AKAL ile başlayan kelimeler

Kelimeler arşivi içinde; başında "akal" olan, toplam 10 adet kelime bulunmaktadır. akal ile başlayan kelimeler listesini Scrabble, Kelimelik vb. gibi kelime bulma oyunları için veya Türkçe hakkında yapacağınız ders, araştırma veya ödev çalışmalarınızda kullanabilirsiniz.

Ayrıca sonu akal ile biten kelimeler listesine ulaşmak veyahut içinde akal olan kelimeler listesini incelemek isteyebilirsiniz. Bunlara ek olarak, kelimelerin anlamları için aşağıda bulunan "harfli kelimeler" bağlantılarından da faydalanabilirsiniz.

 
 

10 harfli kelimeler

AKALLİYYET

8 harfli kelimeler

AKALAZYA

7 harfli kelimeler

AKALTAN

6 harfli kelimeler

AKALAN, AKALIÇ, AKALIN, AKALMA

5 harfli kelimeler

AKALA, AKALP

4 harfli kelimeler

AKAL

Bazı kelimelerin anlamları

AKAL

Akmak ve almak fillerinin emir biçimlerinin yan yana gelmesiyle oluşmuş bir isim. Beyaz anlamındaki ak ile kırmızı anlamındaki al sözlerinden oluşmuş bir isim.

AKALIN

Haydi: Akalın gidelim. Dürüst, temiz, namuslu kişi. Adıyaman ilinde, Akıncılar nahiyesine bağlı bir bölge. Batman kenti, Hasankeyf ilçesi, merkez nahiyesine bağlı bir bölge. Hakkâri kenti, Yüksekova ilçesi, merkez bucağına bağlı bir yerleşim birimi. Mardin şehri, Kızıltepe belediyesi, merkez bucağına bağlı bir yer.

AKALA

Amerikan tohumundan yurdumuzda üretilen bir tür pamuk.

AKALTAN

Dürüst, güvenilir sultan, padişah.

AKALAZYA

Gevşeme kusuru.

AKALIÇ

Dağlarda yetişen yabani ve dikenli bir ağacın meyvası, alıç.

AKALLİYYET

azınlık.

AKALMA

Bir çeşit yuvarlak elma.

AKALAN

Dürüstlüğüyle ünlenen kimse. Bursa ili, Orhaneli ilçesi, merkez nahiyesine bağlı bir yerleşim yeri. Denizli ilinde, Acıpayam ilçesi, merkez nahiyesine bağlı bir yerleşim yeri. Diyarbakır şehrinde, Eğil belediyesi, merkez bucağına bağlı bir bölge. İstanbul ilinde, Çatalca ilçesinde, merkez bucağına bağlı bir yer. İzmir şehri, Kemalpaşa ilçesi, merkez nahiyesine bağlı bir yerleşim birimi. Muş şehri, Nurettin bucağına bağlı bir yerleşim yeri. Samsun ili, Boğazkaya bucağına bağlı bir yerleşim birimi. Samsun şehrinde, merkez ilçesi, merkez nahiyesine bağlı bir bölge.

AKALP

Doğruluğu ve dürüstlüğüyle tanınan kimse.

  -   -   -  

Anlamında AKAL bulunan kelimeler

Bu bölümde tanımı içerisinde AKAL geçen kelimeler listesi verilmiştir.

BAKAKALMA

Bakakalmak işi.

BALTRAP

Atıcılıkta hedef vazifesi gören plakaları havaya fırlatan yaylı alet.

BAŞLIK

Genellikle başı korumak için giyilen şapka, serpuş. Tekerlek parmaklarının çakılı olduğu kısım. Bir sütunun, bir direğin tepeliği. Kâğıt veya zarf üstüne basılmış ad ve adres, antet. Tablaların veya iş parçalarının düzgün kalmasını sağlamak amacı ile baş taraflarına takılan parça. Bir yazının, bir kitabın bölümlerinin başına konulan ve konuyu kısaca tanıtan ibare, serlevha. Başlık parası. Üst giysilerinin yakalarına takılı başlık, kapüşon. Hayvan koşumunun başa geçirilen bölümü.

BASILMAK

Basma işine konu olmak veya basma işi yapılmak. Uygunsuz durumda yakalanmak.

BEYLİK

Bey olma durumu. Bir tür küçük ve ince asker battaniyesi. Hükûmet. Devletle ilgili, devlete özgü olan, devlet malı olan, mirî. Rahat yaşama. Merkeze tam bağlı olmayarak bir beyin yönetimi altındaki ülke, emîrlik, emaret, mirlik. Basmakalıp. Herkesin kullandığı, herkesin bildiği.

