DENİZ ile başlayan kelimeler

Kelimeler arşivi içinde; başında "deniz" olan, toplam 90 adet kelime bulunmaktadır. deniz ile başlayan kelimeler listesini Scrabble, Kelimelik vb. gibi kelime bulma oyunları için veya Türkçe hakkında yapacağınız ders, araştırma veya ödev çalışmalarınızda kullanabilirsiniz.

Ayrıca sonu deniz ile biten kelimeler listesine ulaşmak veyahut içinde deniz olan kelimeler listesini incelemek isteyebilirsiniz. Bunlara ek olarak, kelimelerin anlamları için aşağıda bulunan "harfli kelimeler" bağlantılarından da faydalanabilirsiniz.

 
 

17 harfli kelimeler

DENİZYILANIGİLLER, DENİZİĞNESİGİLLER, DENİZKEDİSİGİLLER, DENİZKÖPEĞİGİLLER

16 harfli kelimeler

DENİZŞAKAYIKLARI, DENİZISIRGANLARI, DENİZİNEĞİGİLLER, DENİZKESTANELERİ

15 harfli kelimeler

DENİZYILDIZLARI

14 harfli kelimeler

DENİZGERGEDANI, DENİZHIYARLARI, DENİZKESTANESİ, DENİZALTICILIK

13 harfli kelimeler

DENİZKOZALAĞI, DENİZLALELERİ, DENİZÖRÜMCEĞİ, DENİZKEDİLERİ, DENİZİNEKLERİ, DENİZPALAMUDU, DENİZPIRASASI, DENİZŞAKAYIĞI, DENİZKADAYIFI

12 harfli kelimeler

DENİZYILDIZI, DENİZDİŞLERİ, DENİZTİLKİSİ, DENİZGÖRÜLEN, DENİZGÖRÜNDÜ, DENİZLİLİLİK, DENİZMAYMUNU, DENİZTAVŞANI

11 harfli kelimeler

DENİZKUYUSU, DENİZPELİDİ, DENİZASLANI, DENİZKABUĞU, DENİZKAŞIĞI, DENİZKEDİSİ, DENİZİĞNESİ, DENİZKULAĞI, DENİZKÖPÜĞÜ, DENİZAYGIRI, DENİZÇAKISI, DENİZRAHİBİ, DENİZALTICI, DENİZTARAĞI, DENİZHIYARI, DENİZGÜZELİ, DENİZTEPESİ

10 harfli kelimeler

DENİZANASI, DENİZALASI, DENİZAŞIRI, DENİZOVASI, DENİZOLUĞU, DENİZTEKİN, DENİZÜZÜMÜ, DENİZEBESİ, DENİZKONAK, DENİZGÖREN, DENİZİBİĞİ, DENİZİNEĞİ, DENİZCİLİK, DENİZCİLER, DENİZİRMEK, DENİZAYISI

9 harfli kelimeler

DENİZBACI, DENİZGÖLÜ, DENİZÜSSÜ, DENİZGÜLÜ, DENİZDAMI, DENİZÇALI, DENİZALTI, DENİZYAKA, DENİZKIZI, DENİZBÜKÜ, DENİZKENT, DENİZLİLİ

8 harfli kelimeler

DENİZATI, DENİZKÖY, DENİZALP, DENİZOVA, DENİZCAN, DENİZMAN, DENİZHAN, DENİZLİK, DENİZLER

7 harfli kelimeler

DENİZEL, DENİZER, DENİZCİ, DENİZLİ

6 harfli kelimeler

DENİZİ

5 harfli kelimeler

DENİZ

Bazı kelimelerin anlamları

DENİZ

Yer kabuğunun çukur bölümlerini kaplayan, birbiriyle bağlantılı, tuzlu su kütlesi. Bu su kütlesinin belirli bir parçası. Aydaki düzlükler. Çokluk, yoğunluk. Geniş alan. Şanlıurfa şehrinde, Şehitnusretbey bucağına bağlı olan küçük bir yerleşim birimi.

DENİZİNEĞİGİLLER

Memeliler (Mammalia) sınıfının, denizinekleri (Sirenia) takımından, başları küçük ve dişleri olmayan, parçalı kuyruklu, Asya kıyılarında denizlerde yaşayan bir familya. Memeliler (Mammalia) sınıfının, denizinekleri (Sirenia) takımından, başları küçük ve dişleri olmayan, parçalı kuyruklu, Asya kıyılarında, denizlerde yaşayan bir familya.

