Sonu ÖRÜK ile biten kelimeler

Kelimeler arşivi içinde; sonunda "örük" olan, toplam 14 adet kelime bulunmaktadır. Sonu örük ile biten kelimeler listesinden; Türkçe hakkında yapacağınız ders ve araştırma çalışmalarında ya da Scrabble, Kelimelik vb. gibi kelime bulma oyunlarında kelime türetmek için faydalanabilirsiniz.

Bunun yanı sıra, başında örük olan kelimeler listesine ulaşmak veya içinde örük olan kelimeler listesini incelemek isteyebilirsiniz. Ayrıca, burada verilen kelimelerin tanımları için aşağıda bulunan "harfli kelimeler" bağlantılarını kullanabilirsiniz.

 
 

10 harfli kelimeler

KIZILYÖRÜK

9 harfli kelimeler

YENİYÖRÜK

8 harfli kelimeler

BAZYÖRÜK, LAFKÖRÜK

7 harfli kelimeler

ÖZYÖRÜK

5 harfli kelimeler

YÖRÜK, BÖRÜK, DÖRÜK, GÖRÜK, HÖRÜK, KÖRÜK, PÖRÜK, ŞÖRÜK

4 harfli kelimeler

ÖRÜK

Bazı kelimelerin anlamları

ÖRÜK

Örülmüş olan yer. Saç örgüsü.

KÖRÜK

Ateşi canlandırmak için kullanılan ve açılıp kapandıkça içindeki havayı üfleyen araç. Bazı araçların açılıp kapanabilir üst üste katlanmış bölümü. Bazı müzik araçlarında hava vermeye yarayan, el veya ayakla işletilen meşin veya kâğıt bölüm. Eşek yavrusu, sıpa. Demirci dükkânı : Bu demiri götür de körükte dövdür. Fayton. Yozgat şehri, Akdağmadeni ilçesinde, merkez nahiyesine bağlı bir yerleşim birimi.

YENİYÖRÜK

Bursa şehri, İnegöl belediyesi, merkez nahiyesine bağlı bir yerleşim yeri.

BÖRÜK

Saç örgüsü. Baca. Çarşaf, çar. Takke, külah.

GÖRÜK

At, eşek, beygir, katır ve benzerleri yük taşıyan ve binilen hayvan. Ayna. Tahtakurusu. Kastamonu ili, Daday ilçesinde, merkez nahiyesine bağlı bir yerleşim birimi.

BAZYÖRÜK

Bir cins zehirli yılan.

PÖRÜK

Baca.

KIZILYÖRÜK

Yılancık.

ŞÖRÜK

Salya. Salya, tükürük.

HÖRÜK

Öküz arabalarında birinci çift öküzlerin önüne koşulan yardımcı öküz. Saç örgüsü. At, eşek gibi hayvanların ayaklarını bağlamaya yarayan araç. Toprak yığını, tepecik.

DÖRÜK

Tepe, en yüksek yer, uç.

YÖRÜK

Hayvancılıkla geçinen, genellikle Toroslarda yaşayan göçebe Türk oymağı, Türkmen.

LAFKÖRÜK

Konuşkan, tatlı dilli.

ÖZYÖRÜK

Gerçek yörük. Samsun ilinde, Vezirköprü ilçesinde, merkez bucağına bağlı bir yerleşim bölgesi.

  -   -   -  

Anlamında ÖRÜK bulunan kelimeler

Bu bölümde tanımı içerisinde ÖRÜK geçen kelimeler listesi verilmiştir.

FAYTON

Tek körüklü, dört tekerlekli, genellikle çift atlı binek arabası, payton. Perde ayaklılardan, sıcak deniz kıyılarında yaşayan, uzun kuyruklu bir kuş (Phaeton).

ORG

Klavyeli büyük ve küçük borulardan yapılmış, körüklerden elde edilen havanın bu borulardan geçmesiyle değişik ses tonları verebilen, genellikle kilise çalgısı, erganun.

KÖRÜKLÜ

Körüğü olan. Körüklü otobüs.

ÇATMA

Çatmak işi. Provada geçici olarak bir giysiye iliştirilmiş olan parça. Heykel yapımında çamuru ayakta tutan tel iskelet. Ahşap yapılarda ağaç iskeletin temel parçaları. Semerin ağaç kısmı. Duvarları ağaç gövdesinden birbirine takılarak ve çivisiz olarak yapılmış olan yayla evi, Yörük çadırı. Bir tür döşemelik kumaş.

KÖRÜKÇÜ

Körük yapan veya satan kimse. Körükleyici. Körük kullanan kimse.

ÖRK

Hayvanları çayıra bağlamaya yarayan kalın ip, örük.

KÖRÜKLEME

Körükleme işi, ajitasyon.

AJİTATÖR

Körükleyici.

PÜSKÜRTEÇ

Sıvıları ve toz durumundaki maddeleri gaz veya toz durumunda saçmaya, atmaya yarayan tulumba veya körük biçimindeki aygıt, püskürme makinesi, pülverizatör. Sprey.

KÖRÜKLENME

Körüklenmek işi.

AJİTASYON

Körükleme. Duygu sömürüsü yapma. Kişinin ruhsal gerginliğini dışa vurması sonucu oluşan etrafına karşı saldırganlık durumu. İnsanın zihninde ve duygu dünyasında sarsıntı yaratma. Çırpıntı.

KÖRÜKLEMEK

Körükle hava vermek. Çıkar sağlamak için kendini acındırmak, ajite etmek. Harekete geçirmek, ajite etmek. Kızıştırmak, şiddetlendirmek.

AKORDİYON

Üstündeki düğmelere veya tuşlara basarak metal dilcikleri titretme yolu ile çalınan körüklü, elde taşınabilir bir çalgı, akordeon, armonika. Kumaşlarda makine ile yapılmış kırma.

AJİTE

"Körüklemek; duygu sömürüsü yapmak" anlamlarındaki ajite etmek birleşik fiilinde ve "çırpıntıya uğramak" anlamındaki ajite olmak teriminde geçen bir söz.

LONGA

Türk müziğinde yörük özellik taşıyan oyun havası.

POMPALAMAK

Pompa ile şişirmek, tulumba ile suyu çekmek veya vermek. Kızıştırmak, şiddetlendirmek, körüklemek.

LANDO

Dört tekerlekli, içinde dingillere paralel olarak düzenlenmiş karşılıklı iki oturma sırası bulunan, üstü açılıp kapanabilen çift körüklü binek arabası.

KÖRÜKÇÜLÜK

Körükçünün yaptığı iş.

HAYTA

Osmanlıların ilk dönemlerinde eyalet askerlerinin uç boylarında görevli sınıflarından biri. Toroslarda yaşayan bir Yörük aşireti. Başıboş, bir baltaya sap olamamış, apaş, serseri.

KÖRÜKLENMEK

Körükleme işine konu olmak veya körükleme işi yapılmak.