İçinde SAMANI geçen kelimeler

Kelimeler arşivinde; içinde "samanı" olan, toplam 1 tane kelime bulunuyor. İçerisinde samanı bulunan kelimeler listesini Kelimelik, Scrabble ve benzer kelime bulma oyunlarında ya da Türkçe ile ilgili yapacağınız ödev, araştırma veya ders çalışmalarınızda kullanabilirsiniz.

Ek olarak sonu samanı ile biten kelimeler listesini okumak ya da başında samanı olan kelimeler listesine gözatmak isteyebilirsiniz. Bunların yanında, kelime anlamları için alt kısımda bulunan "harfli kelimeler" linklerinden de yararlanabilirsiniz.

 
 

Bazı kelimelerin anlamları

SAMANI

Sarı renk.

  -   -   -  

Anlamında SAMANI bulunan kelimeler

Bu bölümde tanımı içerisinde SAMANI geçen kelimeler listesi verilmiştir.

CEÇ

Savrularak samanından ayrılmış tahıl yığını. Kabuğu çıkarılmış fındık, ceviz ve mısır.

ALIKLAMA

Kaba ve hafif yük: Samanı çuvala alıklama yapıverdim.

CEC

Savrularak samanından ayrılmış tahıl yığını.

GEVSELEMEK

Hayvan, sevmediği ot ve samanı yemeyerek ağzında dolaştırıp çıkarmak.

CEJ

Savrularak samanından ayrılmış tahıl yığını.

SAMANLI

Samanı olan.

CECİN

Darı samanı: Bunun cecinini mal yemez.

DELECE

Şahin, atmaca. Kağnılarda ot ve samanın dökülmemesi için, kağnının yan tarafına konulan birbirine çatılmış iki uzun sırık.

HAKGÖTÜRE

Saman kaldırmaya yarayan büyük yaba: Samanı yerden kaldırırken hakgötüre kırıldı.

BAYA

Direnme, inat için kullanılır: Baya gimecen sana ne?. Gerçekten, doğru. Belki: Baya kamyon gelmecek. Epey, uzunca. Bayağı, her zamanki gibi. Epeyce, çok fazla. Bilinen. Hakikaten, gerçekten, ciddi olarak: Bayâ bu hadise böyle mi oldu?. Muhakkak, mutlaka: Ben bu işi bayâ yapacağım. Her zamanki gibi olan, bayağı, hiçbir özelliği bulunmayan:-Bu işi nasıl yaptın?-Bayâ. Hemen hemen: Ali okumayı bayâ öğrenmiş be!. İnadına: Dışarı bayâ gidicen var var mı dicen?. Epeyce, bir hayli, oldukça: Biz otururken bayâ vakit geçti. Fazla, çokça: Bu yıl hayvanlarıma yetecek bayâ samanım var. Hemen hemen. Bayağı.

ÇİÇİ

Yenge. Savrularak samanından ayrılmış tahıl yığını. Keçi çağırma ünlemi. Tavukları çağırma ünlemi. Yeni açılan yara. Çocuk dilinde yeni ve güzel. Şımarık, arsız. Et (çocuk dilinde). Renkli olan pamuklu ve ipekli kumaş parçaları (çocuk dilinde).

NAMLI

Ünlü. Samanından ayrılmış arpa, buğday yığını.

BİÇERDÖVER

Ekin biçen, döven, taneleri ayıran, samanı deste veya balya durumuna getiren makine.

DELCE

Bir bitkinin kılçıklı olan tohumu, delice: Buğday çok delceli. Yabani, aşılanmamış zeytin ağacı sürgünü, yabani ağaç. Kağnılarda ot ve samanın dökülmemesi için, kağnının yan tarafına konulan birbirine çatılmış iki uzun sırık.

BADAZ

Hububat kaldırıldıktan sonra harman yerinde kalan toprak, çöp ve samanla karışık taneler, harman döküntüsü. Savrulan ekinin ince samanı. Sarı yüzlü, hastalıklı, solgun.

CILGA

İnce, dar, taşlı yol, patika. İnce dal. Odun lifleri, kıymık. Küçük pulluk. Engel. Samanın uçmasını önleyen kazıkların her biri. Deste olarak dizilmiş ekin. Hayvanlar için ağaçtan yapılmış nazarlık. Fundalık. İnce dar yol, patika. Biçilmiş, bağlam yapılmamış ekin. Dar yol, patika, az akan su. İnce uzun, incecik. Yamaçlardaki tarlaları sürmek için kullanılan eğik saban. (Tıtgir, Ilıca Erzurum). Altı çift öküzle çekilen iki tekerlekli saban. (Çıldır Kars). Tek döner kulaklı pulluk. (Ispir Erzurum). İşleme (Darıveren Acıpayam Denizli). Biçilmiş ekin yığını. (Kamanlar, Ilıca Güdül Ankara; Yenikent Aksaray Niğde) (cıvga) : (Adalıkuzu Güdül Ankara) (cuğul) : (Minoz Kavak Samsun).

HEBÜK

Harmanda samanı bir araya toplamaya yarayan araç, sıyırga.

GOTGOZERİ

Savrularak samanından ayrılan buğdayın kalburdan geçirildiği zaman geriye kalan çöpleri.

CEŞ

Savrularak samanından ayrılmış tahıl yığını. Buğday yığını. Tahıl yığını (Kırşehir).

ÇEŞ

Savrularak samanından ayrılmış tahıl yığını. Yan taraf: Karşıki ağacın çeşinden arı gitti. Kabuklu fındık.