ÖLÜK ile başlayan kelimeler

Kelimeler arşivi içinde; başında "ölük" olan, toplam 4 adet kelime bulunmaktadır. ölük ile başlayan kelimeler listesini Scrabble, Kelimelik vb. gibi kelime bulma oyunları için veya Türkçe hakkında yapacağınız ders, araştırma veya ödev çalışmalarınızda kullanabilirsiniz.

Ayrıca sonu ölük ile biten kelimeler listesine ulaşmak veyahut içinde ölük olan kelimeler listesini incelemek isteyebilirsiniz. Bunlara ek olarak, kelimelerin anlamları için aşağıda bulunan "harfli kelimeler" bağlantılarından da faydalanabilirsiniz.

 
 

Bazı kelimelerin anlamları

ÖLÜK

Canlılığı azalmış, hâlsiz. Ölmüş, cansız.

ÖLÜKUYRUĞU

Akrep.

ÖLÜKUŞAK

Bir mıknatıssal yükselteçte çıktı değişimi oluşturmayan, girdi ünlemi değişim aralığı.

ÖLÜKEZ

Zayıf, hastalıklı.

  -   -   -  

Anlamında ÖLÜK bulunan kelimeler

Bu bölümde tanımı içerisinde ÖLÜK geçen kelimeler listesi verilmiştir.

ALTBÖLÜK

Bağlı bulundukları soy yapısı içinde, kendilerine özgü soydan gelme dinsel kaynaklı: toplumsal, ekonomik ya da kültürel birer uğraşı ve yaşam yöntemleri bulunan, ayrıca, birbirleriyle ilişkilerini kutyasaklaşmış kurallara göre sürdüren topluluklardan her biri. bk. soy. karşılığı altkültür, yerel bölük.

AKÇALI

Dalları yassı olan bir çeşit çalı. Çit yapılan bir çeşit diken, çalı. Akçası olan, varlıklı, zengin. Adana kenti, Karaisalı belediyesi, merkez bucağına bağlı bir yer. Adıyaman şehrinde, Koçali nahiyesine bağlı bir yer. Ankara ili, Beypazarı belediyesi, merkez bucağına bağlı bir bölge. Bartın şehri, merkez ilçesi, merkez nahiyesine bağlı bir yerleşim birimi. Batman kenti, Kozluk belediyesi, merkez bucağına bağlı bir yerleşim yeri. Bitlis şehri, Bölükyazı bucağına bağlı bir yerleşim yeri. Çanakkale ili, Kirazlı nahiyesine bağlı bir yerleşim yeri. Çankırı kenti, Eldivan belediyesi, merkez nahiyesine bağlı bir yerleşim birimi. Çorum şehri, Sungurlu ilçesinde, merkez nahiyesine bağlı bir bölge. Erzincan kenti, Dutluca nahiyesine bağlı bir yerleşim bölgesi. Giresun şehrinde, merkez ilçesinde, merkez nahiyesine bağlı bir yer. Gümüşhane şehri, Şiran ilçesi, merkez bucağına bağlı bir yerleşim bölgesi. Hakkâri ili, Bağışlı bucağına bağlı bir yer. Hakkâri şehrinde, Yüksekova belediyesi, merkez bucağına bağlı bir yerleşim bölgesi. Hatay ili, Uluçınar bucağına bağlı bir yerleşim birimi. Kahramanmaraş şehrinde, Türkoğlu belediyesi, merkez nahiyesine bağlı bir bölge. Muğla şehri, Selimiye nahiyesine bağlı bir bölge. Ordu kenti, Gölköy ilçesi, merkez nahiyesine bağlı bir bölge. Siirt ili, Kurtalan ilçesi, merkez bucağına bağlı bir yerleşim birimi. Sivas şehrinde, Yavu nahiyesine bağlı bir yerleşim yeri. Şanlıurfa ilinde, Akçakale belediyesi, merkez bucağına bağlı bir yerleşim bölgesi. Şanlıurfa ili, Çamlıdere bucağına bağlı bir yerleşim bölgesi. Van şehrinde, Başkale ilçesinde, merkez nahiyesine bağlı bir yer. Para ve sayca konularına ilişkin özellikler.

