Kelimeler arşivi içinde; sonunda "ya" olan, toplam 879 adet kelime bulunmaktadır. Sonu ya ile biten kelimeler listesinden; Türkçe hakkında yapacağınız ders ve araştırma çalışmalarında ya da Scrabble, Kelimelik vb. gibi kelime bulma oyunlarında kelime türetmek için faydalanabilirsiniz.
Bunun yanı sıra, başında ya olan kelimeler listesine ulaşmak veya içinde ya olan kelimeler listesini incelemek isteyebilirsiniz. Ayrıca, burada verilen kelimelerin tanımları için aşağıda bulunan "harfli kelimeler" bağlantılarını kullanabilirsiniz.
KONDRODİSTROFİYA, KUREYŞLİSARIKAYA
HANYERİSARIKAYA, İMMÜNOSİTOKİMYA, SİRKUMFERENSİYA
AFRODİZİOMANYA, AŞAĞIKESMEKAYA, AŞAĞIKIZILKAYA, ESKİKARACAKAYA, FENİLKETONURYA, KARAGÖZFASULYA, PROTUBERANSİYA, PSÖDOPARAFİLYA, YUKARIKARAKAYA, YUKARISARIKAYA
BİBLİYOGRAFYA, AŞAĞIKARAKAYA, DOĞUKESMEKAYA, GLOSSOTRİKİYA, İNTUMEZENSİYA, KONVERGENSİYA, KSANTOKROMİYA, PALEOCOĞRAFYA, SPONDİLODİNYA
ELEKTROKİMYA, FİTOCOĞRAFYA, KAPTANIDERYA, ALKAPTONURYA, BAŞTANKARAYA, BİYOCOĞRAFYA, DEĞİRMENKAYA, İBRAHİMKAHYA, KAMBERLİKAYA, LAMELLİPODYA, MAGNETOKİMYA, MAKROFİLARYA, METANEFRİDYA, METASERKARYA, MİKROFİLARYA, PEDİSELLERYA, SERATOTRİHYA, SERATOTRİŞYA, SOMNOLENSİYA, SPEKTROKİMYA, TRAGİKOMEDYA, TRİKOBOTRİYA, UZUNLAMASIYA, YALDIZLIKAYA
ÇILDIRASIYA, ESKATOLOGYA, FİZİKOKİMYA, KARTOGRAFYA, KOZMOGRAFYA, PANDİSPANYA, PREHİSTORYA, SARIPAPATYA, AMBELEBULYA, BÖLÜCEKKAYA, DABANDORUYA, ESKİŞARKAYA, HEMATOKEZYA, HİSARLIKAYA, İMMÜNOKİMYA, KALECİKKAYA, KAPAKLIKAYA, KAZIKLIKAYA, KIZILCAKAYA, LÖKOTRİKİYA, MAKANOKİMYA, MALASSEZİYA, MİKROTRİKYA, ÖZKIZILKAYA, PINARLIKAYA, PSÖDOLABİYA, RUMİPAPATYA, SÖĞÜTLÜKAYA, SUBSTANSİYA, TEBEŞİRBOYA, Devamını Oku »»
ATARAKSİYA, AVUSTRALYA, DİFENBAHYA, ETNOGRAFYA, KANÇILARYA, LİTOGRAFYA, MULTİMEDYA, PETROKİMYA, PROLETARYA, RADYOKİMYA, SARICAKAYA, TERMOKİMYA, TİPOGRAFYA, TOPOĞRAFYA, ADVENTİSYA, ARSLANKAYA, AVLAĞIKAYA, BİPİNNARYA, BOSTANKAYA, BULGURKAYA, ÇAKMAKKAYA, ÇEVRİMKAYA, ÇİKUNGUNYA, ÇİVİLİKAYA, DİKİLİKAYA, DİPLOKARYA, DİRİLKİMYA, DİRSEKKAYA, DİSMORFİYA, DUŞAMADIYA, Devamını Oku »»
ALACAKAYA, BAKALORYA, BARATARYA, BİYOKİMYA, DARIDÜNYA, ENTELEKYA, FOTOKİMYA, HEGEMONYA, İSKALARYA, İSPİRALYA, KAFETERYA, KATAVAŞYA, KIZILBOYA, LAMİNARYA, LEBİDERYA, MALİHÜLYA, MELANURYA, OROGRAFYA, PALİKARYA, SALAPURYA, AZMANKAYA, AKBABAÇYA, AKBUBAÇYA, ALASEVİYA, ALTINKAYA, ALTUNKAYA, ARDIÇKAYA, AŞAĞIKAYA, AVUSDÜRYA, AYDINKAYA, Devamını Oku »»
ANAVAŞYA, APUKURYA, BARBUNYA, BEDAVAYA, COĞRAFYA, ÇİNÇİLYA, DİPLARYA, DOYASIYA, EKSERİYA, FANTAZYA, GARDENYA, İSTRALYA, JEOKİMYA, KAMPANYA, KIYASIYA, KUMPANYA, PARANOYA, PASKALYA, SAKSONYA, SARDUNYA, SARIKAYA, ŞAMPANYA, TOMBİLYA, TRAGEDYA, TRAKUNYA, ABRIKAYA, ABULATYA, AĞILKAYA, AĞIRKAYA, AKALAZYA, Devamını Oku »»
