İçinde ÇARPIM geçen kelimeler

Kelimeler arşivinde; içinde "çarpım" olan, toplam 1 tane kelime bulunuyor. İçerisinde çarpım bulunan kelimeler listesini Kelimelik, Scrabble ve benzer kelime bulma oyunlarında ya da Türkçe ile ilgili yapacağınız ödev, araştırma veya ders çalışmalarınızda kullanabilirsiniz.

Ek olarak sonu çarpım ile biten kelimeler listesini okumak ya da başında çarpım olan kelimeler listesine gözatmak isteyebilirsiniz. Bunların yanında, kelime anlamları için alt kısımda bulunan "harfli kelimeler" linklerinden de yararlanabilirsiniz.

 
 

Bazı kelimelerin anlamları

ÇARPIM

Çarpma işleminin sonucu olan sayı.

  -   -   -  

Anlamında ÇARPIM bulunan kelimeler

Bu bölümde tanımı içerisinde ÇARPIM geçen kelimeler listesi verilmiştir.

MOMENTUM

Bir cismin hareket miktarı, kütlenin sürat ile çarpımı. Hız, hızlılık.

İŞ

Bir sonuç elde etmek, herhangi bir şey ortaya koymak için güç harcayarak yapılan etkinlik, çalışma. Bir değer yaratan emek. Birinden istenen hizmet veya birine verilen görev. Sanayi, ticaret, tarım, maliye ve benzerleri alanlara ilişkin ekonomik etkinliklerin bütünü. Kamu yararına yapılan işler. Herhangi bir yere düzen verici, günlük yaşayışı sağlayıcı her türlü çalışma. Geçim sağlamak için herhangi bir alanda yapılan çalışma, meslek. Ticari anlaşma, alışveriş. Herhangi bir maksatla kurulan düzen. Bazı deyimlerde "yarar, çıkar" anlamında kullanılan bir söz. Yapılan şey, davranış. Nakış, örgü, makrome gibi elde yapılan şey. Emek, işçilik, ustalık. İşlem. Bir kimseye özgü olan görüş, anlayış. Yetenek. Etene, son. İç. İş. İş, durum, hâl. Eş. İç, ara. İş, husus, fiil, davranış, çalışma. Bir bilgisayarda uygulanmak üzere bir ya da birçok görevden oluşacak biçimde tanımlanmış bilgi işlem öbeği. Beden ya da kafa gücüyle yapılan şey. Çalışma, emek. Yapılacak ya da yapılan şey, uğraşı, görev. Meslek. Bir kuvvetin etki noktasını devindirmesi. İş, kuvvetin yol boyunca birleşeni ile alınan yolun çarpımına ya da 'kuvvet yönleci ile yol yönlecinin sayıl çarpımına eşittir. amel. (work) Bir mal veya hizmet üretmek için harcanan emek. (business, activity) Tarım, sanayi ve hizmetler gibi çeşitli iktisadi alanlarda yürütülen etkinlikler. (profession) Geçim sağlamak için herhangi bir alanda yapılan çalışma, meslek. (job) Birinden istenen hizmet veya ona verilen görev. Mekanikte, bir noktaya etkiyen kuvvetin büyüklüğü, noktanın aldığı yolun uzunluğu ve kuvvet yönü ile yol doğrultusu arasında kalan açının kosinüsü çarpımlarıyla belirlenen erke. Termodinamikte, bir dizgeyle çevresi arasında, ısı türü dışında oylumsal, elektriksel, yüzeysel her tür erke alışverişinin ortak adı. Tecimsel nitelikte yapılan işlem ve çalışmalar. Verimin sağlanılması için harcanan özdeksel ve tinsel insan gücüne ya da sonucuna verilen ad. Eş, arkadaş. Denk, benzer. Hal, durum, vaziyet.

DOLANI

Bir A yönleçsel alanında kapalı bir eğri boyunca alınan A dS sayıl çarpımının çizgisel tümlevi. anlamdaş dolaşım.

İKİÇ

İki yöneyin ne sayıl çarpım ne de yönel çarpım olduğu belirtilmeden yan yana getirilmesi.

KAPLAŞIM

İki ayrı özekteki, iki öğeciksel yörüngecin çarpımı üzerinden alınan tümlev. İki yük dağılımının ortak bölgesi.

IŞINIMLANMA

(bir yüzeyin bir noktasında) Işınımlılığın, süresiyle çarpımı. bk. aydınlarıma. İyonlaştırıcı ışınımın etkisi altında kalma.

DEVİNİRLİK

Devinim çokluğunu ölçen temel düzenek niceliği, bk. açısal devinirlik, doğrusal devinirlik. Devinen bir cismin kütlesiyle hızının çarpımına (p = nv) eşit olan ve zamana göre değişim hızı sürücü kuvveti veren (F = dp/dt) yönleçsel nicelik.

