YAŞIYAN ile başlayan kelimeler

Kelimeler arşivi içinde; başında "yaşıyan" olan, toplam 1 adet kelime bulunmaktadır. yaşıyan ile başlayan kelimeler listesini Scrabble, Kelimelik vb. gibi kelime bulma oyunları için veya Türkçe hakkında yapacağınız ders, araştırma veya ödev çalışmalarınızda kullanabilirsiniz.

Ayrıca sonu yaşıyan ile biten kelimeler listesine ulaşmak veyahut içinde yaşıyan olan kelimeler listesini incelemek isteyebilirsiniz. Bunlara ek olarak, kelimelerin anlamları için aşağıda bulunan "harfli kelimeler" bağlantılarından da faydalanabilirsiniz.

 
 

Bazı kelimelerin anlamları

YAŞIYAN

Işıldayan, parlayan.

  -   -   -  

Anlamında YAŞIYAN bulunan kelimeler

Bu bölümde tanımı içerisinde YAŞIYAN geçen kelimeler listesi verilmiştir.

AMIK

Suda yaşıyan çok ince, uzun ve beyaz renkli bir kurt.

SEDENTER

Serbest yaşamayan; bir zemine tutunup sabit yaşayan. Serbest yaşamayan, bir zemine tutunup sabit yaşayan. (Lat sedere = oturmak), Özgür hareketli olarak yaşamıyan; kendini bir destek, sap v.b. ile bir yere bağlayarak yaşıyan.

ÇIMKIŞTIRAN

Siyah renkli, yassı ve küçük, denizde yaşıyan bir hayvan.

ALATAVUK

Dağlarda yaşıyan bir çeşit kuş.

AMMONOTELİK

Suda yaşıyan canlılarda, memeliler hariç, fazla amonyağın azot metabolizması son ürünü olarak amonyak biçiminde atılımı.

KARŞINLIK

(Söz sanatı terimi) Görünürde birbirini çelen iki fikrin bir kavramda toplanması hali. "Yaşıyan ölüler" gibi ki gerçekte, gönlümüzden çıkarmadığımız ölüler demektir. Buna KARŞITLAR BAĞDAŞIMI (Alliance de mots) da denir.

HALKBİLGİSİ

Halkbilimin, çevreyi oluşturan canlı, cansız doğal nesnelerle ilgili inanç ve uygulamaları konu alan dalı. bk. halk bitkibilimi, halk hayvanbilimi, halk havabilgisi, halk yıldızbilimi, bakı. karşılığı halkbilim. (halkbilim) Bir toplulukta yaşıyan inanları ve alışkıları, söylenen türkü, masal, fıkra, atalar sözü, bilmece, tekerleme, efsane gibi varlıkları inceleyip o topluluğun yaşayış ve duyuşunu anlamağa çalışan bilim.

BUDUNBİLİM

Özellikle ilkel diye nitelenen budunların, ama son otuz kırk yıldan beri ilkel diyemeyeceğimiz toplumların özdeksel ve tinsel kültür öğelerini dizgeli bir biçimde açıklayan; türlü kültürler arasında karşılaştırmalar yapan, insanlığın kültür tarihini açıklamaya çalışan, kültürel göçleri ve kültürün genel gelişme yasalarını araştıran bilim. İnsanı konu edinen, özellikle ilkel toplumları ve onların özdeksel ve tinsel kültür değerlerini inceleyen, kültürler arası ilişkiler üzerinde düzenli araştırmalar yapan ve kültürün genel gelişme yasalarını saptamaya çalışan bilim. Kültürleri bütün boyutları içinde saptayarak bunların kaynak, gelişim, değişim ve tüm öteki sorunlarını birtakım sonuç, kural ya da yasaların yardımıyla çözmeğe çalışan bilim dalı. bk. halkbilim. Yeryüzünde yaşıyan insan topluluklarının ya da toplumlarının özdeksel ve tinsel ekinlerini karşılaştırmalı olarak, birbirleriyle ilişkileri içinde inceleyerek ekinin genel oluşum ve gelişim yasalarını araştıran bilim dalı.

AYNAK

Aydınlık, ışıklı. Su kıyısında yaşıyan, kara, küçük bir çeşit leylek.