Sonu BETİM ile biten kelimeler

Kelimeler arşivi içinde; sonunda "betim" olan, toplam 3 adet kelime bulunmaktadır. Sonu betim ile biten kelimeler listesinden; Türkçe hakkında yapacağınız ders ve araştırma çalışmalarında ya da Scrabble, Kelimelik vb. gibi kelime bulma oyunlarında kelime türetmek için faydalanabilirsiniz.

Bunun yanı sıra, başında betim olan kelimeler listesine ulaşmak veya içinde betim olan kelimeler listesini incelemek isteyebilirsiniz. Ayrıca, burada verilen kelimelerin tanımları için aşağıda bulunan "harfli kelimeler" bağlantılarını kullanabilirsiniz.

 
 

Bazı kelimelerin anlamları

BETİM

Betimleme işi, betimleme. Bir şeyi, bir kimseyi, bir olay veya duyguyu betimleyen söz veya yazı, tasvir.

YERBETİM

Yerkabuğunun dış görünüşünü ve bu görünüşü sağlayan çeşitli yerbiçimlerini büyük ölçekli haritalarda gösterme yöntemlerini konu alan bilim dalı. Bir yer parçasının, engebelerini gösterecek biçimde kâğıt üzerine çizilmesi işlemi. Bu işi bilimsel yöntemlere göre yapan ve sonuçlarını, kentbilimcilerin, coğrafyacıların yararlanmasına sunan bilim dalı.

BUDUNBETİM

İnsan topluluklarının töre ve alışkılarını, yaratmış oldukları özdeksel ve dinsel kültür özelliklerini düzenli biçimde inceleyip anlatan bilim dalı. Toplum kültürlerini betimsel bir yöntem içinde saptayan bilim. karşılığı budunbilim, insanbilim, halkbilim. İnsan topluluklarının, özellikle de ilkel ya da abecesiz halkların özdeksel ve tinsel ekinlerinin betimsel incelemesini yapan bilim dalı.

  -   -   -  

Anlamında BETİM bulunan kelimeler

Bu bölümde tanımı içerisinde BETİM geçen kelimeler listesi verilmiştir.

HAYVANBİÇİMCİLİK

İnsan davranışını, onun altındaki düzeylerde bulunan yaratıklara özgü olan kavramlarla betimleyip yorumlayan ve insanı hayvanlardan ayırt eden nitelik ve özelliklerin varlığını yadsıyan görüş.

DÜŞÜLKE

Tasarımsal, belki de gerçekleştirilmesi olanaksız bir toplumsal durumu betimleyen felsefe yapıtı. Toplumsal konularda gerçekleştirilemez olduğu savlanan, çarpıcı görünüşlü herhangi bir öneri. İngiliz yazarı Thomas More'un Utopia adlı yapıtında betimlendiği gibi, her şeyin en güzel, en doğru, en yararlı biçimde düzenlendiği düşsel ülke.

BETİMLEYEBİLME

Betimleyebilmek işi.

SESBİLİM

Sözlü dildeki seslerin fizik ve fizyoloji bakımından meydana gelişlerini ve uğradıkları değişiklikleri inceliyen bilim kolu. Sesbilim, belli bir zamanı veya zamanlar süresini göz önünde tuttuğuna göre BETİMLI veya DURALI (Descriptive ou statique), ve EVRİMLİ veya TARİHSEL Evolutive ou historique) diye vasıflanır. DENEYLİ SESBİLİM (Ph. expérimentale) sesleri aygıtlar kullanarak inceler. İfade içinde tuttukları yer veya oynadıkları rol dolayısıyla kelimelerin uğradıkları değişiklikleri inceliyen çeşide CÜMLE veya DİZİMLEME SESBİLİMİ (Ph. de la phrase ou syntactique) denir. Konuşurken çıkarılan sesleri inceleyen ve bunların söz konusu dilde doğru çıkışını öğreten bilim dalı.

BETİMLENME

Betimlenmek işi.

BETİMLENEBİLMEK

Betimlenme imkânı veya olasılığı bulunmak.

TASVİR

Betimleme. Resim. Betim.

BETİMLEYİVERMEK

Çabucak betimlemek.

BETİMLENİŞ

Betimlenme işi.

BETİMLEMECİLİK

Betimlemeci olma durumu, tasvircilik.

BETİMLEMECİ

Betimlemeye ağırlık veren, tasvirci.

TASVİRCİ

Betimlemeci.

ETNOGRAFYA

Kavimleri karşılaştırarak inceleyen, kültür oluşumlarını araştıran bilim, budun betimi, kavmiyat.

BETİMLEYİVERME

Betimleyivermek işi.

BETİMLEYİŞ

Betimleme işi.

ETNOGRAF

Etnografya uzmanı, budun betimci.

BETİMLENMEK

Betimleme işi yapılmak.

BETİMLENEBİLME

Betimlenebilmek işi.

BETİMLEYEBİLMEK

Betimleme imkânı veya olasılığı bulunmak.

HALIRESİM

(Resim) Fransa'da duvarlara asılmak üzere yapılan ve doğa betimini konu olarak alan resimli dokuma.