞNICAK, KAĞNIEVİ, KAĞRTMAK, KAĞSIRIK, KAĞŞADAK, KAĞUNMAK, KAĞUTMAK, KIRKAĞIL, KÜÇÜKAĞA, SAKAĞILI, SUÇIKAĞI

7 harfli kelimeler

ÇALKAĞI, KAĞŞAMA, BAKAĞAN, GÖKAĞAÇ, KAĞAŞAK, KAĞAVER, KAĞILDI, KAĞIMAK, KAĞIŞIK, KAĞIŞTI, KAĞITÇI, KAĞITLI, KAĞITSI, KAĞNICI, KAĞNILI, KAĞSEVK, KAĞUMAK, KAĞURGA, KÖKAĞAÇ, SAKAĞUL, TEKAĞAÇ, TEKAĞIZ, ÜÇKAĞIT, YAKAĞAN

6 harfli kelimeler

AKAĞAÇ, BUKAĞI, KAĞŞAK, SAKAĞI, AKAĞAN, AKAĞIL, BOKAĞI, ÇALKAĞ, HEKAĞI, KAĞBER, KAĞCIN, KAĞMUT, KAĞNAK, KAĞNIK, KAĞNUN, KAĞRIK, KAĞRUH, KAĞRUK, KAĞSAH, PUKAĞA, PUKAĞU, SAKAĞO, SAKAĞU, TIKAĞU

5 harfli kelimeler

KAĞAN, KAĞNI, KAĞAL, KAĞAŞ, KAĞIL, KAĞIM, KAĞIN, KAĞIR, KAĞIS, KAĞIT, KAĞIZ, KAĞLA, KAĞON, KAĞRA, KAĞVE, TAKAĞ

4 harfli kelimeler

KAĞA

3 harfli kelimeler

KAĞ

Bazı kelimelerin anlamları

KAĞ

Ekin arasında biten yaban otlar. Dağ yamaçlarındaki ince çayırlık yer. Dağ yamacı. Tarlayı otlardan temizleme, çapa işi. Meyve kurusu. Toprağı gübre ile kabartmak. Toprağı gübre ile kabartma, çapalama. (Bu kelime daha çok kürmanç ağzında kullanılmaktadır. Kelimenin aslı Divanü Lügati't-Türk'te "kığ" şeklinde aynı manada kullanılmıştır. bk. DLT.III.s.129).

KAĞILDAŞMAK

Gürültü yapmak, sesli konuşmak.

KAĞITBALIĞIGİLLER

(Trachypterida), kayış balığı (Regalecus glesne) iyi bilinirler.

BUKAĞILAYABİLMEK

Bukağılama imkânı veya olasılığı bulunmak.

ÜÇKAĞITÇILIK

Üçkâğıtçının işi. Yalancılık, düzencilik, dolandırıcılık.

KAĞIŞLANMAK

Oyalanmak. Hayvan kuyruk, kulak sallamak.

METELİKKAĞIDI

Nüfus cüzdanı.

BUKAĞILAMAK

Hayvanın ayağına bukağı takmak.

SİNEKAĞIRLIK

Yumrukoyununda 48 kg. dan 51 kg.a kadar olan ağırlıklara verilen ad.

AYVALISOKAĞI

Samsun kenti, Lâdik ilçesi, merkez bucağına bağlı bir yerleşim bölgesi.

BUKAĞILANMA

Bukağılanmak işi.

GOLTUKAĞACI

Kalaylama sırasında, kapların dibindeki pislikleri temizlemekte kullanılan küçük ağaç parçası. (Haymana Ankara).

BUKAĞILAYABİLME

Bukağılayabilmek işi.

KAĞALLAŞMAK

Kargalar bağrışmak.

KAĞŞAKTOPRAK

Kazılması ve işlenmesi kolay olan kaba ve çürük toprak.

BUKAĞILANMAK

Hayvanın ayağına bukağı takılmak.

  -   -   -  

Anlamında KAĞ bulunan kelimeler

Bu bölümde tanımı içerisinde KAĞ geçen kelimeler listesi verilmiştir.

CUMBA

Yapıların üst katlarında, ana duvarların dışına, sokağa doğru çıkıntı yapmış balkon. Eski evlerde pencere hizasından sokağa doğru çıkıntısı olan kafesli bölüm.

MAHRAMA

Bazı bölgelerde kadınların sokağa çıkarken manto üstüne örtündükleri işlemeli geniş örtü, makrama.

RUAM

Sakağı.

AKDAM

Adana ilinde, Doğankent bucağına bağlı bir yer. Adana ilinde, Kozan belediyesi, merkez bucağına bağlı bir yer. Adana kenti, Sağkaya. Antalya şehri, Alanya ilçesinde, merkez nahiyesine bağlı bir yer. Aydın ili, Çine belediyesi, merkez nahiyesine bağlı bir yerleşim birimi. Kars ili, Kağızman ilçesi, merkez nahiyesine bağlı bir yer. Osmaniye ilinde, Sumbas ilçesi, merkez nahiyesine bağlı bir yerleşim yeri. Siirt kenti, Yanarsu bucağına bağlı bir bölge.

