Sonu GAH ile biten kelimeler

Kelimeler arşivi içinde; sonunda "gah" olan, toplam 38 adet kelime bulunmaktadır. Sonu gah ile biten kelimeler listesinden; Türkçe hakkında yapacağınız ders ve araştırma çalışmalarında ya da Scrabble, Kelimelik vb. gibi kelime bulma oyunlarında kelime türetmek için faydalanabilirsiniz.

Bunun yanı sıra, başında gah olan kelimeler listesine ulaşmak veya içinde gah olan kelimeler listesini incelemek isteyebilirsiniz. Ayrıca, burada verilen kelimelerin tanımları için aşağıda bulunan "harfli kelimeler" bağlantılarını kullanabilirsiniz.

 
 

12 harfli kelimeler

SULTANİYEGAH

10 harfli kelimeler

ZİYARETGAH, TİCARETGAH, İSTİNATGAH

9 harfli kelimeler

İKAMETGAH, İBADETGAH, SEYRANGAH

8 harfli kelimeler

NİŞANGAH, NAMAZGAH, KİBLEGAH, KARARGAH, GİRİZGAH, GÜZERGAH, TALİMGAH

7 harfli kelimeler

ORDUGAH, MUAGGAH, PENÇGAH, KALPGAH, BERİGAH

6 harfli kelimeler

DESGAH, BARGAH, TEZGAH, ŞIKGAH, ÇARGAH, SERGAH, DERGAH, DİZGAH, DOĞGAH, LARGAH, GAMGAH

5 harfli kelimeler

NİGAH, SEGAH, DÜGAH, YEGAH, EVGAH

4 harfli kelimeler

AGAH, EGAH

3 harfli kelimeler

GAH

Bazı kelimelerin anlamları

GAH

Elma, armut kurusu. Gâh. Eski türkçe kak: Armut elma kurusu (Erzincan Merkez). Eski türkçe kak: elma, erik ve benzerleri kurusu. Kurutulmuş meyve; elma armut gibi meyvelerin kurutulmuşu. Koşum hayvanlarını çağırma ünlemi. Duvar, kapı ve benzerleri şeylerin keskin kenarı. Bazen, kimi vakit, bazı bazı, kâh.

TALİMGAH

Çeşitli uzmanlık dallarına gerekli olan uzman, öğretici vb.ni yetiştirmek amacıyla uygulamalı olarak eğitim ve öğretim vermek için oluşturulmuş askeri kuruluş.

ZİYARETGAH

Ziyaret yeri.

İSTİNATGAH

Dayanacak, güvenecek, sığınacak yer, dayanak.

NİŞANGAH

Ateşli silahlarda hedefin uzaklığına ve bulunduğu yerin yüksekliğine göre namluya gereken yükseliş açısını veren, silahı bu hedefe doğrultmaya yarayan alet. Hedef.

KARARGAH

Bir birlik veya kurumun, kumandan ile yardımcı şube ve bölümlerinden oluşan kuruluş. Ordunun uzun bir süre veya geçici olarak konakladığı yer. Durulan veya kalınan yer.

İKAMETGAH

Konut. yerleşme yeri, yerleşge.

NAMAZGAH

Açıkta namaz kılmak için hazırlanmış olan ve kıble yönüne doğru dikili bir taşı bulunan yer, musalla. Çanakkale ili, Yenice belediyesi, merkez bucağına bağlı bir bölge. Zonguldak ilinde, Gökçebey belediyesi, merkez bucağına bağlı bir yerleşim yeri.

SULTANİYEGAH

Klasik Türk müziği makamlarından biri.

İBADETGAH

Tapınak.

ORDUGAH

Ordunun konakladığı yer. Savaş sırasında ordunun merkezi olarak kullanılan yer.

GÜZERGAH

Yolüstü uğranılacak, geçilecek yer. Yol boyu. Çok geçilen yer, geçek.

TİCARETGAH

Ticaret yeri, ticarete elverişli yer.

SEYRANGAH

Arapça kökenli Far. seyrân-gâh: manzaralı; önü açık.

KİBLEGAH

Kıble.

GİRİZGAH

Bir başka söze yol açmak için söylenen söz, girişlik.

  -   -   -  

Anlamında GAH bulunan kelimeler

Bu bölümde tanımı içerisinde GAH geçen kelimeler listesi verilmiştir.

GAHLAMAK

Dilimlere ayırmak: Gel beraberce şu elmaları gahlayalım. Koşulu öküz veya mandayı sürmek, sevketmek. Taklamak.

GAYFELTİ

Kahvaltı, karşılığı gahvaltı.

HAŞİL

Pişirilmiş hamurla pekmezden yapılan bir çeşit yiyecek. Pirinç, darı, mısır yarmasından, bazan da süt karıştırılarak yapılan lapa. Buğday ve mısır yarmasından yapılan bir çeşit yemek. Unu su ve yağ ile pişirip içine şeker koyarak yapılan bir çeşit tatlı. Dokunacak iplikleri tezgaha vermeden önce, ipliklerin düzgün çıkması için batırıldığı unlu ya da çirişli su. İpliği sarartmak için nar, yaprak, soğan kabuğu kaynatılarak yapılan bir çeşit boya. Kullanılmamış eşya. Döğülmemiş bulgur. Kaynamakta olan suya un eklenerek pişirilen pekmez ya da bal karıştırılarak yenen bir çeşit tatlı.

