Sonu PİR ile biten kelimeler

Kelimeler arşivi içinde; sonunda "pir" olan, toplam 36 adet kelime bulunmaktadır. Sonu pir ile biten kelimeler listesinden; Türkçe hakkında yapacağınız ders ve araştırma çalışmalarında ya da Scrabble, Kelimelik vb. gibi kelime bulma oyunlarında kelime türetmek için faydalanabilirsiniz.

Bunun yanı sıra, başında pir olan kelimeler listesine ulaşmak veya içinde pir olan kelimeler listesini incelemek isteyebilirsiniz. Ayrıca, burada verilen kelimelerin tanımları için aşağıda bulunan "harfli kelimeler" bağlantılarını kullanabilirsiniz.

 
 

9 harfli kelimeler

KARAKEPİR, SELESEPİR

8 harfli kelimeler

KIRİMPİR, ALAKEPİR

7 harfli kelimeler

KELEPİR, KARAPİR

6 harfli kelimeler

KAMPİR, YANPİR, KERPİR, KUNPİR, PAYPİR, PERPİR, PİRPİR, ŞAMPİR, TİNPİR, TİSPİR, YAMPİR, GÜMPİR, GUMPİR, GOMPİR, HASPİR, CİMPİR, KUMPİR, VAMPİR

5 harfli kelimeler

AMPİR, İSPİR, KEPİR, TİPİR, ŞİPİR, TAPİR, TEPİR, PEPİR, ÇEPİR, ÇİPİR, ESPİR

Bazı kelimelerin anlamları

PİR

Yaşlı, koca, ihtiyar kimse. Bir tarikat veya sanatın kurucusu. Adamakıllı, iyice. Herhangi bir konuda, bir meslekte deneyim kazanmış, eskimiş kimse, guru. Cevizin yeşil kabuğu. Sebze yaprağı. Havuç yaprağı. Asma yaprağı. Zeytin yaprağı. Çam yaprağı. Soğanın tohumlu sapı. Dokuma tezgâhlarındaki tarağın sık olanı. Çanı, ardıç ve benzerleri ağaçların yeşil yaprakları, sürgünleri. Filiz. En iyi, en iyisi. Erkek savaş tutsaklarından, pencik yasasına göre ayrılan kocamışlara verilen ad. 2-Tarikat kurucusu. 3-Lonca ve fütüvvet kuruluşlarının başında bulunan yönetici. Herhangi bir zanaatın, tarikatın kurucusu, ulusu. (Saz ozanları kendilerini yetiştirenlere ya da ozanlıkta ünlü kişilere de böyle derler. Yunus Emre, Âşık Ömer bunlardandır.).

KERPİR

Sert demirleri ezmek ve inceltmeğe yarayan dikdörtgen biçiminde çelik aygıt. (Gökmenler, Çatak, Gedikli, Kızılağaç Saimbeyli Adana).

PİRPİR

Cılız, ufak tefek. Gözünü sık sık kırpan kişi. Küçük lamba, idare lambası. Semizotu.

KIRİMPİR

Cimri.

KARAPİR

Yozgat ili, Akdağmadeni belediyesi, merkez bucağına bağlı bir yer.

KUNPİR

Patates.

PERPİR

Kuşüzümü. Dağlarda yetişen yabanüzümü.

ŞAMPİR

Şaşı. Bir tatlı türü. (Afşar Gelendost Isparta).

KELEPİR

Değerinden çok aşağı bir fiyatla alınan veya alınabilecek olan şey, okazyon.

YANPİR

Yamaç. Yan yan yürüyen. Şaşı. Alevi.

ALAKEPİR

Yarı aç, yarı tok. Taşlık ve fundalık yer.

PAYPİR

Yaşlı.

KAMPİR

Patates.

TİNPİR

Şaşkın, uyuşuk.

KARAKEPİR

Çamuru özlü olan kara toprak.

SELESEPİR

Dağılmış, yıkılmış, kötü durumda.

  -   -   -  

Anlamında PİR bulunan kelimeler

Bu bölümde tanımı içerisinde PİR geçen kelimeler listesi verilmiştir.

AYÇA

Hilal. Bayrak ve sancak direklerinin tepesindeki pirinçten yapılmış ay yıldızlı süs, alem.

ARMUT

Gülgillerden, çiçekleri beyaz, Türkiye'nin her yerinde yetişen bir ağaç (Pirus communis). Çok bön, çok aptal. Bu ağacın tatlı ve sulu, yumuşak, ufak çekirdekli meyvesi.

