Sonu UMAK ile biten kelimeler

Kelimeler arşivi içinde; sonunda "umak" olan, toplam 155 adet kelime bulunmaktadır. Sonu umak ile biten kelimeler listesinden; Türkçe hakkında yapacağınız ders ve araştırma çalışmalarında ya da Scrabble, Kelimelik vb. gibi kelime bulma oyunlarında kelime türetmek için faydalanabilirsiniz.

Bunun yanı sıra, başında umak olan kelimeler listesine ulaşmak veya içinde umak olan kelimeler listesini incelemek isteyebilirsiniz. Ayrıca, burada verilen kelimelerin tanımları için aşağıda bulunan "harfli kelimeler" bağlantılarını kullanabilirsiniz.

 
 

12 harfli kelimeler

GİDİDOĞRUMAK

11 harfli kelimeler

FIRLANDUMAK, GEDİYORUMAK, GELİYORUMAK, KALHİNDUMAK, SALLANDUMAK

10 harfli kelimeler

ASDUTTUMAK, BİŞUTTUMAK, ÇALİŞTUMAK, ÇOĞUMSUMAK, ÇOĞUNSUMAK, DARTAYUMAK, DOLUKSUMAK, GATUTTUMAK, KABUNSUMAK, KARUSBUMAK, KILLIYUMAK, YAVUNCUMAK, YOĞUNCUMAK, ZORUMSUMAK

9 harfli kelimeler

AZUNSUMAK, DALABUMAK, KARANUMAK, UYANDUMAK, YALABUMAK

8 harfli kelimeler

BURCUMAK, PORSUMAK, BANDUMAK, BAVNUMAK, BİNDUMAK, BOĞSUMAK, BOZDUMAK, BULCUMAK, ÇALLUMAK, ÇOĞRUMAK, ÇOMRUMAK, DOLKUMAK, DUNCUMAK, DUNDUMAK, DUYSUMAK, FORSUMAK, GARKUMAK, GUMSUMAK, HONDUMAK, HONGUMAK, HONKUMAK, HONTUMAK, HORTUMAK, HUMSUMAK, KALDUMAK, KANDUMAK, KORLUMAK, MAVKUMAK, OCUDUMAK, PARSUMAK, Devamını Oku »»

7 harfli kelimeler

DOKUMAK, KORUMAK, KURUMAK, SOĞUMAK, SOLUMAK, SORUMAK, TOZUMAK, AKYUMAK, ASDUMAK, ASTUMAK, AVRUMAK, AYDUMAK, AZDUMAK, BATUMAK, BİŞUMAK, BİTUMAK, BURUMAK, BUYUMAK, CURUMAK, ÇURUMAK, DOĞUMAK, DOHUMAK, DURUMAK, ENDUMAK, GATUMAK, GOCUMAK, GOTUMAK, GURUMAK, KAÇUMAK, KAGUMAK, Devamını Oku »»

6 harfli kelimeler

OCUMAK, OKUMAK, ULUMAK, UYUMAK, OHUMAK, OLUMAK, OTUMAK, UCUMAK, UĞUMAK, UKUMAK, UMUMAK, URUMAK

5 harfli kelimeler

SUMAK, YUMAK, BUMAK, CUMAK, DUMAK, GUMAK, KUMAK, PUMAK, TUMAK, VUMAK

4 harfli kelimeler

UMAK

Bazı kelimelerin anlamları

UMAK

Çağlayan. Arzu, maksat, hırs. Amaç, istek.

DARTAYUMAK

Çamaşır yıkamak.

KABUNSUMAK

Başkasına ait bir şeyi haksızca kendine maletmek.

GİDİDOĞRUMAK

Gitmek.

ÇALİŞTUMAK

İş vermek, çalıştırmak.

ASDUTTUMAK

İdam ettirmek, idam ettirtmek.

GATUTTUMAK

Getirtmek, bk. gatutturmak.

DOLUKSUMAK

Göz yaşarmak, ağlayacak duruma gelmek.

ÇOĞUMSUMAK

Çok görmek, kıskanmak, çekememek.

GEDİYORUMAK

Gide durmak: Ahmet köyden gediyoru.

SALLANDUMAK

Sallamak.

KALHİNDUMAK

Kalkındırmak, zengin etmek.

ÇOĞUNSUMAK

Çok görmek, kıskanmak, çekememek.

BİŞUTTUMAK

Pişirtmek.

GELİYORUMAK

Gelip durmak.

FIRLANDUMAK

Gezdirmek.

  -   -   -  

Anlamında UMAK bulunan kelimeler

Bu bölümde tanımı içerisinde UMAK geçen kelimeler listesi verilmiştir.

DALMAK

Suyun içine bütün vücuduyla ve hızla girmek. Bir yerin içine girmek. Başka bir şeyle uğraşamayacak veya başka bir şeyi düşünemeyecek biçimde kendini bir şeye kaptırmak. Kendini bilmez duruma gelmek, kendinden geçmek. Uyumak. Güreşte rakibinin belden aşağı bir yerini aniden tutmak.

AYAZLANMAK

Ayazda bırakılıp soğumak.

AKTARMAK

Bir şeyi bir yerden, bir kaptan başka bir yere veya kaba geçirmek. Toprağı altı üstüne gelecek bir biçimde iyice bellemek. Alıntılamak. Bir kitabı başından sonuna kadar okumak. Bir lehçeyi başka bir lehçeye uyarlamak. Kaynak kişiden derlenen herhangi bir parçayı kitlelere duyurmak ve yaymak. Tür değişikliği yapmak. Bir şeyin yolunu, yönünü değiştirmek. Çatı kiremitlerinin kırık ve bozuk olanlarının yerlerine sağlamlarını koymak. Bir tekniğe göre biçimlendirmek, uyarlamak. Birinin başka biriyle telefonla konuşmasını sağlamak. Üretilmiş olan bir enerjiyi, başka organlara iletmek. İletmek, bildirmek.

