İçinde YILANLAR geçen kelimeler

Kelimeler arşivinde; içinde "yılanlar" olan, toplam 3 tane kelime bulunuyor. İçerisinde yılanlar bulunan kelimeler listesini Kelimelik, Scrabble ve benzer kelime bulma oyunlarında ya da Türkçe ile ilgili yapacağınız ödev, araştırma veya ders çalışmalarınızda kullanabilirsiniz.

Ek olarak sonu yılanlar ile biten kelimeler listesini okumak ya da başında yılanlar olan kelimeler listesine gözatmak isteyebilirsiniz. Bunların yanında, kelime anlamları için alt kısımda bulunan "harfli kelimeler" linklerinden de yararlanabilirsiniz.

 
 

Bazı kelimelerin anlamları

YILANLAR

Sürüngenler (Reptilia) sınıfının, pullu sürüngenler (Squamata) takımından omuz ve kalça kemikleri olmayan, ayaksız, derileri pullarla örtülü, dilleri çatallı olup bir kınla kaplı, üst çenede bulunan sivri dişler zehirli olan türlerde zehir bezleri ile bağlantılı, deri değiştiren, etçil, işitme organları olmayan türlere sahip bir alt takım. (Ophidia), geniş-başlılar (Amblycephalidiformia) ve oluklu-zehirdişliler (Solenoglypha) olmak üzere 5 bölümüme ayrılırlar. Bartın ili, Kumluca bucağına bağlı bir yerleşim bölgesi.

SUYILANLARI

(Colubriformia),olmak üzere 3 gruba ayrılır.

SOLUCANYILANLARI

(Opoterodonta), Omurgalı hayvanlardan sürüngenler (Reptilia) sınıfının pullu-sürüngenler (Squamata) takımının yılanlar (Ophidia) alt-takımına giren bir bölümü. Ağızları dardır. Kuyrukları kalın olur. Gözleri körelmiştir. Küçük boyludurlar. Zararsızdırlar. Toprakta çukur kazarlar. Kör-yılangiller (Typhlopidae) ve darağızlı-yılangiller (Glauconiidae) familyalarını içine alır.

  -   -   -  

Anlamında YILANLAR bulunan kelimeler

Bu bölümde tanımı içerisinde YILANLAR geçen kelimeler listesi verilmiştir.

BOAGİLLER

Avlarını yutmadan önce uzun gövdeleriyle sarıp sıkarak boğan ve ezen sarılgan yılanları kapsayan zehirsiz yılanlar familyası.

PİTONGİLLER

Sürüngenler (Squamata) takımının, yılanlar (Ophidia) alt takımının, boalar (Boaeformia) bölümünden, büyük ve zehirsiz türleri içine alan bir familya. (Pythonidae), kum yılanı (Eryx jaculus) iyi bilinen türleridir.

YILANBAZ

Türk seyirlik oyunlarında yılanlarla çeşitli gösteriler yapan kişi.

KUMYILANIGİLLER

(Psammophidae, Omurgalı hayvanlardan sürüngenler (Reptilia) sınıfının pullu-sürüngenler (Squamata) takımının yılanlar (Ophidia) alt-takımının suyılanları (Colubriformia) bölümünün geride-oyuklular (Opisthoglypha) grupuna giren bir familyası. Kertenkele yılanı (Malpolon monspessulana) türü iyi bilinir.

ENGEREKGİLLER

Örneği engerek olan zehirli yılanlar familyası. Sürüngenler (Reptilia) sınıfının, pullu sürüngenler (Squamata) yılanlar (Ophidia) alt takımının, oluklu zehir dişliler (Solenoglypha) bölümünden, başları üçgen biçiminde, kuyrukları kısa, doğurarak çoğalan, çok zehirli bir familya. (Viperidae),türleri iyi bilinirler.

BOALAR

Sürüngenler sınıfının, yılanlar takımının bir bölümü.

KOBRAGİLLER

Sürüngenler sınıfının zehirli yılanların çoğunu içine alan bir familyası.

