İçinde UNUS geçen kelimeler

Kelimeler arşivinde; içinde "unus" olan, toplam 20 tane kelime bulunuyor. İçerisinde unus bulunan kelimeler listesini Kelimelik, Scrabble ve benzer kelime bulma oyunlarında ya da Türkçe ile ilgili yapacağınız ödev, araştırma veya ders çalışmalarınızda kullanabilirsiniz.

Ek olarak sonu unus ile biten kelimeler listesini okumak ya da başında unus olan kelimeler listesine gözatmak isteyebilirsiniz. Bunların yanında, kelime anlamları için alt kısımda bulunan "harfli kelimeler" linklerinden de yararlanabilirsiniz.

 
 

17 harfli kelimeler

YUNUSBALIĞIGİLLER

12 harfli kelimeler

HACIYUNUSLAR

11 harfli kelimeler

YUNUSGİLLER, YUNUSEFENDİ

10 harfli kelimeler

KANUNUSANİ

9 harfli kelimeler

YUNUSDERE, YUNUSÖREN, YUNUSOĞLU, YUNUSHANI, YUNUSEMRE, ŞEYHYUNUS, HARUNUSTA

8 harfli kelimeler

TUNUSLAR, YUNUSKÖY, YUNUSLUK

7 harfli kelimeler

TUNUSLU, YUNUSLU

5 harfli kelimeler

PUNUS, YUNUS

4 harfli kelimeler

UNUS

Bazı kelimelerin anlamları

UNUS

Haziran.

YUNUSGİLLER

Örnek hayvanı yunus olan, balinaların bir alt familyası.

YUNUSBALIĞIGİLLER

(Delphinidae),iyi bilinen türleridir.

TUNUSLAR

Kastamonu kenti, Ağlı belediyesi, merkez nahiyesine bağlı bir yerleşim birimi.

YUNUSHANI

Hatay ilinde, Altınözü belediyesi, merkez nahiyesine bağlı bir yerleşim bölgesi.

HARUNUSTA

Sakarya ilinde, Akyazı ilçesi, merkez nahiyesine bağlı bir yerleşim birimi.

ŞEYHYUNUS

Çankırı şehri, Belören nahiyesine bağlı bir yerleşim birimi.

YUNUSOĞLU

Adana ili, Doğankent bucağına bağlı bir bölge. İçel ili, Tarsus ilçesi, merkez nahiyesine bağlı bir yerleşim birimi.

KANUNUSANİ

Ocak.

YUNUSLUK

Suyun değirmenden dışarı döküldüğü yer. (Körküler Yalvaç Isparta).

YUNUSKÖY

Erzurum kenti, Kırık nahiyesine bağlı bir yerleşim yeri. Kastamonu şehrinde, Akkaya bucağına bağlı bir yerleşim yeri. Kastamonu şehri, İnebolu belediyesi, merkez bucağına bağlı bir bölge.

YUNUSÖREN

Sivas kenti, Şarkışla ilçesi, merkez bucağına bağlı bir yerleşim bölgesi.

YUNUSEMRE

Eskişehir şehrinde, Mihalıççık ilçesi, merkez bucağına bağlı bir yerleşim bölgesi. Giresun şehri, Piraziz belediyesi, merkez bucağına bağlı bir yerleşim yeri.

YUNUSEFENDİ

Düzce ili, Gölyaka ilçesinde, merkez nahiyesine bağlı bir yerleşim bölgesi.

YUNUSDERE

Manisa kenti, Turgutlu belediyesi, merkez bucağına bağlı bir yer.

HACIYUNUSLAR

Konya ili, Üçpınar bucağına bağlı bir yerleşim bölgesi.

  -   -   -  

Anlamında UNUS bulunan kelimeler

Bu bölümde tanımı içerisinde UNUS geçen kelimeler listesi verilmiştir.

AFARNA

Yunus balığı.

KAYISI

Gülgillerden, sıcak veya ılık iklimlerde yetişen, çiçekleri pembemsi beyaz bir ağaç (Prunus armeniaca). Bu ağacın açık turuncu renkte, eti sulu, güzel kokulu, tek ve sert çekirdekli tatlı meyvesi. Beyazı pişmiş, sarısı az pişmiş yumurta.

TUNUSLU

Tunus halkından olan kimse.

DİFLİN

Yunus balığı.

