İçinde PEYKE geçen kelimeler

Kelimeler arşivinde; içinde "peyke" olan, toplam 3 tane kelime bulunuyor. İçerisinde peyke bulunan kelimeler listesini Kelimelik, Scrabble ve benzer kelime bulma oyunlarında ya da Türkçe ile ilgili yapacağınız ödev, araştırma veya ders çalışmalarınızda kullanabilirsiniz.

Ek olarak sonu peyke ile biten kelimeler listesini okumak ya da başında peyke olan kelimeler listesine gözatmak isteyebilirsiniz. Bunların yanında, kelime anlamları için alt kısımda bulunan "harfli kelimeler" linklerinden de yararlanabilirsiniz.

 
 

Bazı kelimelerin anlamları

PEYKE

Genellikle eski iş yerlerinde bulunan, duvara bitişik, alçak, tahta sedir.

MAHPEYKER

Ay yüzlü, güzel.

PEYKER

Sevgili. Yüz, surat.

  -   -   -  

Anlamında PEYKE bulunan kelimeler

Bu bölümde tanımı içerisinde PEYKE geçen kelimeler listesi verilmiştir.

PEŞKÜN

Masadan küçük ve alçak, yuvarlak tahta sofra, hamur tahtası. Eskiden dükkânların önüne konulan tahta peyke. Okul sırası. Küçük sini. Musluk, el, yüz yıkanacak yer. Lamba, mum konulan küçük sehpa ve benzerleri araç.

ORTAOYUNU

Geleneksel Türk doğaçlama halk tiyatrosu. Ortada oynanır. Baş kişileri, aynı zamanda oyunun düzenleyicisi olan Pişekâr ile oyunun baş güldürücü tipi Kavuklu'dur. Dekor olarak bir paravana, bir de önünde alçak bir hasır iskemlesi bulunan peyke vardır. bk. dükkân, yeni dünya.

SEKE

Odanın ayakkabı konulan yeri, eşik. Pike, yatak örtüsü. Yuvarlak, tatlı bir çeşit armut. Alçak ayaklı, arkalıksız iskemle. Tahta sıra. Peyke.

DÜKKAN

Esnafın perakende satış yaptığı, küçük zanaat sahiplerinin çalıştıkları yer, işyeri. Esnafın perakende satış yaptığı, küçük zanaat sahiplerinin çalıştıkları yer. Görevli olarak çalışılan yer, iş yeri. Kumarhane. (Doğaçlama ve Ortaoyunu). Doğaçlamaya dayanan Türk tiyatrosu argosunda tiyatro yapısı. Ortaoyunu'nda iş yerini belirten, yalnızca iki alçak kanadı bulunan 1 arşınlık (yaklaşık 68-70 cm.) bir peyke. Önünde arkalıksız bir alçak iskemle durur. Orta Oyunu'nda iş yerini belirten, yalnızca iki alçak duvarı bulunan basık kulübe. Bu, kimi kez bir tek alçak iskemle ile de belirtilebilirdi. Tiyatro yapısı.

ÇAĞLA

Badem, kayısı, erik vb. tek çekirdekli yemişlerin körpeyken yenilebilen ham şekli.