Sonu GALA ile biten kelimeler

Kelimeler arşivi içinde; sonunda "gala" olan, toplam 27 adet kelime bulunmaktadır. Sonu gala ile biten kelimeler listesinden; Türkçe hakkında yapacağınız ders ve araştırma çalışmalarında ya da Scrabble, Kelimelik vb. gibi kelime bulma oyunlarında kelime türetmek için faydalanabilirsiniz.

Bunun yanı sıra, başında gala olan kelimeler listesine ulaşmak veya içinde gala olan kelimeler listesini incelemek isteyebilirsiniz. Ayrıca, burada verilen kelimelerin tanımları için aşağıda bulunan "harfli kelimeler" bağlantılarını kullanabilirsiniz.

 
 

9 harfli kelimeler

TİRİNGALA

8 harfli kelimeler

POLİGALA

7 harfli kelimeler

DENGALA, KORGALA, KONGALA, KANGALA, HONGALA, GONGALA, GANGALA, TANGALA, FEVGALA, DİNGALA, ÇARGALA, ÇANGALA, ÇAKGALA, CONGALA, TAŞGALA, CAKGALA, YANGALA, ZAYGALA

6 harfli kelimeler

GAGALA, SİGALA, CIGALA, ARGALA, TIGALA

5 harfli kelimeler

AGALA

4 harfli kelimeler

GALA

Bazı kelimelerin anlamları

GALA

Resmî bir törenden sonra yapılmış olan büyük ve gösterişli şölen. Ön gösterim.

KANGALA

Gelincik çiçeği. Lâle.

TİRİNGALA

Saban.

DENGALA

En geride kalan.

DİNGALA

En geri: Dingalaya kaldın. En geride gelen.

POLİGALA

Polygala senega bitkisinin kurutulmuş kökünden hazırlanan, glikozidik saponin içeren bitkisel bir drog.

ÇARGALA

Pancar.

KONGALA

Mutfakta oturmaya yarar topraktan yapılan yer, seki.

TANGALA

Sincap.

ÇANGALA

Olmamış meyve.

HONGALA

Büyük, çirkin, biçimsiz (kimse için): Adam değil hongala.

GONGALA

Oğul verirken arıların birbirlerinden ayrılmaları ya da kaçmalarını önleyip bir yere konmalarını sağlamak için söylenen söz.

GANGALA

Sünger avlanılan kayık.

KORGALA

Küçük sinek.

FEVGALA

Arapça kökenli fevk-al-âde: fevkalade bk. ayrıca fevgalade.

ÇAKGALA

Olmamış meyve.

  -   -   -  

Anlamında GALA bulunan kelimeler

Bu bölümde tanımı içerisinde GALA geçen kelimeler listesi verilmiştir.

ALAFRANGALAŞTIRMA

Alafrangalaştırmak işi.

ANGSTRÖM

Metrenin on milyarda biri değerine eşit olan ışık dalgalarını ölçme birimi.

ÇATLAMA

Çatlamak işi. Uygun olmayan kuruma sonucu ağacın boyu yönündeki lif ayrılması. Tohumların dağılması için meyve kabuğunun yarılması, açılma. Dalgaların sığ kıyıya geldikleri zaman dökülüp köpürmesi, çatlak.

ÇIRPINTI

Çırpınma. Aşırı uykusuzluk, huzursuzluk, titreme, silkinme durumu. Suların ufak ve oynak dalgalarla kaynaşması. Ruhsal gerginliğin dışa vurulması, ajitasyon.

AÇIKÇI

Borsada fiyat dalgalanmalarından yararlanarak açıktan para kazanan kimse.

BALKIMAK

Parlamak, parıldamak. Şimşek çakmak. Organ, kesik kesik ağrımak, sancımak. Su halkalanmak, dalgalanmak.

ÇALKANTI

Deniz ve gölde dalgalanma. Coşku. Kalbur yardımıyla ayrılan çer çöp. Çalkanmış şey. Kargaşa ve bunalımın yol açtığı düzensiz, karışık, sıkıntılı durum.