ABLATYA, ANGARYA, ANTALYA, ASTARYA, BATARYA, BEGONYA, ÇANKAYA, FAMİLYA, FASARYA, İSPALYA, İSPANYA, İSTADYA, KAMELYA, KANARYA, KAVASYA, KAVİLYA, KOLONYA, KOMEDYA, KUMANYA, KÜTAHYA, LAZANYA, LİTURYA, LOBELYA, LOTARYA, MADALYA, MAHUNYA, MALARYA, MALATYA, MANOLYA, MOBİLYA, Devamını Oku »»
AÇELYA, AKASYA, ALANYA, AMASYA, AVARYA, BAKAYA, EŞKIYA, EVLİYA, İLARYA, KARAYA, PAPAYA, PLANYA, SEKOYA, STADYA, ÜTOPYA, ADALYA, AHANYA, AKKAYA, AKSAYA, ALKAYA, ANOSYA, ARAZYA, ASANYA, ATELYA, BADIYA, BADİYA, BATIYA, BOZİYA, ÇİNEYA, DOSİYA, Devamını Oku »»
ARİYA, BADYA, BALYA, BAMYA, BASYA, DALYA, DAVYA, DERYA, DOSYA, DÜNYA, FALYA, FANYA, FULYA, FURYA, GABYA, GAYYA, HANYA, HAVYA, HÜLYA, HÜRYA, KALYA, KİMYA, KONYA, KOPYA, KURYA, MAFYA, MAHYA, MALYA, MARYA, MEDYA, Devamını Oku »»
ARYA, ASYA, BOYA, DİYA, EŞYA, FOYA, GÜYA, HAYA, İHYA, KAYA, KIYA, MAYA, ORYA, RİYA, RÜYA, SAYA, SİYA, SOYA, TAYA, VEYA, VİYA, YAYA, ZİYA, BAYA, BEYA, BUYA, CİYA, ÇAYA, ÇIYA, ÇİYA, Devamını Oku »»
AYA, OYA, EYA, İYA, UYA
YA
YA
"Ey, hey" anlamlarında bir seslenme sözü. Bazı çekimli zamanlardan sonra gelerek anlamı pekiştiren, kuvvetlendiren bir söz: Yediydin ya. Oturmuşum ya. Şaşma, şaşkınlık bildiren bir söz. Bilinen, görülen, hatırlanıp anlatılan bir olay dolayısıyla da sorulan başka bir konu için kullanılan bir söz. Gereklik ve onay bildiren cümlelerde yargının onaylandığını bildiren bir söz. Cevap niteliğinde olan cümlenin sonuna getirildiğinde asıl yargının arkadan gelen cümle ile anlatılacağını belirten bir söz. Evet. Dilek ve geniş zaman kiplerinde yargıyı güçlendiren bir söz. Bir düşüncede sıra ile yer alan ayrı cins ögelerden biri ötekilerden üstün görüldüğünde "hele, özellikle" anlamlarında kullanılan bir söz. Bir düşüncenin karşıtı düşünülürken kullanılan bir söz.
YUKARIKARAKAYA
Yozgat ili, Çekerek ilçesinde, merkez bucağına bağlı bir bölge.
KARAGÖZFASULYA
Börülce.
SİRKUMFERENSİYA
Çevre, çember, bir şeyin etrafında dönme.
PROTUBERANSİYA
Tümsek, kabartı.
AŞAĞIKESMEKAYA
Şanlıurfa şehrinde, Harran belediyesi, merkez nahiyesine bağlı bir yerleşim bölgesi.
ESKİKARACAKAYA
Bursa ili, Tahtaköprü nahiyesine bağlı bir yerleşim bölgesi.
AFRODİZİOMANYA
Kişide cinsel ilişkiye aşırı düşkünlük durumu, aşırı cinsel arzu.
FENİLKETONURYA
Fenilalanin hidroksilaz enziminin yokluğu sebebiyle doğuştan metabolizma hatası olarak vücut sıvısında fenilalaninin toplanmasına ve zihinsel gerilemeye yol açan ve tedavi edilmezse erken ölüm görülen hastalık. Fenilketonüri.