BOYA

Renk vermek, dış etkilerden korumak için eşyanın üzerine sürülen veya içine katılan renkli madde. Aldatıcı görünüş. Yazmak için kullanılan mürekkep. Resim yapmak için kullanılan kuru, sulu veya yağlı boya.

BEKLEMEK

Bir iş oluncaya, biri gelinceye değin bir yerde kalmak, durmak. Karşılaşma ihtimali bulunmak. Süre tanımak, acele etmemek. Bir şeyi, bir kimseyi gözetmek, korumak, muhafaza etmek. Oyalanmak. Aramak, istemek. Ummak.

BOĞUM

Boğulmuş, sıkılmış yer. İnce damarların veya sinirlerin yumak gibi toplandığı yer. Parmak, kamış, saz vb. bitkilerin şişkince bölümü.

BURCUMA

Burcumak işi.

ASESBAŞI

Yeniçeri Ocağındaki askerî görevinin yanı sıra, başkentin düzenini korumakla da yükümlü olan yirmi sekizinci ortanın çorbacıbaşısı.

DALGAKIRAN

Kıyıdaki yapıları, tekneleri, dalgaların yıpratıcı etkisinden korumak veya gemilerin yük alıp boşaltmasını sağlamak amacıyla liman ve iskele önlerine yapılmış olan uzun set.

BESLEMEK

Yiyecek ve içeceğini sağlamak. Eklemek, katmak, çoğaltmak. Bir duyguyu gönülde yaşatmak. Bir şeyi korumak veya sağlamca durmasını sağlamak için çevresini veya altını desteklemek, doldurmak, pekiştirmek. Maddi yardım yapmak, desteklemek. Yetiştirmek. Yedirmek. Semirtmek.

CAMLIK

Camlı çerçeve ile bölünmüş yer. Çiçek, sebze vb. bitkileri dış etkenlerden korumak için yapılmış küçük limonluk, camekân.

DAM

Yapıları dış etkilerden korumak amacıyla üzerlerine yapılmış olan çoğu kiremit kaplı bölüm. Dansta kavalyenin eşi. Tutukevi. Ahır. İskambil kâğıtlarında kız. Üzeri toprak kaplı ev, küçük ev, köy evi.

BÜRÜMCEK

Koza gibi yumaklanmış şey.

BALTACI

Balta yapan ya da satan kimse. Yangın söndürme kuruluşlarında balta kullanan er, baltalı. Önceleri sefer sırasında çalılık ve ormanlık yerleri temizlemek, yol açmak, çadırları kurup kaldırmak, yükleri bindirip indirmekle, sonraları kızlar ağasına bağlı olarak sarayı korumak ve sarayın dış hizmetlerini yapmakla görevli kimse, baltalı. Odun kırıcı.

ARKALAMAK

Arkasına almak, yüklenmek. Bir kimseye güven vererek yardım etmek, destek olmak, korumak, müzaheret etmek.

BAKMAK

Bakışı bir şey üzerine çevirmek. Yoklamak, incelemek, denemek. Anlamak, farkına varmak. Gözetmek, korumak. İlgilenmek. Yapılabilmesi bir şeye bağlı bulunmak. Beslemek, geçindirmek. Bir şeyin gelişmesi veya iyi bir durumda kalması için emek vermek. Renklerde benzemek, andırmak. Bir iş birinden beklenmek. Hastayı muayene etmek. Bir şeyin yüzü bir yöne doğru olmak. Tedavi etmek için ilgilenmek. Bir işi yapmak, bir işi yapmakla görevli olmak. Aramak. Başka bir şeyle ilgilenmeyip elindeki veya önündeki işle uğraşır olmak. Uğraşmak, meşgul olmak.

BEKÇİ

Bir şeyi veya bir yeri bekleyip korumakla görevli kimse.

ÇAMURLUK

Çamuru çok olan yer. Paçaları çamurdan korumak için giyilen tozluk. Taşıtlarda tekerleklerin üst bölümünü örten parça. Ayakkabıların çamurunu kazımak için yapılarda giriş kapısının önünde, yere çimento veya betonla tutturulan, demirden yapılmış, türlü biçimlerdeki ayakkabı sileceği.

BİRLİK

Tek, bir olma durumu, vahdaniyet. Bir taneden oluşmuş, bir tane alabilen. Konunun bir ana düşünce çevresinde toplanması. Bölük, tabur, alay vb. bir bütün sayılan topluluk. Bağlılık, benzerlik, bağlantı, vahdet. Bir arada olma durumu, vahdet. Bölünmezliği içeren yalın bütün. En büyük değerdeki nota, dört dörtlük. Belli bir topluluğun yararlarını korumak için kurulmuş dernek.

BAŞLIK

Genellikle başı korumak için giyilen şapka, serpuş. Tekerlek parmaklarının çakılı olduğu kısım. Bir sütunun, bir direğin tepeliği. Kâğıt veya zarf üstüne basılmış ad ve adres, antet. Tablaların veya iş parçalarının düzgün kalmasını sağlamak amacı ile baş taraflarına takılan parça. Bir yazının, bir kitabın bölümlerinin başına konulan ve konuyu kısaca tanıtan ibare, serlevha. Başlık parası. Üst giysilerinin yakalarına takılı başlık, kapüşon. Hayvan koşumunun başa geçirilen bölümü.