Sonu SAKAL ile biten kelimeler

Kelimeler arşivi içinde; sonunda "sakal" olan, toplam 12 adet kelime bulunmaktadır. Sonu sakal ile biten kelimeler listesinden; Türkçe hakkında yapacağınız ders ve araştırma çalışmalarında ya da Scrabble, Kelimelik vb. gibi kelime bulma oyunlarında kelime türetmek için faydalanabilirsiniz.

Bunun yanı sıra, başında sakal olan kelimeler listesine ulaşmak veya içinde sakal olan kelimeler listesini incelemek isteyebilirsiniz. Ayrıca, burada verilen kelimelerin tanımları için aşağıda bulunan "harfli kelimeler" bağlantılarını kullanabilirsiniz.

 
 

13 harfli kelimeler

ESKİKABASAKAL, POSTKABASAKAL

11 harfli kelimeler

ŞAPRAKSAKAL

10 harfli kelimeler

TAHTASAKAL

9 harfli kelimeler

KABASAKAL, KARASAKAL

8 harfli kelimeler

GARSAKAL, KIRSAKAL, TEKSAKAL, TOPSAKAL

7 harfli kelimeler

AKSAKAL

5 harfli kelimeler

SAKAL

Bazı kelimelerin anlamları

SAKAL

Yetişkin erkeklerde yanak ve alt çenede çıkan kılların tümü. Bazı hayvanlarda çene altında bulunan kılların tümü. Gemi karinasında oluşan yosun, yapışan midye vb. yabancı madde.

TAHTASAKAL

Gür sakallı.

AKSAKAL

Köyün veya mahallenin ihtiyar heyetinde olan kimse. Ermiş, evliya. Bir meslekte yaşça, kıdemce ileride ve yetenek bakımından üstün niteliğe sahip olan kimse, duayen.

ESKİKABASAKAL

Adana ilinde, Kozan ilçesi, merkez nahiyesine bağlı bir yerleşim yeri.

GARSAKAL

Kızak ya da arabanın üstünden uzatılan ağaç.

KARASAKAL

Elâzığ şehri, Karakoçan ilçesi, merkez bucağına bağlı bir yerleşim birimi. Gaziantep şehrinde, ŞehitKâmil belediyesi, merkez bucağına bağlı bir yerleşim bölgesi.

KABASAKAL

Adana şehrinde, Aladağ ilçesi, merkez bucağına bağlı bir yerleşim birimi. Adana ili, Seyhan ilçesi, merkez nahiyesine bağlı bir bölge. Kahramanmaraş şehri, Ağabeyli nahiyesine bağlı bir yerleşim birimi. Sivas kenti, Kayadibi nahiyesine bağlı bir bölge. Trabzon kenti, Şalpazarı ilçesi, merkez nahiyesine bağlı bir yerleşim bölgesi.

ŞAPRAKSAKAL

Akıtmalı (at için).

POSTKABASAKAL

Adana kenti, Kozan ilçesi, merkez nahiyesine bağlı bir yerleşim bölgesi.

TEKSAKAL

Kırlarda yetişen, ince uzun püskül yapraklı, yenilebilir bir çeşit ot.

TOPSAKAL

Van kenti, Güzelsu bucağına bağlı bir yerleşim birimi.

KIRSAKAL

Çankırı kenti, Orta ilçesinde, merkez nahiyesine bağlı bir yerleşim yeri.

  -   -   -  

Anlamında SAKAL bulunan kelimeler

Bu bölümde tanımı içerisinde SAKAL geçen kelimeler listesi verilmiştir.

MATRUŞLUK

Sakalsız, bıyıksız olma durumu.

ERKEÇSAKALI

Keçisakalı.

KIRANTA

Saçları ağarmaya başlamış (erkek). Kırlaşmış (saç, sakal). İlerlemiş yaşına rağmen bakımlı, özenli (erkek).

SAKALLI

Sakalı olan. Yaşı geçkin savaş tutsağı.

