EYCE ile başlayan kelimeler

Kelimeler arşivi içinde; başında "eyce" olan, toplam 6 adet kelime bulunmaktadır. eyce ile başlayan kelimeler listesini Scrabble, Kelimelik vb. gibi kelime bulma oyunları için veya Türkçe hakkında yapacağınız ders, araştırma veya ödev çalışmalarınızda kullanabilirsiniz.

Ayrıca sonu eyce ile biten kelimeler listesine ulaşmak veyahut içinde eyce olan kelimeler listesini incelemek isteyebilirsiniz. Bunlara ek olarak, kelimelerin anlamları için aşağıda bulunan "harfli kelimeler" bağlantılarından da faydalanabilirsiniz.

 
 

Bazı kelimelerin anlamları

EYCE

Büyükanne. Güzel. İyice. Anneanne, babaanne.

EYCELLİ

Aydın kenti, Nazilli belediyesi, merkez bucağına bağlı bir bölge.

EYCEMEN

İyice.

EYCEME

İyice.

EYCEBABA

Büyük baba.

EYCENE

İyice. İyice, adamakıllı.

  -   -   -  

Anlamında EYCE bulunan kelimeler

Bu bölümde tanımı içerisinde EYCE geçen kelimeler listesi verilmiştir.

ÇÖMEN

Çakıl taşlarından yapılan yığın. Ot ve mısır saplarından yapılan küçük yığın. Bostan bekçileri için yapılan koni şeklinde kulübe. Çimen. Mısır öbeği. Birkaç mısır destesinden oluşan yığın. (Beyceli Fatsa Ordu).

DENKLİ

Zengin: Veli amca her şeyce denkli.

BUHARI

Baca. Odunluk, odun dolabı. Baca. (Yukarıdinek Şarkikaraağaç Isparta; Beyceli Fatsa Ordu; Kırçiçeği Susuz Kars; Yenikent Aksaray Niğde).

BAYAKI

Hakikaten, gerçekten, ciddi olarak. Her zamanki gibi olan, bayağı, hiçbir özelliği bulunmayan. Hemen hemen. Epeyce, bir hayli, oldukça. Deminki, az önceki. Demin, az önce, şimdi.

ÇİT

Bağ, bahçe, bostan ve benzerleri yerlerin çevresine çalı, kamış, ağaç dalı gibi şeylerden çekilen duvar türü, çeper, barı. Pamuktan dokunmuş basma. Baş örtüsü, yazma, yemeni. Başörtüsü, yemeni. Basma (kumaş hakkında). Sebze bahçesi. Çocukların uçurtma yaparken kullandıkları ince, uzun çıta parçaları. Kaburga kemiği. Küçük anahtar. Keçiyi kovalama ünlemi. Çift, iki tane. Göl kenarında, sazlardan kurulan, kamıştan örülmüş bir çeşit ağ. Dallardan silindir şeklinde örülmüş mısır ambarı. İpek böceğini yetiştirmek için kullanılan çubuk örmesi. Saç üstünde pişirilen yufka, bazlama gibi şeylerin soğuması için üzerine konulan hasırdan örülmüş tabla. Çuval. Çorap şişi. Küçük sepet, küfe. Pazen. Çit, baş örtüsü, yazma. Tülbent. Desenli baş örtüsü. Basma, pazen. Çift, ikiz, karşılığı çif. Meyve çekirdeği. Ağaç dallarından örülen, içine mısır ve benzerleri koyulan küçük yapı, çevrilmiş bahçe. Başörtüsü. Çift, bk. çüt. Çift. Fes üzerine bağlanan işlemeli tülbent. Birbirinden ayırmak için, komşu iki tarla, bahçe, bağ arasına ya da yol kıyılarına yerleştirilen bitkisel bölme. Tülbent başörtüsü. (Küllük Iğdır Kars). Basma, patiska ve ketenin ortak adı. (Küllük Iğdır Kars). Çiçekli basma. (Yukarıdinek Şarkikaraağaç Isparta). Yüksek kenarlı saman arabası. (Esnemez, Çukurhisar, inönü Eskişehir). Ağaç örgülü saman taşıma kabı. (Boyalı Güdül Ankara). Yetişkin kuzuların konulduğu ağıl. (Beyağıl Ulukışla Niğde). Evlerin önüne konan kamıştan örülme siperlik. (Senirkent Isparta). Mısır ambarı. (Beyceli Fatsa Ordu).

BİREYCE

Epeyce, iyice, usule uygun şekilde.

CABLAMA

Tavanlarda tuğlaların altına konulan, tarla, bahçe çevirmekte kullanılan, ince uzun yontulmuş ağaç. Çatılarda kiremitlerin altına konulan tahta, tarlaların kenarını çevirmek için kullanılan uzun, ince, eni dar tahta. Yapılarda, kiremitlerin üzerlerine döşendiği uzun, ensiz tahtalar. (Beyceli Fatsa Ordu).

BİRECEM

Epeyce, iyice, usule uygun şekilde.

BEĞÇÜĞEZ

Beyceğiz.

EPEY

Az denmeyecek kadar, oldukça, hayli, epeyi, epeyce, epeyice.

BİREYİCE

Epeyce, iyice, usule uygun şekilde.

BASIKDIRMAK

Yatıştırmak: Yangını epeyce basıkdırdık.

BEĞŞENE

Şahane, beycesine, sultani.

BİRE

Epeyce, iyice, usule uygun şekilde. Birer. Oğlan. Nisan. Bira. Pire. Bire!, Bireh!. Takke. (Cihangazi Bozüyük Bilecik). Hey! ey! be! aman!.

DARITAMI

Mısır ambarı. (Beyceli Fatsa Ordu).

BAYA

Direnme, inat için kullanılır: Baya gimecen sana ne?. Gerçekten, doğru. Belki: Baya kamyon gelmecek. Epey, uzunca. Bayağı, her zamanki gibi. Epeyce, çok fazla. Bilinen. Hakikaten, gerçekten, ciddi olarak: Bayâ bu hadise böyle mi oldu?. Muhakkak, mutlaka: Ben bu işi bayâ yapacağım. Her zamanki gibi olan, bayağı, hiçbir özelliği bulunmayan:-Bu işi nasıl yaptın?-Bayâ. Hemen hemen: Ali okumayı bayâ öğrenmiş be!. İnadına: Dışarı bayâ gidicen var var mı dicen?. Epeyce, bir hayli, oldukça: Biz otururken bayâ vakit geçti. Fazla, çokça: Bu yıl hayvanlarıma yetecek bayâ samanım var. Hemen hemen. Bayağı.

DİNDUK

Kümes. (Beyceli Fatsa Ordu).

BİREYİ

Epeyce, iyice, usule uygun şekilde.

BAYACA

Epeyce, bir hayli, oldukça.

BİREYCEM

Epeyce, iyice, usule uygun şekilde.