ASKERLİK

Asker olma durumu, askerlik hizmeti, bayrakaltı, askeriye.

BAKALİTLİ

Bakalit kaplamalı.

BASMAK

Vücudun ağırlığını verecek bir biçimde ayak tabanını bir yere veya bir şeyin üzerine koymak. Bir şeyi, üzerine kuvvet vererek itmek. Basınç yaparak sıvı ve gazları itmek. Sıkıştırarak yerleştirmek. Kümes hayvanları kuluçkaya yatmak. Bir kimse bir yaşa girmek. Örtmek, bürümek, kaplamak. Bir şey üzerinde kalıp, mühür vb.yle iz yapmak. Uygunsuz vaziyette yakalamak. Baskın yapmak. Bası işi yapmak, tabetmek. Küçük çocuklar ayakta durabilmek. Duman, sis vb. çevreyi kaplamak, çökmek. Bir şeyin etkisinde kalıp eziklik, üzüntü ve ağırlık duymak.

BASMAKALIPLAŞMAK

Basmakalıp durumuna gelmek.

BALİNA

Balinalardan, yaklaşık uzunluğu 20 metre, ağırlığı 200 ton olan memeli hayvan, kadırga balığı, falyanos (Balaena mistycetus). Giysilerin dik ve düzgün durması için bazı yerlerine özellikle yakalarına konulan sert, esnek, yassı, dar, uzun çubuk.

ARAMA

Aramak işi, taharri. Sanığın yakalanması veya suç belgelerinin elde edilmesi için bir kimsenin evinde, iş yerinde, üzerinde veya eşyasında yapılmış olan araştırma işlemi.

AV

Karada, denizde, gölde veya akarsularda evcil olmayan hayvanları vurma veya yakalama işi, şikâr. Bir hayvanın bir başka hayvanı yemek için yakalaması. Tuzağa düşürülen, kendisinden yararlanılan kimse. Bu yollarla yakalanan hayvan.

ARTAKALMA

Artakalmak işi.

BAŞYAZI

Gazete ve dergilerde ilk sütuna veya birinci sayfaya konulan önemli yazı, başmakale.

BASMAKALIPLIK

Basmakalıp olma durumu.

BIRAKMAK

Elde bulunan bir şeyi tutmaz olmak. Yanına almamak, yanında götürmemek. Koymak. Bıyık ya da sakal uzatmak. Bir işi başka bir zamana ertelemek. Ölen, ayrılan birinden iş, kişi, nesne vb. şeyler kalmak. Bakılmak, korunmak için vermek. Kötü bir durumda terk etmek. Ayrılmak, terk etmek. Yapışık olan bir şey yapışıklıktan kurtulmak. Özgürlük vermek, hürriyetine kavuşmasını sağlamak. Bulunduğu yeri veya durumu değiştirmemek. Saklamak, artırmak. Sarkıtmak. Bir işin sorumluluğunu, yükümlülüğünü başkasına vermek, görevlendirmek. Uğraşmaz olmak, artık uğraşmamak. Boşamak. Bulunduğu veya dokunduğu yerde bir şey oluşturmak, meydana getirmek. Sınıf geçirmemek, döndürmek. Bir alışkanlıktan veya bir işten vazgeçmek. Bir pazarlıkta, belli bir fiyata vermeyi kabul etmek. Engel olmamak. Unutmak. Sahiplik hakkını başkasına vermek.

BEN

Çoğu doğuştan, tende bulunan ufak, koyu renkli leke ya da kabartı. En çok üzümde görülen olgunlaşma belirtisi. Kişiyi öbür varlıklardan ayıran bilinç. Teklik birinci kişiyi gösteren söz. Olta veya tuzağa konulan yem. Saçta, sakalda beliren beyazlık. Bir kimsenin kişiliğini oluşturan temel öge, ego. Kuşun yavrusuna taşıdığı yem.

AVCI

Avı kendine iş edinen kimse. Bir şeyi büyük bir istekle izleyen ve bulup ortaya çıkaran, tanıtan kimse. Gökyüzünün güneyinde bulunan bir takımyıldız, Cebbar, Orion. Başka hayvanları yakalamakta usta olan (hayvan).

ALAKALANMA

Alakalanmak işi, ilgilenme.

BERBER

Saç ve sakalın kesilmesi, taranması ve yapılması işiyle uğraşan veya bunu meslek edinen kimse, erkek berberi, perukar. Bu işin yapıldığı dükkân, erkek berberi, perukar.