IŞINCIK

Her biri Planck katsayısı çarpımıyla ışık titreşim sayısı erkesinde olan, bu erkesi daha bölünemeyen nicemsel ışık taneciği.

ÇARPMAK

Hızla değmek, vurmak. El çabukluğu ile çalmak, dolandırarak elde etmek. Etkisiyle birdenbire hasta etmek. Kalp, hızlı hızlı vurmak. Varlığına inanılan bir gücün öfkesine uğramak. Kurnazlıkla ele geçirmek. Biri çarpılan, öbürü çarpan denilen iki sayı verildiğinde çarpanı çarpılandaki birim kadar çoğaltarak çarpım adı verilen bir üçüncü sayıyı elde etmek, darp etmek. Çekiciliğiyle etkilemek, şaşırtmak.

FOTON

Elektromanyetik radyasyonlarda enerji akışını sağlayan, elektriksel olarak yüksüz, kütlesiz, daima ışık hızıyla hareket eden dalga paketleri. Kuantum. Elektro mıknatıssal ışınımda, durgun kütlesi sıfır ve erkesi titreşim sıklığıyla Planck durganı çarpımına eşit olan bir nicem. Elektromagnetik ışınları oluşturan, bölünmez karakterli dalga paketlerinin her biri. Fotonların yükü ve kütlesi yoktur; fakat enerjileri ve momentumları vardır. Elektromagnetik ışınımın elemanter enerji miktarı. Eloktromanyetik ışık enerjisinin ölçülebilen en küçük birimi.

KERRAT

Çarpım, çarpma.

ARDAY

Sayıl çarpımın solunda görülen soyut yöney: < b l; öneyin ekleniği: I b >+ = < b I. Herhangi bir nedenle yerinden ayrılacak olan bir hükümdarın yerine geçecek aday prens ya da prenses.

BİRTERİMLİ

Sayıların ve değişken(ler)in çarpımlarından oluşan cebirsel deyim.

KÜP

Su, pekmez, yağ ve benzerleri sıvıları veya un, buğday gibi tahılları saklamaya yarayan, geniş karınlı, dibi dar toprak kap. Sarhoş. Birbirine eşit karelerden oluşan altı yüzlü dikdörtgen, mikâp. Bu biçimindeki nesne. Bir cismin hacim hesabında kullanılan ölçü birimi. Bir sayının üçüncü kuvveti: (43)=4x4x4=64.. Saz çalgısının gövde kısmı. Darbuka. Arabaların ön ve arkasında olan iki kalın tahta. Küreğin, baltanın sap takılan yeri. Çalılık. Kesilmiş ağaç. Kısa boylu ağaç. Testi. Uzayda on iki ayrıtının tümü eş uzunlukta, yüzleri birbirine eşleşik dördüller olan altıyüzlü. nin, eş uzunluklu n sayıda kapalı aralığın çarpım kümesinden oluşan altkümesi. Üçboyutlu uzayda, tüm yüzleri kareler olan dik prizma. Adana kenti, Aladağ ilçesinde, merkez bucağına bağlı bir yerleşim bölgesi.

VURUŞ

Vurma işi. Bir kuvvetin etkileme süresi ile şiddetinin çarpımından çıkarılan nicelik. Bir ölçüyü oluşturan eşit sürelerden her biri, darp. Tempo.

KOLCUK

Bir özdekten, eksenden bir noktaya olan uzaklıkla, o noktadaki kıvıl yük, kütle gibi bir niceliğin çarpımından elde edilen nicelik türü (ucay kolcuğu, mıknatıs kolcuğu, eylemsizlik kolcuğu gibi). Gitarlardaki manyetik anahtarı gibi bazı elektronik devrelerdeki anahtarları yöneten küçük kol.

IŞIKÖZÜ

Değeri, elektromanyetik ışınımın frekansı ile Planck değişmezinin çarpımı olan ışınım erkesinin elementsel kuantumu. Işık dalgasının erke ya da itimini (impuls) taşıyan bir sanal parçacık. Erkesi E = h. v ile bellidir, (h = Planck değişmezi, v = ışığın titreşim sayısı). Işığın dalga yinelenimine göre belirli bir erke taşıyan öğesel tanecik.

ENTALPİ

Bir dizgenin içerkesiyle basınç-oylum çarpımının toplamından oluşan ve değişimi, durgan basınçta dizgenin aldığı ya da verdiği ısıyı gösteren termodinamik durum izlevi. Bir sistemin iç enerjisi ile basınç-hacim çarpımının toplamı. Entalpi (H), H=U+PV bağıntısı ile verilir ki burada; U, iç enerjiyi; P, basıncı; V ise hacmi gösterir. Bir sistemin ısı içeriği, H.

ELDESİZ

Toplamı ve çarpımı dokuzdan büyük olmayan.

KOVARYANS

İki tesadüfi değişkenin ortalama değerlerine göre birinci çarpım momenti, ortak değişim.