Sonu KAYACI ile biten kelimeler

Kelimeler arşivi içinde; sonunda "kayacı" olan, toplam 1 adet kelime bulunmaktadır. Sonu kayacı ile biten kelimeler listesinden; Türkçe hakkında yapacağınız ders ve araştırma çalışmalarında ya da Scrabble, Kelimelik vb. gibi kelime bulma oyunlarında kelime türetmek için faydalanabilirsiniz.

Bunun yanı sıra, başında kayacı olan kelimeler listesine ulaşmak veya içinde kayacı olan kelimeler listesini incelemek isteyebilirsiniz. Ayrıca, burada verilen kelimelerin tanımları için aşağıda bulunan "harfli kelimeler" bağlantılarını kullanabilirsiniz.

 
 

Bazı kelimelerin anlamları

KAYACI

Sarp kayalıklara çıkıp, Osmanlı sarayı için şahin ve atmaca yavrularını yuvalarından toplayan kimse. İçel şehrinde, Erdemli ilçesi, merkez bucağına bağlı bir yerleşim birimi. Tunceli kenti, Akpazar bucağına bağlı bir yerleşim bölgesi.

  -   -   -  

Anlamında KAYACI bulunan kelimeler

Bu bölümde tanımı içerisinde KAYACI geçen kelimeler listesi verilmiştir.

İKOR

Kritik sıcaklığın üstünde, pagmatit ya da aplit özelliğinde magmasal kayacın oluşunda etkili olan gaz ve buharlardan bileşik özsu.

BAĞLAN

"Sev, sevdiğine bağlı kal" anlamında kullanılan bir isim ". Diyarbakır şehri, Kayacık nahiyesine bağlı bir yerleşim birimi. Iğdır şehri, Tuzluca ilçesi, merkez bucağına bağlı bir bölge.

KİMBERLİT

Mavi zemin. Elmasların oluştuğu volkanik mineral. İçinde elmas kristalleri bulunan, çok olivinli peridota benzeyen bir kayacın breş ve tüfleri. (Maden işletmelerinde buna "blue ground, blaugrund" denir, bk. pip.).

YILANTAŞI

Kayaç yapıcı mineral grubu. ( a- krizotil (lifli serpantin), Mg6 (OH)6 (Si4On) H2O; yeşilimsi, sarımsı, çizgi ak; sertlik 2.5-4, özgül ağırlık 2.36-2.5; monoklinal. Lifli asbest olarak ültrabazik kayaçların çatlaklarında bulunur, b- Antigorit (yapraklı serpantin): Mg (OH)J(Si4Oı0); yeşil, açık yeşil, gri; çizgi ak; sertlik 3-4, özgül ağırlık, 2.55-2.58; monoklinal. Genellikle olivinin ayrışmasıyle oluşur. Kayaç: Büyük çoğunlukla yılantaşı mineralinden bileşik başkalaşma kayacı. Genellikle ültrabazik kayaçların değişmesi ve başkalaşması ile oluşur.).

MİGMATİT

Tortul katmanlar arasına magma girmesiyle oluşan değişim kayacı.

YALAZA

Alev. Diyarbakır şehrinde, Kayacık nahiyesine bağlı bir yerleşim birimi.

KABAKAYA

Diyarbakır ilinde, Kayacık bucağına bağlı bir yerleşim bölgesi.

DALGACIKLAR

Bir kayacın katman yüzeyinde, su akıntıları ya da yel etkisiyle oluşmuş oldukça düzenli küçük kıvrımcıklar.

GNYAS

Billursal şistlerin en yaygın kayacı. (Kuars mika ve feldspatlardan bileşiktir. Mika ve koyu renkli minerallerine göre: muskovit gnays, biotit gnays, iki mikalı gnays, amfibol gnays, piroksen gnays vb.; ikinci minerallerine göre: Grenalı gnays, sillimanitli gnays, kordieritli gnays, gra-fitli gnays vb.; dokularına göre: Granit gnays, şistli gnays, bandlı gnays, gözlü gnays; oluşum gelişlerine göre de magmasal kayaçlardan gelenler ortognays, tortul kayaçlardan gelenler de paragnays olarak adlandırılırlar.).

ÇAVUNDUR

Düz ovaların ortalarında yükselen yerler. Amasya şehrinde, Merzifon belediyesi, merkez bucağına bağlı bir yerleşim bölgesi. Çankırı şehri, Kurşunlu ilçesinde, merkez bucağına bağlı bir yerleşim bölgesi. Diyarbakır ilinde, Kayacık bucağına bağlı bir yer. Isparta şehrinde, Şarkikaraağaç ilçesinde, merkez bucağına bağlı bir yerleşim birimi. Kastamonu ili, Kuzyaka nahiyesine bağlı bir yerleşim birimi. Kastamonu şehri, merkez belediyesi, merkez nahiyesine bağlı bir yerleşim yeri.

SPİLİT

Başlangıçta bol kalsiyumlu olan (bazik) plajioklasların sodyum kimyasal başkalaşım sonucu albitleşmesi ile oluşmuş, gri yeşil renkli püskürük kayacı. (Genellikle sık bir doku gösterir ve çok ince tanelidir.).

ZEOLİTLEŞME

Bir kayacın bir ya da birkaç bileşiminin yerini zeolitin alması.

UÇARLI

Gerçekçi olmayan, hayaller peşinde koşan kimse. Diyarbakır ili, Kayacık bucağına bağlı bir yerleşim birimi. Şırnak kenti, Haberli bucağına bağlı bir yerleşim yeri.

DİORİT

Derinlik kayacı. (Kayaç yapıcı mineralleri plajioklas -andezin-, piroksen, ambifol ve biotit. Derinlik kayaçlarının yansız üyelerindendir; asitli üyelerle granodiorit, kimi üyelerle dioritgrabro geçiş kayaçları verir. Kuarslı olanlarına kuarslı diorit denmektedir.).

DİYORİT

Özellikle plajiyoklazdan oluşan, saydam, üstü tanecikli derinlik kayacı.