IŞIT ile başlayan kelimeler

Kelimeler arşivi içinde; başında "ışıt" olan, toplam 7 adet kelime bulunmaktadır. ışıt ile başlayan kelimeler listesini Scrabble, Kelimelik vb. gibi kelime bulma oyunları için veya Türkçe hakkında yapacağınız ders, araştırma veya ödev çalışmalarınızda kullanabilirsiniz.

Ayrıca sonu ışıt ile biten kelimeler listesine ulaşmak veyahut içinde ışıt olan kelimeler listesini incelemek isteyebilirsiniz. Bunlara ek olarak, kelimelerin anlamları için aşağıda bulunan "harfli kelimeler" bağlantılarından da faydalanabilirsiniz.

 
 

7 harfli kelimeler

IŞITMAK

6 harfli kelimeler

IŞITAÇ, IŞITAN, IŞITIM, IŞITIN, IŞITMA

4 harfli kelimeler

IŞIT

Bazı kelimelerin anlamları

IŞIT

"Aydınlat, ışık saç, parlaklık ver" anlamında kullanılan bir isim".

IŞITIN

Lamba.

IŞITIM

İçine yağ konularak ucundaki fitil sayesinde ışık elde edilen kandil.

IŞITMA

Işıtmak işi.

IŞITMAK

Işık saçmak, ışıklandırmak. Anımsatmak, sezdirmek. Işık vermek, aydınlatmak. Parlatmak.

IŞITAÇ

Havası boşaltılmış cam şişe içinde elektrik akımı ile akkor duruma gelerek ışık veren aygıt. Tiyatro ışıldaklarında bunların çeşitli amaçlara yönelik olanları vardır. Elektriksel ya da kimyasal erkeyi ısıya dönüştürerek ışık veren aygıt. Sinema ve televizyon çalışmalarının çeşitli aşamalarında, özellikle aydınlatmada, yapma ışık kaynağı olarak kullanılan ve değişik yapıda, boyda, güçte çeşitleri olan aygıt. (Genellikle, havası boşaltılmış ya da içinde özel bir gaz bulunan camdan bir kap içinde bir telin elektrik akımıyla akkor duruma geçirilmesiyle çalışır).

IŞITAN

Aydınlatan, ışık saçan.

  -   -   -  

Anlamında IŞIT bulunan kelimeler

Bu bölümde tanımı içerisinde IŞIT geçen kelimeler listesi verilmiştir.

DESGAH

Gölge oyunu gergisi arkasında mum, çıra ya da ışıtaç koymaya yarayan raf. bk. peş tahtası.

TRANSİSTOR

Yarı iletken özdekler arasındaki bağlantıların sağladığı özellikler yardımıyla, elektrik imlerini tıpkı radyo ışıtacı gibi yükseltebilen yarı iletken aygıt.

GÜVENIŞIĞI

Karanlık odada çalışabilecek kadar ışık sağlayan fakat duyarkatı etkilemeyen özel yapıda bir ışıtaçtan gelen ışık. Duyarkatı etkilemeyen dalga uzunluğundaki ışık.

İKONOSKOP

Görünür olmayan ışınları (X-Ray), lüminesans ekranına çarpması ile görünür ışığa çeviren alet. İkonoskop ışıtaçlı alıcı. Havası boşaltılmış bir ışıtaç içindeki elektron topu ile mozaikten oluşan ve televizyon alıcılarında kullanılan resim çözümleyici ışıtaçların ilki.

TRİNİTRON

Japonya'daki Sony ortaklığının geliştirdiği renkli televizyon almaç ışıtacı.

IŞILÇOĞALTICI

Işıtelektrik yolu ile elde edilen eksiciği üstel bir çarpan ölçüsünde çoğaltarak baştaki ışık yeğinliğini ölçen aygıt.

KLİSTRON

300-400000 mHz frekansda salınım yaratan elektronik alet. Elektron demeti bir kavite arasından gönderilir ve reflektör elektrot aracılığı ile geriye döndürülür. ÇYY'de (30 cm - 1 mm dalga uzunluklarında) elektromıknatıs ışınım üreten ya da bu ışınımı yükselten elektron ışıtacı.

MONOSKOP

Değişmeyen tek bir resmi yayınlamakta kullanılan alıcı ışıtacı.

TEKRESİMLİK

Değişmeyen tek bir resmi yayınlamakta kullanılan alıcı ışıtacı.

EŞLEME

Eşlemek işi, bağlaşım. ve TV Görüntü ve ses kuşakları arasındaki bağ, senkronizasyon. Aynı anda ortaya çıkarma; zamanca uyuşturma. Bir oyun çalışmasının son evresinde oyunculuk, dekor, giysi, ışıklama, ses ve görüntü etmenleri gibi tüm öğelerin uyum içinde geliştirilmesi için yapılan çok yönlü bireşim çalışması. Görüntü ile ses kuşakları arasında gerekli bağı anlatır genel terim. Ses ile resmin ya film üzerindeki yerleri ya da bunların görüntülük üzerinde işitilme ve görülme zamanlarıyla ilgili durum. Bir sesin, ilgili olduğu resimle uyuşumunu sağlama; görüntü ile sesin birlikte, düzgün olarak gitmesi durumu. Eşleme imleri yardımıyla alıcı ışıtacındaki tarama ile almaç ışıtacındaki tarama arasında tam bir uyuşum sağlama. Bir sözcüğü, bir kavramı eşdeğerleriyle açıklama: Atatürk, yurdumuzun kurtarıcısı, 19 Mayıs 1919'da Samsun'a çıkmıştı.

ÖNIŞITAÇ

Görüş koşullarının uygunsuz olduğu durumlarda taşıtın önünü aydınlatan ışıtaç.

EKSİUÇ

Kıvılkesimde, sıvıya batırılıp kıvıl akım geçmesini sağlayan metal uçlardan eksi yüklü olanı. Negatif elektrikucu. (Özellikle radyo ışıtaçlarında negatif yüklü olan ve elektron üreten elektrikucu).

VİDİKON

Vidikon ışıtaçlı alıcı. 1952'de ABD'de RCA'nın geliştirdiği, ışıkiletken temeline dayanan, son derece duyar, ufak boy alıcı ışıtacı.

SALINIMÖLÇER

Eksiuç ışıtacına dayanan ve değişen elektriksel nicelikleri gözle görülür biçimde vererek izlenmesini sağlayan aygıt.

SÜPERORTİKON

Süperortikon ışıtaçlı alıcı. Duyarlığı ortikon ışıtaçtan daha yüksek olan ışıtaç.

SÜPERİKONOSKOP

Süperikonoskop ışıtaçlı alıcı. İkonoskop ışıtacın geliştirilmiş biçimi.