ÇARPANA

Sahan kapağını andıran ve birbirine vurularak çalınan büyük zil. Zilli def. Zilli maşa. Eski ayakkabı. Eski deri parçası. Deri kırıntıları. Dört beş metre uzunluğunda yün kuşak. Araba tekerleğine konulan sert bir tabla. Serseri, avare. Tavukların kaçmasını önlemek için ayaklarına takılan şey. Dokuma tezgahının bir parçası olan dört delikli kare biçiminde bir tahta. (Yenikent Aksaray Niğde; Saçıkaralı ve Sarıkeçeli aşiretleri Adana).

IYIMLIH

Halı, kilim ve benzerleri şeyler dokumak için tezgaha çekilen ipler.

GAHMARCI

Yardım eden kimse: Sende onun gahmarcısısan mı?.

GIRHA

El tezgahlarında kara yünden dokunan kumaş: Bugün gırha depeceğiz.

HAŞIL

Dokumacılıkta kullanılan unlu veya çirişli sıvı. Buğday, mısır ya da darı unundan yapılan bir çeşit yemek. Tarhana mayası, mısır unundan yapılan bulamaç. Pişirilmiş hamurla pekmezden yapılan bir çeşit yiyecek. Pirinç, darı, mısır yarmasından, bazan da süt karıştırılarak yapılan lapa. Unu suda pişirdikten sonra üzerine peynir ve yağ konularak yapılan yemek. Fırından çıkan ekmeğin üstüne sürülen unlu bulamaç. Bulgur pilavı. Yarmadan yapılan bir çeşit pilav. Buğday ve mısır yarmasından yapılan bir çeşit yemek. 1. Unu su ve yağ ile pişirip içine şeker koyarak yapılan bir çeşit tatlı. 1. Çekirdek unu ve pekmezle yapılan bir çeşit yiyecek. 1. Yemiş, meyve. 1. Kavun. 1. Kepek, un ve yemek artıklarının sıcak suda karıştırılmasıyle yapılan hayvan yemi. Bulanık su. Dokunacak iplikleri tezgaha vermeden önce, ipliklerin düzgün çıkması için batırıldığı unlu ya da çirişli su. Çok kaynar şey. Çok yorgunluktan bitkin durumda olan. Sıcak suda ıslatılmış çamaşır. Yaradılıştan kırıcı olan kimse: Eyi bir adam değil, onlar soycak haşıl olurlar. Pürüz. Hamurun üzerine dökülen un bulamacının yapıldığı kap. Kabuğu alınmış buğdaydan suda haşlanarak yapılan bir çeşit yemek. Undan yapılmış suluca yemek. Unu su ve yağ ile pişirip içine şeker koyarak yapılan bir çeşit tatlı. Undan yapılan bir çeşit yemek. Bulgur pilavı. (Çağlayan Kars). Suda un kaynatılarak yapılan bulamaç. (Akseki Antalya). Dokumacıların iplikleri çirişlemek için unu haşlayarak yaptıkları bulamaç.

ÇIVRAMA

El tezgahında dokunmuş gömleklik bez. (Esri, Borcak Söğüt Bilecik).

ÇIBIK

Çubuk. Killi toprak. Kumlu toprak. Ufak taşlı toprak. 50 cm. boyunda sigara içilen takım. İnce ip: Öğretmenim çıbığımı vermiyor. Pulluğun ortasındaki uzun demir. Çocukların topuğunun arkasında çıkan yara. Göz hastalığı. Bir yün ve çul motifi. inee, uzun kurşun parçaları. (Aksaray Niğde). Palaz ve çuvallar üzerindeki çubuğu andıran motif. (Yenikent Aksaray Niğde). Dolma av tüfeklerinde namluya konan barut ile saçmayı sıkıştırmağa yarayan deynek. (Akbaş Güdül Ankara). Dokuma tezgahında erişin arasındaki uzun çıta. (Kızılca Bor Niğde).

CULFA

Dokumacı. Yünden kumaş dokumakta kullanılan aygıt. Dokuma tezgahı.

GÖTÜRÜNGÜ

Dokuma tezgahında tefe denilen aracın üst tahtasını götüren ip ve çıtadan yapılan askı. Çocuk olması için, kadınların kullandıkları bir çeşit kocakarı ilâcı: Çocuk olsun diyi götürüngü ilâç fayda virmemiş.

GELERE

Tezgahta dokunacak bezin ipliğini çözmeye yarayan bir aygıt.

GIHRA

El tezgahlarında dokunan yünlü kumaş.

ÇEZGİ

Halı, dokuma tezgâhlarına gerilen sıra ipler. Dokuma tezgahındaki gergin ipler. (Refahiye Ezincan).

DESBAHA

Hemen, birdenbire: Hasan Osman'a ağız burun elledi, Osman desbaha gahdı getti.

HERİM

Sarp, yalçın kayalık, uçurum. Domates. El tezgahında dokunan bezin baş tarafı.

GÜCÜGÜCÜ

Hah tezgahlarında ipleri sıkıştırmaya yarayan sırık.

HEKÜ

İpliklerin dokuma tezgahlarında bıraktığı pamukçuklar.

GAHIRGUHURRUH

İlkbaharda yağ ve peynirin az olması: Bu gahırguhurruhda ne pişirem.