İçinde ZELİL geçen kelimeler

Kelimeler arşivinde; içinde "zelil" olan, toplam 4 tane kelime bulunuyor. İçerisinde zelil bulunan kelimeler listesini Kelimelik, Scrabble ve benzer kelime bulma oyunlarında ya da Türkçe ile ilgili yapacağınız ödev, araştırma veya ders çalışmalarınızda kullanabilirsiniz.

Ek olarak sonu zelil ile biten kelimeler listesini okumak ya da başında zelil olan kelimeler listesine gözatmak isteyebilirsiniz. Bunların yanında, kelime anlamları için alt kısımda bulunan "harfli kelimeler" linklerinden de yararlanabilirsiniz.

 
 

Bazı kelimelerin anlamları

ZELİL

Hor görülen, aşağı tutulan, aşağılanan.

BİRGÖZELİLER

(Eş anlamlısı: Birhücreliler, Protozoa), Hayvanlar (Animalia) âleminin bir alt-âlemi. Baş özellikleri daima bir gözeden yapılmış olmalarıdır. Vücudun bölünmesi ya da tomurcuklanmasiyle çoğalırlar. Seyrek olarak yüksek yapılı hayvanlardaki döllenmeye benzeyen bir birleşme görülür (konjugasyon = kavuşma, birleşme). Genel olarak gözle görülemeyecek kadar küçüktürler. Tatlı su ve denizlerde yaşarlar. Bazıları asılak olup hastalık yapar. Biçimleri çok çeşitlidir. Bazısı kendini bir yere bağlayarak yaşar. Bazısı kamçı, kirpik ya da yalancı ayak yardımı ile hareket eder. Kamçılılar (Flagellata),kök-ayaklılar (Rhizopoda), sporlular (Sporozoa), kirpikliler (Ciliata) olmak üzere dört sınıfa ayrılırlar.

RİZELİLİK

Rizeli olma durumu.

GERZELİLER

Samsun ilinde, Bafra ilçesi, merkez nahiyesine bağlı bir yer.

  -   -   -  

Anlamında ZELİL bulunan kelimeler

Bu bölümde tanımı içerisinde ZELİL geçen kelimeler listesi verilmiştir.

OTOGAMİ

Kendi kendini dölleme. Birgözelilerde, aynı ana bireyin bölünmesiyle meydana gelen 2 gametin birleşmesi.

VOLVOKS

Çok hücrelilerden (Metazoa), kamçılılar (Flagellata) sınıfına giren, küre biçiminde koloniler yapan, hem hayvan hem de bitki sınıflandırmalarında yer alan, evrimde bir hücrelilerden (Protozoa) çok hücrelilere geçit olarak kabul edilen hayvanlar. Tek hücrelilerden (Protozoa), kamçılılar (Flagellata) sınıfına giren, küre biçiminde koloniler yapan hayvanlar. (Volvox), Birgözelilerden kamçılılar (Flagellata) sınıfına giren bir cins. Küre biçiminde koloniler yaparlar. Sularda yaşarlar. Hem hayvan hem de bitki sınıflandırmalarında yer alırlar. Evrimde birgözelilerden çokgözelilere geçit olan hayvanlardır.

KİTON

Yumuşakçalar (Mollusca) dalının, ilkel yumuşakçalar (Amphineura) sınıfından, yassı ve sobe biçiminde olan vücudunun sırt bölgesinde 8 geniş plâktan yapılmış, kenarında pullar bulunan mantolu bir cins. Antik Yunan tragedyasında oyuncuların asal giysisi. Boyundan ayak bileklerine dek yumuşak kıvrımlarla dökülen giysi. Yumuşakçalar (Mollusca) şubesinin, ilkel yumuşakçalar (Amphineura) sınıfından, yassı biçimli vücudunun sırt bölgesinde 8 geniş plakayla kenarında pullar bulunan mantolu bir cins. :Yunan tiyatrosunda oyuncuların giysilerine verilen ad. Bunlar ayak bileklerine kadar inen gömlek biçiminde giysilerdir. (Chiton), Çokgözelilerden yumuşakçalar (Mollusca) dalının ilkel-yumuşakçalar (Amphineura) sınıfından bir tür. Yassı ve söbe biçiminde olan vücudunun sırt bölgesinde 8 geniş plâkdan yapılmış bir kabuk bulunur. Manto kenarında pullar vardır.

KİRPİK

Göz kapağının kenarındaki kıllar veya bu kıllardan her biri. ve hay. b. Tüy gibi, küçük ve ince uzantı veya uzantılar. Birçok ökaryot hücrelerin yüzeyinden dışarı uzamış mikrotüpçüklerden oluşan yapı. Düzenli çarpmaları ile serbest yaşayan bir hücrelilerin hareketine yarar ya da sabit hücrelerde hücre yüzeyinden materyal akışını sağlar. Çok hücreli organizmalarda birçok organların iç geçit yerlerini astarlayan silli epitelleri teşkil eder. Sil. Göz kirpiği; göz kapağında bulunan kıllar. Bazı tek hücreli hayvansal organizmaların üzerindeki titrek tüy benzeri organel. Bazı epitel hücreler üzerindeki tüy biçiminde ince uzantılar, sil, silyum. (karşılık: sil). göz kirpiği. Titreme ve kırbaçlama hareketi yapabilen ve birçok gözelerin üzerinde rastlanan tüy biçimindeki yapılar. Birgözelilerde ve küçük çokgözeli hayvanlarda yer değiştirme ile görevlidir.

SÜRÜNMÜŞ

Kaymış, kaymaya yüz tutmuş, yerler. Kovulmuş, sürülmüş, recmedilmiş, menfur, perişan, zelil.

HAYVANLAR

(Animalia), Canlı varlıklardan bitkiden farklı olarak yer değiştirebilen, uyartılara cevap veren, besinlerini vücudu içinde sindirebilenleri içine alan bir âlemdir. Birgozeliier (Protozoa) ve çokgözeliler (Metazoa) olmak üzere 2 altâlemi vardır.

PARAZOA

Çok hücreliler (Metazoa) alt âleminden, vücutlarında henüz gerçek doku ve organları meydana gelmemiş olan, hayati olayları az çok değişik hücrelerle yapılan, süngerler (Porifera) filumu olan bir bölüm. Çok hücreliler (Metazoa) alt aleminden, vücutlarında henüz gerçek doku ve organları meydana gelmemiş olan, hayati olayları az çok değişik hücrelerle yapılan, süngerleri (Porifera) içine alan bir bölüm. Çokgözeliler (Metazoa) alt-âleminin bir bölümü. Vücutlarında henüz gerçek doku ve organlar meydana gelmemiştir. Hayatsal olaylar azçok değişik gözelerle yapılır. Süngerler (Porifera) filumu vardır.

MESOZOA

Çok hücreliler (Metazoa) alt âleminden, asalak yaşayan, küçük solucan biçiminde, ağız ve bağırsaktan bulunmayan ilkel yapılı hayvanları içine alan bir bölüm. Denizlerde Mürekkep balığı ve ahtapotlarda iç parazit olarak yaşayan, 8 mm uzunluğunda basit yapılı türleri olan ve bir şube. Hayvanların çokgözeliler (Metazoa) alt-âleminin bir bölümü. Asılak yaşayan, küçük, kurt biçiminde, ağız ve bağırsakları bulunmayan ilkel yapılı hayvanları içine alır. Ufak bir gruptur. Hayvan evriminde öz-çokgözelilere geçiş tiplerini verdikleri için önemlidirler.