ŞUĞ ile başlayan kelimeler

Kelimeler arşivi içinde; başında "şuğ" olan, toplam 3 adet kelime bulunmaktadır. şuğ ile başlayan kelimeler listesini Scrabble, Kelimelik vb. gibi kelime bulma oyunları için veya Türkçe hakkında yapacağınız ders, araştırma veya ödev çalışmalarınızda kullanabilirsiniz.

Ayrıca sonu şuğ ile biten kelimeler listesine ulaşmak veyahut içinde şuğ olan kelimeler listesini incelemek isteyebilirsiniz. Bunlara ek olarak, kelimelerin anlamları için aşağıda bulunan "harfli kelimeler" bağlantılarından da faydalanabilirsiniz.

 
 

Bazı kelimelerin anlamları

ŞUĞ

Ağacın bir yıllık sürgünü.

ŞUĞUL

Çevresi yalçın kayalık yer. Zihin uğraşı. Tasarı, plan, düzen. Haberci. Malatya ili, Darende belediyesi, merkez bucağına bağlı bir yerleşim birimi.

ŞUĞUMAK

Saldırmak.

  -   -   -  

Anlamında ŞUĞ bulunan kelimeler

Bu bölümde tanımı içerisinde ŞUĞ geçen kelimeler listesi verilmiştir.

DÜZÜM

Bir koşuğun bütünü, bk. takım, katar. Dizi, nazım.

TSEU

(ts'eu) (Çince) Bir çeşit kısa Çin koşuğu ki hecelerdeki tonların düzeninden dolayı söylenirken bir müzik etkisi yapar.

ALTIŞARLI

Altışar altışar sıralanmış. Her biri altı birimden oluşan. Her bağlamı altı dize olan divan koşuğu.

SEVİNCE

Daha çok Fransız ve İtalyan yazınlarında görülen kısa ve coşumlu nitelikte sevi koşuğu.

KUTKOŞUK

Tanrı, yarı Tanrı, kutsal kahraman ve seçkin kişilerin savaş başarılarıyla, yaşamlarını anlatan uzun, geleneksel halk koşuğu.

GERGİN

Gerilmiş durumda olan. Buruşuğu, kırışığı olmayan (cilt). Bozulacak duruma gelmiş olan (ilişki). Huzursuz, sinirli.

SEKİZERLİ

Sekizer sekizer sıralanmış. Her biri sekiz birimden oluşan. Her bağlamı sekizer dize olan divan koşuğu.

MAHNI

Halk koşuğu.

TEKÇE

Birleşmeli ve birimli öbeksi. Ozanın bir koşuğuna katmayıp yalnız bıraktığı koşa. / Andım çağırdım ismini bunca zaman senin / Feryadıma yetişmedin Allah! Yok musun? (Muallim Naci, Füruzan). Bir topluluk oluşturan şeylerin her biri. Tek başına, yalnız. Yegâne, eşsiz, benzersiz.

YEDİŞERLİ

Yedişer yedişer sıralanmış. Her biri yedi birimden oluşan. Her bağlamı yedi dizeli olan divan koşuğu.

MİRACİYE

Hz. Muhammet'in göğe çıkışını konu edinen divan koşuğu.

DÖNÜ

Koşu yolunda, her bir dönüşe verilen ad. Genellikle 400 m. olur. Birinci gelecek güreşçiyi seçmek için, karşılaşmalarda, aynı kilodaki güreşçiler arasında, yenilenlerin elenmesini sağlamak üzere yapılan güreş dizisi. Bir üst duruma geçecek kılıçoyuncularının belli olması için , her basamakta yinelenen küme içi yarışmalarına katılan yarışmacıların yer aldıkları, eşit değerdeki kümelerden oluşan birlik. Temel parçacıkların ya da çekirdeğin açısal devinim büyüklüğünü belirtmekte kullanılan ve yüklerin parçacık ekseni çevresinde dönmesine ilişkin bir nitelik. Birçok keseklerden meydana gelen bir koşuğun her keseğine denir. Yarışlıkta yapılan yarışlarda, her bir dönüşe verilen ad. Yarışma ve karşılaşmaların sayı, zaman ya da mesafelere göre tekrarlanan birimleri. Tövbe.

ÖDÜNÇLERİNE

Yazıya, koşuğa ayet ya da hadis katmakla anlatımı bezeme: / Zalimlere bir gün dedirir kudret-i Mevlâ / Tallahi lekad aserek-allâhu aleyna. (Ziya Paşa).

YOFU

(yo-fu)(Çince) Çalgı çalınarak okunan bir çeşit Çin koşuğu.

PIRILDATMA

Arapça Farsça tümceciklerle sözü, koşuğu süsleme, bk. alaca.

UZOKUMAK

Bir koşuğu, bir söylevi, bir yazın parçasını konuya uygun çeşitli vurgularla, el, yüz ve gövde hareketleriyle canlandırarak okumak.