Sonu PİZ ile biten kelimeler

Kelimeler arşivi içinde; sonunda "piz" olan, toplam 8 adet kelime bulunmaktadır. Sonu piz ile biten kelimeler listesinden; Türkçe hakkında yapacağınız ders ve araştırma çalışmalarında ya da Scrabble, Kelimelik vb. gibi kelime bulma oyunlarında kelime türetmek için faydalanabilirsiniz.

Bunun yanı sıra, başında piz olan kelimeler listesine ulaşmak veya içinde piz olan kelimeler listesini incelemek isteyebilirsiniz. Ayrıca, burada verilen kelimelerin tanımları için aşağıda bulunan "harfli kelimeler" bağlantılarını kullanabilirsiniz.

 
 

8 harfli kelimeler

ÇİLİMPİZ, KAVAMPİZ

6 harfli kelimeler

KERPİZ, NERPİZ, TERPİZ, YELPİZ

5 harfli kelimeler

TEPİZ

3 harfli kelimeler

PİZ

Bazı kelimelerin anlamları

PİZ

Yağsız, sinirli et. Rakı. Keven bitkisinden elde edilen zamk. Ağaç zamkı, reçine. Ucu sivriltilmiş demir, nodul. Ucu sivriltilmiş ağaç parçası, kazık.

YELPİZ

Sümüklüböcek. Erzurum şehri, Hınıs ilçesi, merkez bucağına bağlı bir yerleşim birimi.

KAVAMPİZ

Zamk (erik, badem, keven zamkı).

TERPİZ

Gübrelenmiş, tavlanmış toprak. Oyunda hile yapan. Tarlayı sürmeden önceki sulama işi.

ÇİLİMPİZ

Çalı çırpı.

KERPİZ

Başaklı iri saman.

TEPİZ

Topluiğne.

NERPİZ

Yabannanesi.

  -   -   -  

Anlamında PİZ bulunan kelimeler

Bu bölümde tanımı içerisinde PİZ geçen kelimeler listesi verilmiştir.

DİLİM

Bir bütünden kesilmiş veya ayrılmış ince, yassı parça. Değişik anlatı türü, masal, efsane, bilmece vb. bir metnin, bir eserin aslından az çok ayrılan değişik biçimli olanı, epizot. Belli ölçülere göre oluşmuş bölüm. Radyatör parçalarından her biri.

TAPİZİR

Çok alçak, kısa : Tapizir ağaçlara ben de çıkarım.

OKSİNLER

Çeşitli bitki büyüme hormonları. İndol asetik asit (IAA) doğada en bol bulunanıdır. Hücre bölünmesi, hücre farklılaşması, kök büyümesi, damar sisteminin gelişmesi, fototropizm, meyvelerin gelişmesi ve bitki filizlerinin ışığa doğru bükülmesinden sorumlu olan tabii hormonlar. Bitkilerde hücre bölünmesiyle büyüme üzerine etkili, hem doğal olarak hem de sentetik yolla üretilen, fitohormonlar olarak da bilinen, çoğunlukla indol-3-asetik asit türevi olan, doğal olanları; 4-kloro-indolasetik asid, fenilasetik asit ve indol-3-butirik asit'ten oluşan, sentetik olanları ise 1-naftalen asetik asit, 2,4-diklorofenoksiasetik asit ve 2-Metoksi-3,6-diklorobenzoik asit (dicamba) gibi bileşikleri içeren bir grup büyüme hormonun ortak adı.

PİZZACILIK

Pizzacının yaptığı iş.

PEPERONİ

Batı ülkelerinde pizzalarda yaygın olarak kullanılan, sığır ve domuz eti karışımından üretilen baharatlı kuru sucuk.

SAPROLEGNİYAZ

Tatlı ve tuzlu sularda yaşayan veya kültüre edilen balıklarda özellikle alabalıklarda ve kuluçkalama evresindeki yumurtalarda Saprolegnia parasitica ve Saprolegnia invaderis'in neden olduğu, pamuk ipliği gibi üremelerle kendini gösteren epizootik karakterde seyreden bulaşıcı bir mantar hastalığı.

KEMOTROPİZMA

Organizmaların bir kimyasal maddeye doğru yönelmesi (pozitif kemotropizma) ya da ondan uzaklaşması (negatif tropizma).

PARAZİTOTROPİ

Bir ilacın enfektif parazitler için çekiciliği, parazitotropizm.

PİZZACI

Pizza yapan veya satan kimse.

YÖNELİM

Yönelme işi. Bitki, hayvan vb. canlı varlıkların, ışık, ısı, besin gibi türlü uyarıcı sebeplerin etkisi altında, bu uyarıcılara doğru veya tersine yer değiştirmeleri olayı, doğrulum, güne doğrulum, tropizm. Bireyin içinde bulunduğu yer ve zamanın, çevresindekilerin ve kendisinin farkında olması durumu. Kendi durumunu veya bulunduğu yerin durumunu başka yerlere göre belirleme. Bireyin, karşılaştığı karışık ve sorunlu durumlar karşısında belirlediği tutum.

EPİDEMİYOLOJİ

Bulaşıcı hastalıkların ortaya çıkışının incelenmesi. Hastalıkların nedenlerini, görülüş oranlarını, yayılışlarını, hastalıklara karşı önlem ve korunma yollarını inceleyen bilim dalı. Belirli bir hayvan veya insan popülasyonlarında hastalıkların ortaya çıkışı, yayılışı, bu hastalıklardan korunma ve kontrol stratejileri, yaralanma ve öteki sağlıkla ilgili olayları inceleyen bilim dalı, salgın hastalıklar bilimi. Veteriner hekimlikte genellikle epizotiyoloji kavramı kullanılırken, beşeri hekimlikte epidemiyoloji kavramı kullanılmaktadır.

EPİZOOLOJİ

Epizootiyoloji.

EPİZOOTİYOLOJİ

Hayvanlarda görülen bulaşıcı hastalıkları ve hastalık salgınlarını konu alan bilim dalı. Belirli bir hayvan veya insan popülasyonunda hastalıkların ortaya çıkışı, yayılışı, bu hastalıklardan korunma ve kontrol stratejileri, yaralanma ve öteki sağlıkla ilgili olayları inceleyen bilim dalı. Veteriner hekimlikte genellikle epizotiyoloji kavramı kullanılırken, beşeri hekimlikte epidemiyoloji kavramı kullanılmaktadır.