BUNGAROTOKSİN

Nörotransmitterlerin salınımını engelleyerek felç ve ölüme neden olan, elapidae ailesindeki yılanlara ait venom.

SUSATANGİLLER

Sürüngenler (Reptilia) sınıfının, pullu sürüngenler (Squamata) takımının, yılanlar (Ophidia) alt takımının, su yılanları (Colubriformia) bölümünün, geride oyuklular (Opishoglypha) grubundan bir familya. (Dipsadidae), yeşil ağaç yılanı (Dryophis prasinus) iyi bilinen türleridir.

DENİZYILANIGİLLER

Sürüngenler (reptilia) sınıfının, pullu sürüngenler (Squamata) takımının, yılanlar (Ophidia) alt takımının, su yılanları (Colubriformia) bölümünün, önde oyuklular (Proteroglypha) grubundan, denizlerde yaşayan, kürek biçiminde yassı bir kuyrukları bulunan, doğurarak çoğalan, büyük boyları Pasifik ve Hint Okyanuslarında bulunan zehirli bir familya.

HEMİPENİS

Kertenkele ve yılanlarda kloakta bulunan ve içeri çekilebilen bir çift kopulasyon organı.

PENTASTOMOZİS

Pentastomidlerin neden olduğu enfestasyon. Erişkinleri köpeklerde ve öteki etçillerde veya büyük yılanlarda bulunan birkaç pentastoma cinsinin (Linguatula, Armillifer, Porocephalus) nimflerinin insanlarda oluşturduğu enfeksiyon. Enfeksiyon parazit yumurtalarıyla bulaşık gıdalarla ve iyi pişmemiş yılan etinin yenmesi sonucunda bulaşmaktadır.

DÜZDİŞLİLER

(Aglyphodonta ), Omurgalı hayvanlardan sürüngenler (Reptilia) sınıfının pullu-sürüngenler (Squamata) takımının yılanlar (Ophidia) alt-takımının suyılanları (Colubriformia) bölümünün bir grubu. Dişlerinin oyukları yoktur. Ağızları çok genişleyebilir. Suyılanıgiller (Colubridae) familyasıni içine alır.

HALE

Bazı yıldızların, özellikle ayın çevresinde görülen geniş ve aydınlık teker, ayla, ağıl. Hristiyanlıkta aziz sayılanların resimlerinde başları çevresinde çizilen daire.

VENOM

Bazı yılanlar ile akrep, arı ve örümcek gibi artropod türleri tarafından üretilen, yapısında; hiyaluronidaz, fosfolipaz, transaminaz, fosfodiesteraz, DNaz, ATPaz, alkalin fosfataz ve ribonükleaz gibi çeşitli enzimler ve metal iyonları, biyojenik aminler, lipitler, serbest aminoasitler, proteinler ile polipeptitler içeren ve bileşimi, hayvan türleri ile mevsimlere göre değişebilen karışımın genel adı. Venomun canlı vücuduna alınmasından sonra ortaya çıkan belirtiler; ısırık yeri, dozu ve bireysel duyarlılıklara göre değişmekle birlikte etkilenen organ sistemleri; kan, kalp-damar, solunum ve merkezi sinir sistemidir.

GASTROSTEG

Yılanlarda (Ophidia), vücudun ventralinde, ağzın arkasından başlayarak anüse kadar tek sıra hâlinde dizili pullar. Ventral pullar.

ÇAMURYILANIGİLLER

(İlysiidae), Omurgalı hayvanlardan sürüngenler (Reptilia) sınıfının pullu-sürüngenler (Squamata) takımının yılanlar (Ophidia) alt-takımının boalar (Boaeformia) bölümüne giren bir familyası. Başları ve kuyrukları çok kısadır. Pulları düzdür. Güney Amerikada yaşayan zehirsiz yılanları içine alır. Çamur yılanı (İlysia scytale) kızıl yılan (Cylindrophis rufus) en iyi bilinen türleridir.