DENİZİĞNESİGİLLER

Balıklar (Pisces) sınıfının, kemikli balıklar (Teleostei) takımının, geri kemikli omuzlular (Catosteomi) alt takımından, vücutları kemik pullarla örtülü, ağızları boru biçiminde, karın yüzgeçleri olmayan, sıcak denizlerde yaşayan bir türlere sahip familya. Kemikli balıklardan, vücutları kemik pullarla örtülü, ağızları boru biçiminde, karın yüzgeçleri olmayan, sıcak denizlerde yaşayan türlere sahip bir familya.

DENİZKOZALAĞI

Konik biçimli kabuğunda bir yarık bulunan, karından bacaklı yumuşakça (Conus).

DENİZISIRGANLARI

Salgıladıkları sıvılarla insan derisinde ısırgan etkisi uyandıran, iri medüzleri içine alan sölenterler sınıfı.

DENİZHIYARLARI

Örnek hayvanı denizhıyarı olan derisi dikenliler sınıfı, holotüritler (Holothurion).

DENİZKEDİSİGİLLER

Balıklar (Pisces) sınıfının, keski solungaçlılar (Elasmobranchii) alt sınıfının, tüm başlılar (Holocephali) takımından, vücutları uzun, başları basık, göğüs ve karın yüzgeçleri geniş olan türlere sahip bir familya. (Chimaeridae),takımına giren bir familyası. Vücutları uzun, başları basık, göğüs ve karın yüzgeçleri geniş olur. Deniz kedisi (Chimare monstrosa)iyi bilinen türüdür.

DENİZKESTANESİ

Hareket edebilen dikenlerle örtülü, yuvarlak kalker kabuklu, derisi dikenlilerden bir yumuşakça (Echinus esculentus).

DENİZKÖPEĞİGİLLER

Fokgiller.

DENİZKESTANELERİ

Sölomlu hayvanlardan, ikincil ağızlılar (Deuterostomia) filumunun, derisi dikenliler (Echinodermata) alt filumundan, küre, yürek ya da disk biçimindeki vücutları üzerlerinde bulunan kalker plâkların birbirine kenetlenmesiyle meydana gelen bir kabukla örtülü olan, kolları bulunmayan, ağızları karın bölgesinde olan ve anüsleri bulunan, Aristo feneri denen özel bir çene sistemleri görülen, bayağı denizkestanesi (Echinus esculentus) türü ve sidaris (Cidaris) cinsi iyi bilinen bir sınıf. Derisi dikenliler (Echinodermata) şubesinden, küre, yürek veya disk biçimindeki vücutları üzerlerinde bulunan kalker plakların birbirine kenetlenmesiyle meydana gelen bir kabukla örtülü olan, kolları bulunmayan, ağızları karın bölgesinde olan ve anüsleri bulunan, Aristo feneri denilen özel bir çene sistemleri görülen bir sınıf. (Echinoidea), iyi bilinirler.

DENİZLALELERİ

Vücutları bir sapla deniz dibine bağlı veya serbest olabilen, beş veya daha fazla kollu, toplu durumda yaşayan derisi dikenlilerden bir sınıf.

DENİZYILDIZLARI

Örnek hayvanı denizyıldızı olan derisi dikenliler sınıfı.

DENİZGERGEDANI

Balinagillerden, 8-10 metre boyunda, erkeğinin üst çenesinde iki uzun diş bulunan bir deniz memelisi (Monodon monoceros).

DENİZŞAKAYIKLARI

Denizşakayığını içine alan sölenterler alt sınıfı.

DENİZALTICILIK

Denizaltıcının yaptığı iş.

DENİZYILANIGİLLER

Sürüngenler (reptilia) sınıfının, pullu sürüngenler (Squamata) takımının, yılanlar (Ophidia) alt takımının, su yılanları (Colubriformia) bölümünün, önde oyuklular (Proteroglypha) grubundan, denizlerde yaşayan, kürek biçiminde yassı bir kuyrukları bulunan, doğurarak çoğalan, büyük boyları Pasifik ve Hint Okyanuslarında bulunan zehirli bir familya.

  -   -   -  

Anlamında DENİZ bulunan kelimeler

Bu bölümde tanımı içerisinde DENİZ geçen kelimeler listesi verilmiştir.