DİFRİN

Yunus balığı.

DAYI

Annenin erkek kardeşi. Osmanlı Devleti'nde Tunus, Cezayir ve Trablusgarp'ta seçimle başa getirilen yönetici. Kabadayı. Kayırıcı. Cesur, yiğit. Yaşlı erkeklere söylenen bir seslenme sözü.

GADA

Dert, hastalık. Belâ. Kardeş. Teyze. Ağabey. Kaza, bela. Dert, keder, üzüntü. Eski türkçe kadaş: Arkadaş. "Yunus gadam annadur.". Eski türkçe kadaş: kardeş; arkadaş. Kadar. Bela. Erkek kardeş (Çayağzı). Kaza, dert (Gadan alım şeklinde kullanılır.). Kadar (Kuşu). Kadar (bk. kada, kadar, kadan).

AVCİ

Yunustan biraz büyük, tehlikeli, eti yenir bir çeşit balık. Avcı.

DİNAR

Bahreyn, Cezayir, Irak, Karadağ, Kuveyt, Libya, Sırbistan, Tunus ve Ürdün kullanılan para birimi. Eski Yugoslavya'da kullanılan para birimi. Altın liranın yaklaşık dörtte biri değerinde olan eski bir para. Afyonkarahisar iline bağlı ilçelerden biri.

ERİK

Gülgillerden, beyaz çiçekli bir ağaç (Prunus domestica). Bu ağacın kabuğu ince, çeşitli renklerde, mayhoş veya tatlı, eti sulu, tek ve sert çekirdekli yemişi.

DİLFİN

Yunus balığı.

ŞEFTALİ

Gülgillerden, ılıman bölgelerde yetişen, çiçekleri pembe renkli bir ağaç (Prunus persica). Bu ağacın tatlı ve sulu meyvesi.

YUNUS

Yunuslar ve balinalar diğer tüm memeliler gibi ciğerleri ile solunum yaparlar. Bu nedenle nefes almak için düzenli olarak su yüzeyine çıkarlar. Başlarının üstünde hava alıp vermelerini sağlayan bir delik bulunur.

DABAR

Havuzcuk. (Yunuslar Burhaniye Balıkesir).

FALYANOS

Bir tür iri yunus.

TAFLAN

Gülgillerden, 2-6 metre yüksekliğinde, kışın yapraklarını dökmeyen, çiçekleri salkım durumunda, beyaz veya yeşil olan, süs bitkisi olarak bahçelerde yetiştirilen küçük bir ağaç, karayemiş ağacı, karayemiş (Prunus laurocerasus).

AFALA

Aptal, sersem, şaşkın. 100-200 kilo ağırlığında yunus balığı.

OCAK

Ateş yakmaya yarayan, pişirme, ısıtma, ısınma vb. amaçlarla kullanılan yer. Bahçelerde veya bostanlarda her tür meyve ve sebze tohumu veya fidesinin dikimi için ayrılmış toprak çukuru. Yer üstünde veya yer altında cevher çıkarılan yer. Şömine. Isı vererek üzerine veya içine konulan maddeleri ısıtan, pişiren, kaynatan, eriten araç veya alet. Aynı amaç ve düşünceyi paylaşanların kurdukları kuruluş veya toplandıkları, görev yaptıkları yer. Ev, aile, soy. Yeniçeri teşkilatını oluşturan odalardan her biri. Kahvelerde, kuruluşlarda çay, kahve vb.nin yapıldığı yer. Halk hekimliğinde bir önceki kuşaktan el verme suretiyle aktarılan bilgileri kullanarak belirli bir şikâyeti veya hastalığı iyileştirdiğine inanılan aile. Yılın birinci ayı, kânunusani.

MAHLEP

Gülgillerden, 6-10 metre yüksekliğinde bir ağaç, kokulu kiraz, İdris ağacı (Prunus mahaleb). Bu ağacın bahar olarak kullanılan, nohut büyüklüğündeki yemişi.

ÇALPARA

Parmaklara takılıp çalınan zil veya buna benzer ses çıkarıcı araç. Açıklarda, kumluk alanlarda yaşayan ve ağları keserek balıkçılara zarar veren bir tür çağanoz (Portunus puber). Gemi bordasında, pis suları dışarı akıtıp deniz suyunu, içeri almayan, tulumba içindeki özel kapak.