KILLANMAK

Kılları çıkmak. Şüphe etmek. Bıyığı, sakalı çıkmak.

FAVORİ

Herhangi bir iş veya yarışmada üstünlük sağlayacağına inanılan (kimse, taraf, takım vb.). Yüzün iki yanında, saçın devamı olarak bırakılan sakal demeti, duluk. Gözde.

DULUK

Yüz. Şakak. Yüzün şakakla çene arasındaki yanı. Şakak üzerinde saç ile sakalın birleşimi olan kısım, favori.

BEN

Çoğu doğuştan, tende bulunan ufak, koyu renkli leke ya da kabartı. En çok üzümde görülen olgunlaşma belirtisi. Kişiyi öbür varlıklardan ayıran bilinç. Teklik birinci kişiyi gösteren söz. Olta veya tuzağa konulan yem. Saçta, sakalda beliren beyazlık. Bir kimsenin kişiliğini oluşturan temel öge, ego. Kuşun yavrusuna taşıdığı yem.

KEÇİSAKALI

Ladengillerden, çayırlarda, nemli yerlerde yetişen, yaprakları mızraksı ve çizgili, çiçekleri mavimtırak veya mor renkte bir tür laden bitkisi, keçisedefi (Cistus creticus). Gülgillerden, beyaz veya pembe çiçekli, bahçelerde süs bitkisi olarak yetiştirilen bir ağaççık, erkeçsakalı, çayırmelikesi (Spiraea aruncus).

SAKALLANMA

Sakallanmak işi.

SAKALLANMAK

Sakallı duruma gelmek. Sakalı çıkmak.

BERBER

Saç ve sakalın kesilmesi, taranması ve yapılması işiyle uğraşan veya bunu meslek edinen kimse, erkek berberi, perukar. Bu işin yapıldığı dükkân, erkek berberi, perukar.

KIRBA

Sakaların içinde su taşıdıkları ağzı dar, altı geniş, deriden yapılmış kap, su kabı, matara. Çocuklarda karın şişmesiyle beliren bir hastalık. Çok su içen kimse.

PERDAH

Parlatma, parlaklık verme. Sakal tıraşından sonra kıl çıkış yönünün tersine yapılmış olan ikinci tıraş.

SAKALLILIK

Sakallı olma durumu.

SAKALSIZ

Sakalı olmayan.

BIRAKMAK

Elde bulunan bir şeyi tutmaz olmak. Yanına almamak, yanında götürmemek. Koymak. Bıyık ya da sakal uzatmak. Bir işi başka bir zamana ertelemek. Ölen, ayrılan birinden iş, kişi, nesne vb. şeyler kalmak. Bakılmak, korunmak için vermek. Kötü bir durumda terk etmek. Ayrılmak, terk etmek. Yapışık olan bir şey yapışıklıktan kurtulmak. Özgürlük vermek, hürriyetine kavuşmasını sağlamak. Bulunduğu yeri veya durumu değiştirmemek. Saklamak, artırmak. Sarkıtmak. Bir işin sorumluluğunu, yükümlülüğünü başkasına vermek, görevlendirmek. Uğraşmaz olmak, artık uğraşmamak. Boşamak. Bulunduğu veya dokunduğu yerde bir şey oluşturmak, meydana getirmek. Sınıf geçirmemek, döndürmek. Bir alışkanlıktan veya bir işten vazgeçmek. Bir pazarlıkta, belli bir fiyata vermeyi kabul etmek. Engel olmamak. Unutmak. Sahiplik hakkını başkasına vermek.

KÖSE

Bıyığı, sakalı çıkmayan (erkek). Gümüşhane iline bağlı ilçelerden biri.

DUAYEN

Aksakal. Kordiplomatikte kıdemlilik bakımından başta gelen diplomat.

KIRKMAK

Bir şeyi uçlarından kesmek. Saç, sakal ya da tüyü kesmek. Koyun, keçi vb. hayvanların tüylerini kesmek.