AĞIZ

Yüzde, avurtlarla iki çene arasında bulunan, ses çıkarmaya, soluk alıp vermeye yarayan ve besinlerin sindirilmeye başlandığı organ. Bu boşluğun dudakları çevreleyen bölümü. Birkaç yolun birbirine kavuştuğu yer, kavşak. Koy, körfez, liman vb. yerlerin açık tarafı. Aynı dil içinde ses, şekil, söz dizimi ve anlamca farklılıklar gösterebilen, belli yerleşim bölgelerine veya sınıflara özgü olan konuşma dili. Uç, kenar. Kapların veya içi boş şeylerin açık tarafı. Bir bölge ezgilerinde görülen özelliklerin tümü. Çıkış yeri. Kesici aletlerin keskin tarafı. Bir akarsuyun denize veya göle döküldüğü yer, munsap. Yeni doğurmuş memelilerin ilk sütü. Üslup, ifade biçimi.

ALİZE

Tropikal bölgelerdeki denizlerde bütün yıl süresince düzenli esen rüzgâr.

ALKARNA

İstiridye, midye, tarak vb. kabuklu hayvanları avlamak için deniz dibini taramakta kullanılan, ağız kısmı demirden bir ağ.

AMİRAL

Rütbesi general ile aynı olan deniz subayı.

AKLAN

Sularını bir denize veya göle gönderen bölge, maile. Bir dağ sırasının yamaçlarından her biri.

AMASYA

Türkiye'nin Karadeniz Bölgesi'nde yer alan illerinden biri.

ANAVAŞYA

Göçücü balıkların Akdeniz'den Karadeniz'e çıkması, katavaşya karşıtı.

ACIPAYAM

Denizli iline bağlı ilçelerden biri.

AGARAGAR

Deniz yosunlarından çıkarılan, beslenme endüstrisinde, hekimlikte ve bakteriyolojide kullanılan bir jelatin türü, jeloz.

ABDÜLLEZİZ

Akdeniz bölgesinde ve Afrika'da yetişen, çok yıllık, yumrulu ve otsu bir bitki (Cyperus esculentus). Bu bitkinin yemiş olarak yenilen, tatlı ve yağlı ürünü.

ADA

Deniz veya göl suları ile çevrilmiş küçük kara parçası, cezire. Tali yoldan ana yola güvenli çıkışı sağlamak için tali yolun sağ tarafına yapılan, çizgilerle ayrılmış bölüm. Çevresi yollarla belirlenmiş olan arsa ve böyle bir arsayı kaplayan yapılar topluluğu. Kavşaklarda trafiği düzenleyici, yönlendirici veya ayırıcı olmak üzere bordürle sınırlandırılmış veya yer çizgileriyle belirlenmiş alan.

AÇIK

Açılmış, kapalı olmayan, kapalı karşıtı. Örtüsüz, çıplak. Bir gereksinimin karşılanamaması durumu. Görevlisi olmayan, boş (iş, görev), münhal. Çalışır durumda olan. Gizliliği olmayan, olduğu gibi görünen. Sevişme sahnelerini bütün çıplaklığıyla anlatan (kitap, resim, film vb.). Boş. Belirgin bir biçimde. Rengi koyu olmayan, koyu karşıtı. Belli bir yerin biraz uzağı. Engelsiz, serbest. Aralığı çok. Kolay anlaşılır, vazıh. Denizin kıyıdan uzakça olan yeri. Her türlü düşünceyi hoşgörüyle karşılayabilen, etkisinde kalabilen.

ALÇALMA

Alçalmak işi, inme. Gelgitte denizin alçalması, cezir. Düşkünlük, zül, mezellet. Toprağın çöküp oturması.

ALARGA

Açık deniz, engin. "Açıktan geç, yaklaşma" anlamında kullanılan bir seslenme sözü. Uzaktan, açıktan.

ALGARİNA

Ağır bir şeyi denizden çıkarma veya denize indirme işinde kullanılan büyük vinçli deniz teknesi. Bazı gemilerin baş veya kıç tarafından eğik olarak uzatılmış bulunan makaralı, kısa ve kalın dikme.

ABORDA

Bir deniz teknesinin başka bir tekneye, bir iskeleye veya bir rıhtıma yanını vererek yanaşması.

AKKÖY

Denizli iline bağlı ilçelerden biri.

ALABANDA

Deniz teknelerinin iç yanları, borda karşıtı.

ADANA

Türkiye'nin Akdeniz Bölgesi'nde yer alan illerinden biri.

AKBAŞ

Yazın kutup bölgelerinde yaşayan, kışın ılık kıyılara göçen, kısa ve ince gagalı, siyah bacaklı bir tür yabani kuş, deniz kazı (Bemicla).