AŞAĞIBALCILAR

Bitlis kenti, Bölükyazı bucağına bağlı bir bölge. Siirt şehrinde, Pervari belediyesi, merkez nahiyesine bağlı bir yerleşim yeri.

BELUK

Bölük.

BAŞBÖLÜKBAŞI

Yeniçeri ocağında ağa bölükbaşılarının en eskisinin adı. Sarıca bölükbaşılarından en eskisinin sanı.

BAŞESKİ

En kıdemli kimse. Yeniçeri bölüklerinde erlerin en kıdemlisi. Yeniçeri bölüklerinin en kıdemsiz subayı.

KISIM

Parçalara ayrılmış bir şeyin her bölümü, bölük, kesim. Bir cinsten veya meslekten olanların tümü. Kol.

BİLİK

Kaz ve ördek yavrusu. Bilen, tanıyan, vâkıf. Bölük, parça, kısım. Meşe ağacı meyvesi, palamut. Bilim. Tavşan. Anaç tavuk. Kırık leblebi. Tandırda, simit biçiminde yapılmış çörek, ekmek. Silâh. Tanık. Bilirkişi: Ne bilik var ne tanık. Kadının cinsiyet organı. Vesika, vekâletname, senet, kart, kimlik cüzdanı, tezkere. Piliç. Küçük erkek çocukların cinsiyet organı. Erkeklik organı. Civciv. Tandırda pişirilen ortası delik küçük ekmek. Akıl, us, anlayış, kavrayış, bilgi. Güçlü bir seziş ve görgüden doğan ruh uyanıklığı ve zevk olgunluğu. Akıl, us, hikmet, bilgi.

HİZİP

Bölük, kısım. Bir siyasi partinin içinde, partinin izlemekte olduğu ana siyasi çizgiye karşı olan, ayrı bir teşkilat merkezi bulunan ve partinin çoğunlukla aldığı kararlara karşı savaşan parti içi grup, fraksiyon, klik. Kur'an-ı Kerim'in her cüzünün beş sayfalık bölümü.

BİRLİK

Tek, bir olma durumu, vahdaniyet. Bir taneden oluşmuş, bir tane alabilen. Konunun bir ana düşünce çevresinde toplanması. Bölük, tabur, alay vb. bir bütün sayılan topluluk. Bağlılık, benzerlik, bağlantı, vahdet. Bir arada olma durumu, vahdet. Bölünmezliği içeren yalın bütün. En büyük değerdeki nota, dört dörtlük. Belli bir topluluğun yararlarını korumak için kurulmuş dernek.

BAŞMAKLI

Bitlis kenti, Bölükyazı nahiyesine bağlı bir bölge.

BAYRAMALAN

Bitlis şehri, Bölükyazı bucağına bağlı bir yerleşim birimi.

TABUR

Dört bölükten kurulan, bir binbaşının komutasındaki asker birliği. Küme, yığın, grup.

ALTKÜLTÜR

Bir toplumun kültürel yapısına yeterince uyum sağlayamayan kültür. Ulusal ya da toplumsal kültürleri oluşturan kültür birimlerinden her biri. bk. köylü kültürü, halk kültürü, seçkin kültürü, özdeksel kültür. karşılığı altbölük. Hücrelerin çoğalmalarını sağlamak amacıyla başka bir besi yerine aktarılması işlemi.

BÖLİK

Bölük.

KIRPIK

Kırpılmış olan. Bölük pörçük.

ARIDAĞ

Bitlis şehri, Bölükyazı bucağına bağlı bir yer.

BARAMPARÇA

Kısım kısım, bölük bölük.

HANE

Ev, konut. Basamak. Klasik Türk müziğinde, peşrev vb. saz parçalarının bölümlerinden her biri. Birleşik kelimelerde "bina, yapı, yer, makam" anlamlarıyla ikinci kelime olarak yer alan bir söz. Bir bütünü oluşturan bölümlerden her biri, bölük, göz. Ev halkı.

KALAFATÇILAR

Tersane halkını oluşturan bölüklerden her biri.