Sonu KEMİZ ile biten kelimeler

Kelimeler arşivi içinde; sonunda "kemiz" olan, toplam 1 adet kelime bulunmaktadır. Sonu kemiz ile biten kelimeler listesinden; Türkçe hakkında yapacağınız ders ve araştırma çalışmalarında ya da Scrabble, Kelimelik vb. gibi kelime bulma oyunlarında kelime türetmek için faydalanabilirsiniz.

Bunun yanı sıra, başında kemiz olan kelimeler listesine ulaşmak veya içinde kemiz olan kelimeler listesini incelemek isteyebilirsiniz. Ayrıca, burada verilen kelimelerin tanımları için aşağıda bulunan "harfli kelimeler" bağlantılarını kullanabilirsiniz.

 
 

Bazı kelimelerin anlamları

KEMİZ

Süzgeç.

  -   -   -  

Anlamında KEMİZ bulunan kelimeler

Bu bölümde tanımı içerisinde KEMİZ geçen kelimeler listesi verilmiştir.

KOMÜNİZM

Bütün malların ortaklaşa kullanıldığı ve özel mülkiyetin olmadığı toplum düzeni, komünistlik. Böyle bir düzenin kurulmasını amaçlayan siyasi, ekonomik ve toplumsal öğreti, komünistlik Komünizm, komünistliği tüm dünyaya yayılmasını hedefler. Bu amaçla Lenin'in mantığıyla yola çıkarak bir adım ileri, iki adım geri taktiği uygular. Yani komünizm'in gelişmesi için gerekirse geri adım atmış gibi davranır veya görüşlerinde değişiklikler yapmış gibi gözükür. Ülkemizde son 40 yıldır terör eylemi gerçekleştiren sol örgütlerin tamamına yakını Komünizm'den etkilenen ateist, marksist, leninist örgütlerdir. Bunlara örnek olarak PKK, DHKP-C ve MLKP verilebilir..

KÖYKENT

Kimi ülkelerde, bir kırsal gelişme yöntemi olarak benimsenen ve kırsal yerleşme birimlerini, yalnız köyün görevlerini daha iyi görebilecek duruma getirmeyi değil, kentsel ve yeğnil işleyimsel işlevlerle de donatmayı, böylelikle kırsal alanda bir canlanma ve kalkınma yaratarak kentlere olan akınları azaltmayı amaçlayan bir yerleşim örneği, önerisi. bk. özekköy, tarımkenti. Ülkemizde, 1970' li yılların başında CHP tarafından kamuoyuna sunulan bir kırsal gelişme yöntemi önerisi.

KIZILCIKGİLLER

İki çeneklilerden, çoğu iri gövdeli, yaklaşık on cinste toplanan yüz kadar türü olan bir bitki familyası. Yaprakları karşılıklı ya da almaşlı, çanak ve taç yaprakları 4-5'li ya da bazen taç yaprakları olmayan, ovaryum alt durumlu, genellikle eriksi tip meyveleri olan, ülkemizde bir cins ve iki türle temsil edilen, ağaç, çalı ya da yarı çalımsı bitkiler.

CEHRİGİLLER

Yaprakları almaşlı ya da karşılıklı, çiçekler genellikle yaprak koltuklarında korimboz ya da kimoz durumda, er dişi, ışınsal simetrili, çanak yaprakları 4-5 birleşik, taç yaprakları 4-5 serbest ya da bazen bulunmayan, bakka, kapsül ya da kanatlı fındık tipi meyveleri olan, dünyada yaklaşık 58 cins ve 900 kadar türle, ülkemizde ise 4 cins ve 25 kadar türle temsil edilen, ağaç, çalı nadiren de otsu türleri olan bir familya.

ŞAKAYIKGİLLER

Yaprakları bileşik ve almaşlı dizilişli, çanak ve taç yaprakları beş parçalı, erkek organları çok sayıda ve sarmal dizilişli, meyve kabuğu etli olan, ülkemizde 6 türü bulunan, çok yıllık, otsu ya da çalımsı bitkiler.

KARAAĞAÇGİLLER

İki çeneklilerden, yaprakları dişli, çiçekleri demet durumunda ve meyveleri kapçık meyve olan, karaağaç, çitlembik ve benzerleri cinsleri içine alan bitki familyası. Yaprakları almaşlı dizilişli, çiçekleri er dişi ya da tek eşeyli, çiçek örtü yaprakları 4-8 parçalı, ovaryum üst durumlu, kanatlı fındık ya da eriksi meyveleri olan, ülkemizde 3 cins ve 8 türle temsil edilen, çok yıllık, çalı ya da ağaç formundaki bitkiler.

LADENGİLLER

İki çeneklilerden, Akdeniz ülkelerinde yetişen, laden ve benzerleri türleri içine alan bir bitki familyası. Yaprakları basit, karşılıklı ya da almaşlı dizilişli, çiçekleri er dişi, ışınsal simetrili, çanak yaprakları 3-5 tane olup serbest, taç yaprakları 5, nadiren 3 tane olan, ovaryum üst durumlu, lokulusit kapsül tip meyvesi olan, ülkemizde doğal olarak 5 cins ve 28 türle temsil edilen, bir ya da çok yıllık, otsu ya da çalımsı bitkiler.

AGAVACEAE

Yaprakları etli, rasemöz ya da panikul çiçek durumlu, er dişi, rizomlu, ülkemizde doğal olarak bulunmayan, tropik kökenli, çok yıllık, ağaç, çalı ya da otsu bitkiler.