ÇEKMEK

Bir şeyi tutup kendine ya da başka bir yöne doğru yürütmek. Atmak, vurmak. Taşıma gücü olmak. Bir kimseyi veya bir şeyi geri almak. Kaçan ilmeği örmek. Asmak. Herhangi bir engel kurmak. Şans denemek amacıyla hazırlanmış kâğıtlardan birini almak. Güç durumlara dayanmak, katlanmak. Görüntüyü bir aletle özel bir nesne üzerine kaydetmek. Üzerinde bulunan bir silahla saldırmak için davranmak. Dişi hayvanı çiftleşmek için erkeğin yanına götürmek. İmbik yardımı ile elde etmek. Hoşa gitmek, sarmak. Tartıda ağırlığı olmak. Masrafını karşılamak, ikramda bulunmak. Yollamak. İçine almak, emmek. Hamur vb. iyice pişmiş duruma gelmek. Daralıp kısalmak. Vericiden gelen dalgaları algılayarak televizyon, radyo, telefon vb. aygıtlarla bağlantı kurmak. Bir kimse ailesinden birine herhangi bir bakımdan benzemek. Germek. Tedavi amacıyla şişe, vantuz, sülük vb.ni uygulamak. Bir duyguyu içinde yaşatmak. Aynısını yazmak veya çizmek. Bir yerden bir şeyi yukarı doğru almak. Öğütmek. Çizgi durumunda uzatmak. Boya, badana vb. sürmek. Döşemek. Yürütmek, sürmek. Yol, ay sürmek. Bir yerden başka bir yere taşımak. Örtmek, giymek. Protesto, poliçe, çek vb. düzenleyip yürürlüğe koymak. Bir amaçla ortadan kaldırmak. Bir cisim, belli bir yakınlıktaki başka bir cismi kendisine yaklaşmaya zorlamak, itmek karşıtı. Herhangi bir anlama almak. Taşıtı bir yere bırakmak, koymak. Bir şeyin içyüzünü anlamak amacıyla bir kimseyi sıkıştırmak. İçki içmek. Bir şeyi emip dışarıya çıkarmak.

DALGALANDIRMAK

Dalgalı duruma getirmek, dalgalanmasını sağlamak.

ALAFRANGALAŞMA

Alafrangalaşmak durumu.

ÇALKANMAK

Çalkama işine konu olmak. Haber, söylenti herkesin ağzında dolaşmak. Deniz, göl dalgalanmak. Coşkunluk, hareketlilik içinde bulunmak.

BÖCEKLER

Vücutları baş, göğüs ve karın olarak üç bölgeye ayrılan, duyargaları birer, kanatları ikişer, ayaklarıyla ağız parçaları üçer çift olan eklem bacaklılar sınıfı, haşerat.

ÇALKALANMAK

Çalkama işine konu olmak. Dalgalanmak.

DALGALANIŞ

Dalgalanma işi.

AŞOZ

Ahşap gemilerin omurgalarının uzunluğunca ve iki yanında borda kaplamalarının en dar yüzünü yerleştirmek için açılan keskin, sivri köşeli yuva.

ANTEN

Boşlukta yayılan elektromanyetik dalgaları toplayarak bu dalgaların transmisyon hatları içerisinde yayılmasını sağlayan cihaz. Olta şamandırasının alt ve üst kısmında bulunan ince uçlar. Duyarga.

DALGAKIRAN

Kıyıdaki yapıları, tekneleri, dalgaların yıpratıcı etkisinden korumak veya gemilerin yük alıp boşaltmasını sağlamak amacıyla liman ve iskele önlerine yapılmış olan uzun set.

ÇULLAMAK

Hayvana çul örtmek. Fırtınalı denizde dalgalar güverteye su atmak.

ÇIRPINMAK

Acı ile debelenmek. Ses çıkararak hafifçe dalgalanmak. Kaslar birdenbire kendiliğinden ve düzensiz bir biçimde kımıldamak, ihtilaç etmek. Çok istenilen bir şeyi gerçekleştirebilmek için aşırı derecede çaba harcamak. Ne yapacağını şaşırmış bir durumda üzülmek ve telaşlanmak.

ANİME

Japon çizgi romanı mangaların televizyon, sinema vb. için filmleştirilmiş biçimi.