BUKAĞILI

Ayağında bukağı bulunan. Bilekleri beyaz olan (hayvan).

GÖBEK

İnsan ve memeli hayvanlarda göbek bağının düşmesinden sonra karnın ortasında bulunan çukurluk. Kağnı tekerleğinin ortası, araba tekerleğinin dingil geçen yeri. Bazı sebze ve meyvelerin orta kısmı. Hızı azaltarak trafiği yönetmek amacıyla bir kavşağın girişine yerleştirilen çember veya üçgen biçimindeki ada. Kilitleme sistemlerinde, anahtar dişlerinin tam olarak birbirine oturduğu pirinç yuva. Bahçe, halı, tavan, tepsi vb. süslü şeylerin ortalarındaki biçim. Ön ve arka tekerlerin ortasına oturtulmuş mil üzerinde dönen ve teker tellerinin takılmasına yarayan parça. Değirmen taşının ortası. Dölütte, yumurtanın dölüt dışında kalan bölümlerle ilişkisini sağlayan organların çıktığı yer. Kuşak, nesil, batın. Şehir, ülke vb.nin orta kısmı. Yağ bağlamış şişman karın.

ABSUT

Demir çemberi olmıyan kağnı tekerleği. Kağnı tekerleğinin dış kısmını kaplıyan demir çember.

MANKAFALIK

Mankafa olma durumu, anlayışsızlık, aptallık. Atlarda görülen süreğen, şiddetli sakağı.

MANKAFA

Anlayışsız, aptal. Sakağı hastalığına tutulmuş (at).

ÖKÜZ

Çift sürmekte, kağnı çekmekte kullanılan, etinden yararlanılan, iğdiş edilmiş erkek sığır. Bön, görgüsüz, kaba, anlayışsız, yeteneksiz kimse. Cıvalı zar.

KAĞŞAMA

Kağşamak işi.

AFSUT

Kağnı tekerleğinin parçaları, ispit. Kağnı tekerleklerinin üst kısmına takılan demir çember.

OK

Yayla atılan, ucunda sivri bir demir bulunan ince ve kısa tahta çubuk. Bir dairede bir kirişin ortasında bu kirişi gören yayın ortasına indirilen doğru parçası. Yön göstermek amacıyla belli yerlere konulabilen, oka benzer işaret. At arabası, kağnı vb. araçlarda koşum hayvanlarının bağlandığı ağaç.

AKÇAY

Temiz ve berrak akan dere gibi olan kimse. Ağrı şehrinde, Cumaçay nahiyesine bağlı bir yer. Antalya şehrinde, Akçay nahiyesine bağlı bir bölge. Balıkesir ilinde, Edremit ilçesinde, merkez nahiyesine bağlı bir yerleşim yeri. Diyarbakır şehrinde, Bismil ilçesinde, merkez bucağına bağlı bir yerleşim bölgesi. Giresun kenti, Piraziz ilçesi, merkez nahiyesine bağlı bir yerleşim yeri. Kars ili, Kağızman ilçesinde, merkez bucağına bağlı bir bölge. Kastamonu kenti, İnebolu belediyesi, merkez bucağına bağlı bir yerleşim bölgesi. Mardin ilinde, Kocatepe bucağına bağlı bir yer. Sakarya şehrinde, Sapanca ilçesi, merkez bucağına bağlı bir yer. Samsun şehrinde, Terme ilçesi, merkez bucağına bağlı bir yerleşim birimi.

YABGU

Orta Asya'da kurulan ilk Türk devletlerinde kağandan sonra gelen en üst düzeydeki yöneticinin unvanı. Hükümdar.

ÇALKAR

Tahıl tanesini yabancı nesnelerden seçmeye veya tohumlukta kullanılacak tahılı ayırmaya yarayan döner kalburlu araç, çalkağı, çalkak.

AGDIRMA

Kağnı, araba, saban, döven ve benzerleri gibi rençber takımlarını koymak için yapılan üstü örtülü yer, sundurma.

BUKAĞILIK

Hayvanların ayağına bukağı takılacak yer, bilek.

MAZI

Servigillerden, yaprakları almaşık ve küçük pullar biçiminde, gövdesi düz olan, dipten dallanan bir süs bitkisi (Thuya). Kağnı ve arabalarda iki tekerleği birbirine bağlayan ağaç dingil. Hayvansal ve bitkisel asalakların bitkilerde oluşturduğu ur.

KAĞANLIK

Kağan olma durumu. Kağanın yönetimindeki ülke.