TUNİK ile başlayan kelimeler

Kelimeler arşivi içinde; başında "tunik" olan, toplam 2 adet kelime bulunmaktadır. tunik ile başlayan kelimeler listesini Scrabble, Kelimelik vb. gibi kelime bulma oyunları için veya Türkçe hakkında yapacağınız ders, araştırma veya ödev çalışmalarınızda kullanabilirsiniz.

Ayrıca sonu tunik ile biten kelimeler listesine ulaşmak veyahut içinde tunik olan kelimeler listesini incelemek isteyebilirsiniz. Bunlara ek olarak, kelimelerin anlamları için aşağıda bulunan "harfli kelimeler" bağlantılarından da faydalanabilirsiniz.

 
 

Bazı kelimelerin anlamları

TUNİK

Pantolon veya etek üzerine giyilen, dizlere kadar inen üst giysisi.

TUNİKA

Gömlek, kat, tabaka.

  -   -   -  

Anlamında TUNİK bulunan kelimeler

Bu bölümde tanımı içerisinde TUNİK geçen kelimeler listesi verilmiştir.

ATRİYUM

Tunikatlarda ve sefalokordatlarda bulunan iki ana boşluktan yutağı çeviren boşluk. Basit süngerlerde vücut iç boşluğunun (spongosöl) diğer adı. S. Böceklerde sağmalardan meydana gelen ve trakeaya uzanan genişlemiş timpanal boşluk. Yüreğin ön iki odası. Kulakçık. (Mimarlık) Eski Roma evlerinde etrafı odalarla çevrili, üstü açık, ortasında havuz bulunan avlu, içavlu, a. bk. avlu, içavlu. Trematod ve sestodlarda genital organların kanallarının açıldığı çukur bölüm. Ön oda, ön boşluk. Kulakçık.

ENDOMETRİYUM

Döl yatağının tunika mukozasını oluşturan iç zarı. Epitel katmanı ve döl yatağı bezlerini içeren lamina propriyadan oluşan, kızgınlık döngüsü dönemine göre histolojik yapısında ve fonksiyonlarında değişmeler olan, fonksiyonel kat.

STİGMA

Bazı tek hücreli hayvanlarda görülen göz noktası. Eklem bacaklı hayvanların trakea sistemlerinin hava ile temas ettiği açıklıklar. Kelebeklerin ve diğer bazı böceklerin renkli kanatlarındaki göz şeklindeki leke. 4.Çiçekte polenin alındığı pistilin uç kısmı. 5.Tunikatlarda solungaç yarığı. Fotosentez yapan kamçılılarda kamçının dibine yakın bulunan pigmentli nokta. Eklembacaklılarda, trake sisteminin havayla temas ettiği açıklıklar. Çiçeklerde, dişi üreme organının poleni aldığı uç kısmı. Kelebek ve bazı böceklerin kanatlarında buluınan göz biçimindeki leke. Tunikatlarda solungaç yarığı. Eklem bacaklılarda solunum sisteminin dışarı açıldığı delik. Trematodlarda Schistosoma mirasidyumunun yumurta kabuğundan çıktığı kapak benzeri alan. Yanık nişanı, leke. (karşılık: göz noktası), Yun. stigma = nokta), Bazı birgözeli hayvanlarda bulunan göz noktası. Eklembacaklı hayvanlarda trakea sistemlerinin hava ile temas ettiği açıklıklar.

KONJUNKTİVA

Göz küresinin ön kısmını örten zar biçiminde ince mukoza. Derinin göz kapaklarının serbest kenarlarından içeri kıvrılmasıyla oluşan, pembe renkli mukoza katmanı, tunika konjunktiva. Bu oluşum göz kapaklarını içten örterek bulbus okuli üzerinden geçer ve gözün nazal açısında yarımay biçiminde kıvrılarak palpebra tersiya adı verilen üçüncü göz kapağını oluşturur.

TUNİSİN

Gömleklilerin (Tunicata) vücut örtüsü olan tunikte bulunan selüloza benzeyen bir polisakkarit.

PERİMETRİYUM

Karın zarının iç yaprağından oluşan, tek sıralı mezotel hücreleriyle altındaki subseroza katmanını içeren, döl yatağının dışındaki tunika seroza katmanı.

EPİORŞİYUM

Testislerin üzerini örten seröz zar, tunika vaginalis testisin lamina visseralis'i.

ENDOSTİL

Amfiyoksüslerin yutağının ventral duvarında bulunan ve kirpikli epitel ile astarlı uzun oluk. Tunikatların yutağının ventralinde bulunan ve bir olukla ayrılmış iki uzun katlanma. Amfiyoksüslerin yutağının ventral duvarında bulunan ve kirpikli epitelyumla astarlanmış olan uzun oluk. Gömleklilerin yutağının ventralinde bulunan ve bir olukla ayrılmış olan iki uzun katlanma.

HİDROSEL

Tunika vaginalis testis'te seröz sıvı birikimi sonucu skrotumun ağrısız şişliği. Bulunduğu tarafta şiddetli testis dejenerasyonuna neden olur.

HEMATOSEL

Testiste tunika vaginalisin içerisinde kan toplanması. Bir boşlukta kan toplanması, hematoseli.