İçinde MAŞAL geçen kelimeler

Kelimeler arşivinde; içinde "maşal" olan, toplam 17 tane kelime bulunuyor. İçerisinde maşal bulunan kelimeler listesini Kelimelik, Scrabble ve benzer kelime bulma oyunlarında ya da Türkçe ile ilgili yapacağınız ödev, araştırma veya ders çalışmalarınızda kullanabilirsiniz.

Ek olarak sonu maşal ile biten kelimeler listesini okumak ya da başında maşal olan kelimeler listesine gözatmak isteyebilirsiniz. Bunların yanında, kelime anlamları için alt kısımda bulunan "harfli kelimeler" linklerinden de yararlanabilirsiniz.

 
 

10 harfli kelimeler

MAŞALANMAK

9 harfli kelimeler

TEMAŞALIK, MAŞALAMAK, MAŞALANMA

8 harfli kelimeler

MAŞALACI, MAŞALLAH, MAŞALICA, MAŞALDAN, FATMAŞAL, MAŞALAMA

7 harfli kelimeler

MAŞALAN, MAŞALCA, MAŞALIK, MAŞALLA

6 harfli kelimeler

MAŞALA, MAŞALI

5 harfli kelimeler

MAŞAL

Bazı kelimelerin anlamları

MAŞAL

Şaşı.

MAŞALAMA

Maşalamak işi.

MAŞALICA

Meşale.

MAŞALAN

Meşale.

TEMAŞALIK

Balıkesir şehrinde, Havran ilçesinde, merkez nahiyesine bağlı bir yerleşim yeri.

MAŞALIK

Başkasının pek de hoş olmayan, sakıncalı isteklerine, amaçlarına alet olma durumu. Aşırı hırçınlık, yaramazlık yüzünden dayak yemeye aday (çocuk).

MAŞALACI

Maşa. Meşaleyi elinde gezdiren adam.

MAŞALCA

Maşa.

MAŞALDAN

Meşale.

MAŞALLAH

"Ne güzel, Allah nazardan saklasın" anlamlarında beğenme duyguları bildiren bir söz. Umulmadık durumlar karşısında şaşkınlık ve sitem belirtmek için söylenen bir söz. (ma:şallah) Nazar değmemesi için çocukların üzerine takılan veya çeşitli araç, bina ve benzerleri yerlere asılan, üstünde "maşallah" yazılı nazarlık. Türkmen kadınlarının başlarına taktığı gümüş başlık. ". "Tanrının istediği gibi" anlamında kullanılan bir isim. "Tanrı nazardan saklasın" anlamında kullanılan bir isim. Hayret ve memnunluk anlatan söz.".

MAŞALA

Bağ ve bahçelerde kenarları set biçiminde birbirinden ayrılan, genellikle dikdörtgen toprak parçası.

MAŞALLA

Bağ, bahçe ve bostanlarda ekilmek için ayrılmış küçük toprak parçası, evlek, karık. Sebze bahçesindeki bölümler, evlek.

FATMAŞAL

Uzun bir sap üzerinde sıra ile gittikçe küçülerek çiçek açan bir çiçek.

MAŞALANMAK

Maşa ile tutturulmak.

MAŞALAMAK

Saçları maşa ile kıvırmak veya düzeltmek.

MAŞALANMA

Maşalanmak işi.

  -   -   -  

Anlamında MAŞAL bulunan kelimeler

Bu bölümde tanımı içerisinde MAŞAL geçen kelimeler listesi verilmiştir.

EBBEH

Telâş bildirir ünlem. Maşallah. Şaşma bildirir ünlem.

ANDAL

Bahçe, bağ ve bostanda sulamayı kolaylaştırmak için, toprağın eğimine göre ayrılmış parçalar, maşala, evlek. Evlek sınırı. Bahçe ve bostanlarda evlekler arasındaki su yolu, ark. Sulanan tarla veya bostanda evleklerin suyla dolması, göllenmesi hali: Bahçe andallanıncaya kadar suyu kesme. Pirinç ekmeye elverişli akıntısız, sulak yer, bataklık. Fındığın dövülme zamanı yapılan 40-50 cm. yüksekliğinde ve 80-100 cm. enindeki kabuklu fındık yığını. Tırpan veya makine ile biçilen ekin sapı yığını: Tarlada üç andal ziyan olmuş. Orman içindeki ince uzun mera. Sersem, budala: Ahmet bu sıralarda andallaştı. Filan, falan: Sofraya ekmek, kaşık, andal geldi mi?. Seyrek, aralıklı yapılan iş veya dikiş: Ahmet tarlasını andal sürmüş. Bağ, bahçe sulamak için yapılan hendek, ark. Üzüm bağlarında evlek sırası. Derin su kanalı (Çayağzı). Tütün fidelerinin yetiştirildiği evlek. (Çakallı, Konak, Samsun).

BAŞARATLI

Becerikli kimse: Maşallah çok başaratlı kadın.

DİLGİZ

Güzel (kız için): Maşallah dilgiz kızları var.

ÇEGANEBAZ

Çegâne adı verilen zilli maşalar çalan kimse.

TERSİNELEME

(Söz sanatı terimi) Düşündüğünü, alay maksadiyle ve alay olduğunu belli edecek şekilde, tersine bir ifade ile anlatma. Tembellik eden birine: Maşallah siz hiç boş duramıyorsunuz demek gibi (TERSİNELİ, Ironique).

ZİLLİ

Zili olan, üstünde zili bulunan. Edepsiz, eli maşalı, şirret (kadın).

BEBİLLENMEK

Büyümek: Maşallah biraz bebillendi. Faydalanmak, birisinin sırtından geçinmek.

ANDAN

Bahçe, bağ ve bostanda sulamayı kolaylaştırmak için, toprağın eğimine göre ayrılmış parçalar, maşala, evlek. Mademki, sonra, bakalım. Ondan. Tuzsuz pirinç lâpası. Ona. Sonra, ondan sonra. Ondan Ötürü. Oradan. Onunla.

TOĞ

1.İri ve dolgun : Maşallah buğdaylar çok toğ. 2.Çimen.

TİR

1.Küçük parçalara ayrılmış toprak, evlek. 2.Ekin sulamak için tarlada açılan ark. 3.Göl çevresine yığılan toprak, set : Alçak tir göle dayanmaz. 4.Deniz kıyısı, yalı. 5.Tarla kıyılarını belirlemek için yapılmış toprak set. 6.İki tarla arasında sınır olan ince yol. 1.Patlamamış pamuk kozası: Pambuklar bu il maşalla iyi tir saldı. 2.Büyük taneli, yumuşak bir çeşit buğday. Üstü ince toprakla örtülü taşlık, kayalık yer. Büyük heybe. Ekilmiş bostanın bir bölümü. Pirinç tarlasının evleklerini ayıran sınır.