KONDRODİSTROFİYA
Kıkırdağın normal dışı gelişimiyle belirgin bozukluk, kondrodistrofi.
PSÖDOPARAFİLYA
Tomurcukların üzerini çeviren yapraksı yapı.
İMMÜNOSİTOKİMYA
Hücrelerdeki antijenleri özel antikorlarla işaretleyerek immünoflüoresan mikroskobunda inceleme ya da elektronca yoğun bir madde ile beraber antikorlarla işaretleyerek elektron mikroskobunda inceleme tekniği.
YUKARISARIKAYA
Yozgat ilinde, Sarıkaya belediyesi, merkez bucağına bağlı bir yerleşim yeri.
HANYERİSARIKAYA
Kırşehir şehrinde, Akpınar ilçesinde, merkez nahiyesine bağlı bir yerleşim bölgesi.
AŞAĞIKIZILKAYA
Konya ili, Hadım belediyesi, merkez nahiyesine bağlı bir yerleşim birimi.
KUREYŞLİSARIKAYA
Erzincan kenti, Üzümlü ilçesinde, merkez bucağına bağlı bir bölge.
Bu bölümde tanımı içerisinde YA geçen kelimeler listesi verilmiştir.
ABACILIK
Abacının yaptığı iş.
ABAZAN
Uzun süre cinsel ilişkide bulunmayan (erkek). Karnı aç olan (kimse).
ABANOZ
Abanozgillerden, sıcak ülkelerde yetişen, kerestesinden yararlanılan birçok ağacın ortak adı. Bu tahtadan yapılmış. Bu ağacın ağır, sert ve siyah renkli tahtası. Koyu, parlak siyah. Bu renkte olan.
ABANİ
Genellikle sarık, bohça, kundak ve yorgan yüzü yapımında kullanılan, zemini beyaz, üzerinde safran renginde nakışlar bulunan ipek kumaş. Bu kumaştan yapılmış.
ABAJURCULUK
Abajurcunun yaptığı iş.
ABAJUR
Işığı bir yere toplamak, doğrudan doğruya gözlere vurmasını önlemek için kullanılan, kâğıt, kumaş, maden veya renkli camdan yapılmış lamba siperi. Genellikle üzeri siperli masa lambası veya ayaklı lamba.
ABBAS
"Yola çıkacak veya ölümü yaklaşan kimse" anlamlarındaki Abbas yolcu deyiminde geçen bir söz.
ABAŞO
Gemiyi baştan veya kıçtan halatla karaya bağlama. Altta, aşağıda bulunan, alttaki.
ABAKÜS
Sayı boncuğu. Sütun başlığının üstüne yatay olarak konan ve kenarlarından biraz dışarı taşan taş blok.
ABAJURSUZ
Abajuru olmayan.
ABACI
Aba yapan ya da satan kimse. Asalak. Bedavacı. Abadan giyecek yapan veya satan kimse.
ABAJURCU
Abajur yapan veya satan kimse.
ABARTI
Bir şeyi, bir olayı olduğundan büyük veya çok gösterme, mübalağa.
ABARTMAK
Bir nesneyi veya durumu olduğundan daha önemli, daha büyük veya daha çok göstermek, mübalağa etmek. Bir iş, bir davranış vb.nde gereğinden fazlasına kaçmak, aşırıya kaçmak.
ABANDONE
Boks sporunda dövüşemeyecek duruma gelen boksörün karşılaşmayı yarıda bırakması. Herhangi bir olay karşısında çaresiz duruma düşme.
ABA
Abla. Bu kumaştan yapılmış yakasız ve uzun üstlük. Bu kumaştan yapılan. Kepenek. Yünün dövülmesiyle yapılmış olan kalın ve kaba kumaş. Bu kumaştan yapılmış olan ve dervişlerce giyilen hırka. Anne.
ABANDIRMAK
Bir kimsenin bir yere veya bir kimseye yaslanmasını sağlamak. Bir hayvanı yere çöktürmek.
ABANOZGİLLER
İki çeneklilerden, sıcak ülkelerde yetişen bir bitki familyası.
ABADİ
Açık saman renginde, ipekten yapılan, yarı mat, kalınca bir yazı kâğıdı türü.
ABANMAK
Eğilerek bir şeyin, bir kimsenin üzerine kapanmak. Bir yere veya bir kimseye yaslanmak, dayanmak. Bir şeyin veya bir kimsenin üzerine çöküp çullanmak. Birine yük olarak onun sırtından geçinmeye çalışmak. Boksta karşılaşma sırasında rakibine yaslanmak. Futbolda topa olanca gücüyle vurmak.