KAZAYAĞIGİLLER

Yaprakları almaşlı ya da karşılıklı dizilişli, çiçekleri ışınsal simetrili, taç yaprakları olmayan, ovaryumları genellikle üst nadiren alt durumlu, meyveleri etli yapı ile çevrilmiş fındıksı ya da kapsül tipte, genellikle tuzlu topraklarda yetişen, ülkemizde doğal olarak 27 cins ve 71 türle temsil edilen, bir, iki ya da çok yıllık, otsu ya da çalımsı bitkiler.

PAPATYAGİLLER

Yaprakları almaşlı ya da karşılıklı, basit ya da birleşik ayalı, çiçekleri bir kapitulum üzerinde bulunan, çanak yaprakları tüy şekline dönüşmüş, taç yaprakları 4-5 tane olup tüpsü ya da dilsi, aken tipi meyveleri olan, ülkemizde 130 cins ve 1100 kadar türle temsil edilen, sütlü ya da sütsüz, bir, iki ya da çok yıllık, otsu, çalımsı nadiren de ağaçsı bitkiler.

SIĞIRKUYRUĞU

Sıracagillerden, ülkemizde yabani olarak birçok türü yetişen, tüylü yapraklı, sarı çiçekli bir kır bitkisi (Verbascum).

FESÇİTARAĞIGİLLER

Yaprakları karşılıklı ya da dairesel dizilişli, çiçekleri toplu hâlde ve bir simetrili, er dişi, çanak yaprakları 5-10 tane, taç yaprakları 4-5 parçalı olan, ovaryum alt durumlu, aken tipi meyveleri olan, ülkemizde 10 cins ve 200 kadar türle temsil edilen, bir, iki ya da çok yıllık otsu, nadiren çalımsı bitkiler.

SERÇEDİLİGİLLER

Hermafrodit çiçekli ya da tek eşeyli, ovaryumları üst durumlu, ülkemizde 3 cins ve bu cinslere ait 16 türle temsil edilen, bir ya da çok yıllık, otsu bazen de çalımsı bitkiler.

FLOROKİNOLONLAR

Bakteriler üzerindeki etkilerini, DNAjiraz enzimini baskılayıp bölünmelerini engelleyerek ölümlerine neden olmak suretiyle gösteren, genel olarak vücut pH'sında ve yağda iyi çözünemeyen, zayıf bazik nitelikte, gram pozitif ve negatif bakteriler üzerine etkili, brusella ve mikobakteriler gibi hücre içerisine giren bakteriler üzerine de etkili, makrofajlarda interlökin I üretimini artırarak bağışıklık sistemi üzerine olumlu yönde etki gösteren, dağılım hacimleri oldukça yüksek ve özellikle insanlarda dirençli suş oluşumuna neden olduğundan dolayı hâlen ülkemizde sütü tüketilen hayvanlarda kullanımı yasaklanmış, ABD'de ise gıda değeri olan tüm hayvanlarda kullanımı yasak olan ve içerisinde enrofloksasin, danofloksasin, siprofloksasin, ofloksasin ve benzerleri birçok etken maddeyi bulunduran antibiyotik grubu, kinolonlar.

BİZ

Çokluk birinci kişiyi gösteren söz. Katı bir şeyi dikerken iğne geçirecek yeri delmek için kullanılan, çelikten yapılmış, sivri uçlu ve ağaç saplı araç, tığ. Ülkemiz sularında yaşayan bir tür mersin balığı, şip (Acipenser nudiventris). Maraş işinde kalın karton parçalarının iğneyi kırmamasını sağlamak ve delik delmek işleminde kullanılmak üzere hazırlanmış tahta saplı, ince sivri uçlu bir çuvaldız türü. Bazen teklik birinci kişi zamiri "ben" yerine kullanılan bir söz.

MELANUR

Kemikli balıklardan mercan balıkları (Sparidae) familyasından, boyları 30 cm olabilen, ülkemizde tüm denizlerde, kayalık ve algli zeminlerde yaşayan demersal bir tür, melanurya.

MAKARON

Fransız kurabiyesi de denir. Ülkemizde divan pastanesi ile özdeşleşmiş bir yiyecektir. Bir fincan çay veya kahve yanında iyi gittiği öne sürülür. Küçük küçük renkli ve yuvarlak yiyecekler olduğu için, özellikle hediye olarak götürülebilecek sevimli yiyecek. Değişik renkleri ve aromaları oluşu, onu acıbadem kurabiyesinden farklı yapmaya yeter.

GELİNCİKGİLLER

Ayrı taç yapraklı iki çeneklilerden, gelincik, haşhaş, kırlangıç otu ve benzerleri bitkileri içine alan familya. Yaprakları almaşlı, genelde tek çiçekli ve ışınsal simetrili, taç ve çanak yaprakları gösterişli, erkek organları çok sayıda ve bir ya da birkaç sıra dizili, meyveleri kapsül, lomentum ya da ince uzun kapsül şeklinde olan, bir ya da çok yıllık, otsu, çalmışı bazen de ağaçsı türleri olan, dünyada 28 cins ve 250 kadar türle, ülkemizde ise 5 cins ve 45 kadar türle temsil edilen bir familya.

ENDOSÜLFAN

Orta derecede zehirli etkiye sahip, temas, mide ve solunum yoluyla etkiyen, beyaz renkli kristalize yapıda organik klorlu bir insektisit. Ülkemizde kullanımına müsaade edilen az sayıda klorlu insektisitten biridir.

KANTARONGİLLER

Yaprakları karşılıklı, çiçekleri er dişi, çanak yaprakları 4-5 tane olup birleşik, taç yaprakları 4-12 tane ve birleşik, ovaryum üst durumlu, birleşme yerinden açılan kapsül tipi meyveleri olan, ülkemizde yedi cins ve 24 türle temsil edilen, bir, iki ya da çok yıllık, otsu ya da çalımsı bitkiler. Gentiyangiller.