AMFİBOL

Piroksenlere yakın siyah, esmer, yeşil renkli bir silikat grubu.

AHLAT

Gülgillerden, kendi kendine yetişen, üzerine armut aşılanan ağaç, yaban armudu, dağ armudu (Pirus piraster). Beden yapısının temelini oluşturan ögeler. Kaba adam, yol iz bilmez kimse. Bitlis iline bağlı ilçelerden biri. Bu ağacın, armuda benzeyen, iyice olgunlaştıktan sonra yenilebilen yemişi. Bir karışım içindeki parçalar, ögeler.

ÇELTİK

Kabuğu ayıklanmamış pirinç. Konya iline bağlı ilçelerden biri.

ARAK

Ter. Çalma. Pirinç ve şeker kamışından elde edilen bir rakı türü.

BALDO

İri ve dolgun taneli pilavlık pirinç.

DİMYAT

Seyrek ve yuvarlak taneli bir tür üzüm. "Aşırı hırs göstererek elindekini de yitirmek" anlamındaki Dimyat'a pirince giderken evdeki bulgurdan olmak deyiminde geçen bir söz.

DİNK

Pirinci kabuğundan ayırmak veya bulgur dövmek için kullanılan dibek. Şayak, aba vb.ni dövmek için kullanılan araç.

DENEYSEL

Deneye başvurularak yapılan, deneyle olan, deneyle ilgili, tecrübi, ampirik.

DENEYCİLİK

Bilginin gözlem, deneme veya duyular ile elde edilebileceğini ileri süren geleneksel öğreti, görgücülük, ampirizm, akılcılık karşıtı. Organizma ile durum veya çevre arasında bir etkileşim olarak yaşantıya önem veren, bilgiyi, simgelerle iletişimi yapılmış olan denetimli ve yeniden düzenlenmiş yaşantı biçiminde düşünen çağdaş bir felsefe anlayışı, görgücülük, ampirizm.

BUĞDAYGİLLER

Bir çeneklilerden, örneği buğday, yulaf, arpa, pirinç, çavdar, mısır, ayrık ve çayır otları, kamış, bambu olan, çiçekleri başak durumunda büyük bir bitki familyası.

AMBERBU

Hindistan'da, İran'da yetişen, piştiğinde güzel bir koku veren, iri ve uzun taneli bir pirinç türü.

ALKOL

Bira, şarap vb. sıvıların veya pancar, patates nişastasının şekere dönüştürülmesi sonucu ortaya çıkan glikoz çözeltilerin mayalaşmış özlerinin damıtılmasıyla elde edilen, kokulu, uçucu, yanıcı, renksiz sıvı, ispirto, etanol, etil alkol. Her türlü alkollü içki.

BORANİ

Pirinçli, yumurtalı, yoğurtlu ıspanak vb. sebze yemeği.

DENEYCİ

Deneycilik yanlısı olan, görgücü, ampirist.

BİLEZİK

Genellikle altın, gümüş vb. elementlerden yapılmış olan ve bileğe süs için takılan halka. Mobilyaların ayak altlarına takılan kare, dikdörtgen, silindir, kesik koni vb. şekilli, pirinç veya nikel kaplı demirden yapılmış, iki ucu delik gereç. İki borunun ucunu birleştirmeye yarayan halkaya benzer parça. Motor pistonlarına, yağlama, soğutma, özellikle sızıntıyı önleme vb. amaçlarla yerleştirilmiş, genel olarak dökme demirden yapılmış, uçları açık ve esnek halka. Kelepçe.

ANTRİKOT

Sığırın iki kürek kemiği arasından ve pirzolalık yerinden çıkartılan, kemiğinden sıyrılmış et dilimi.

BUMBAR

Büyükbaş ve küçükbaş hayvanların kalın bağırsağı. Bu bağırsağa ciğer, kıyma, pirinç veya bulgur doldurularak yapılmış olan yemek. Soğuğun girmesini önlemek için kapı ve pencere aralıklarına takılan, içi pamuk dolu, uzun bez kılıf.

ÇELEBİ

Bektaşi ve Mevlevi pirlerinin en büyüklerine verilen unvan. Görgülü, terbiyeli, olgun (kimse). Kırıkkale iline bağlı ilçelerden biri. Hristiyan tüccar.