İçinde BONLA geçen kelimeler

Kelimeler arşivinde; içinde "bonla" olan, toplam 10 tane kelime bulunuyor. İçerisinde bonla bulunan kelimeler listesini Kelimelik, Scrabble ve benzer kelime bulma oyunlarında ya da Türkçe ile ilgili yapacağınız ödev, araştırma veya ders çalışmalarınızda kullanabilirsiniz.

Ek olarak sonu bonla ile biten kelimeler listesini okumak ya da başında bonla olan kelimeler listesine gözatmak isteyebilirsiniz. Bunların yanında, kelime anlamları için alt kısımda bulunan "harfli kelimeler" linklerinden de yararlanabilirsiniz.

 
 

14 harfli kelimeler

HİDROKARBONLAR, KARBONLAŞTIRMA

12 harfli kelimeler

KARBONLAŞMAK, KARBONLANMIŞ, KARBONLAYICI

11 harfli kelimeler

KARBONLAMAK, KARBONLAŞMA, KARBONLANMA

10 harfli kelimeler

KARBONLAMA

5 harfli kelimeler

BONLA

Bazı kelimelerin anlamları

BONLA

Bunlar, bu kişiler.

KARBONLANMIŞ

Karbonlama işlemi uygulanmış olan.

KARBONLAMAK

Bir maden veya alaşımı karbon bakımından zenginleştirmek.

KARBONLAŞTIRMA

Organik özdeklerin kömüre dönüştürülmesi; kömürleştirme.(Bu terim kimi zaman karbonatlaştırma ile eşanlamlı olarak kullanılır.).

KARBONLAMA

Çeliğe karbon verme işlemi. Çelik yapımında olduğu gibi karbonun erimiş metallerde Çözündürülmesi. Bir gazın içine hidrokarbon katılması. Martensit dönüşümüyle sertleştirmek ereğiyle, ostenitleme bölgesi sıcaklıklarında, karbonlu ya da karbonlayıcı ortamlardaki yayınım yoluyla, çeliğin bileşimindeki karbonu artırmak için yapılan ısıl işlem.

HİDROKARBONLAR

Metan, alkan veya etilen gibi sadece hidrojen ve karbon içeren maddeler.

KARBONLAŞMAK

Karbon durumuna gelmek, kömürleşmek.

KARBONLAYICI

Karbonlama işlemlerinde, karbon kaynağı olarak kullanılan özdek ya da bileşik. karbonlama bileşiği diye de bilinir. Karbonlama yapıcı özellikte olan.

KARBONLANMA

Karbonlamaya uğrama olayı.

KARBONLAŞMA

Karbonlaşmak işi.

  -   -   -  

Anlamında BONLA bulunan kelimeler

Bu bölümde tanımı içerisinde BONLA geçen kelimeler listesi verilmiştir.

FREON

Metandan türetilmiş, tümü soğutucu olarak kullanılan kimi halojenil hidrokarbonların tecimsel adı. Soğutma sistemlerinde, yangın söndürmede, kuru temizlemede kullanılan ve hidrokarbonların kısmen klorlanması kısmen de florlanması sonucu oluşan, atmosferdeki ozon tabakasına zarar verdiklerinden dolayı, kullanımı sınırlandırılmış olan uçucu sıvıların genel adı.

ALKENLER

Yapısındaki iki karbon atomu, çift bağla bağlanmış olan ve Cn H2n genel formülü ile gösterilen hidrokarbonlar sınıfı. Örn. eten (H2C=CH2).

KATILAMA

Yüksek sertlik ve katılık kazandırmak ereğiyle, yüzeyleri, uygun toz özdeklerle yüksek sıcaklıklarda ısıtarak yayınım yoluyla yapılan ısıl işlem, karbonlama da denir.

MUM

Bir fitilin etrafına erimiş bal mumu, içyağı, stearik asit veya parafin dökülerek genellikle silindir biçiminde dondurulan ince, uzun aydınlatma aracı. Bal mumu. Işık şiddeti birimi, kandela. Bazı böcekler ve bitkiler tarafından salgılanan, böceklerin deri ve tüylerini, bitkilerin yüzeyini kaplayarak koruyucu görev yapan, içinde serbest yağ asitleri, alkoller ve doymuş hidrokarbonlar bulunan esterler.

KARPİT

Genellikle sanayide asetilen gazı çıkarmakta kullanılan, karbonla kalsiyum bileşiği madde (CaC2).

ERKELEYİCİ

Doldurulu karbonlama işleminde, karbonca indirgenerek karbon biroksit oluşturan, baryum ya da sodyum karbonat gibi bileşiklerin adı.

YAĞYAKIT

Taşyağın (petrolün) damıtılmasında çıkan, kaynama ve parlama noktaları yüksek hidrokarbonlar kesimi. Yakıt olarak kullanılabilecek özellikteki yağ.

ALKAN

Doymuş alifatik hidrokarbonların genel adı, parafin.

ALKİNLER

Yapısındaki iki karbon atomu üçlü bağla bağlanmış ve CnHn genel formülü ile gösterilen hidrokarbonlar sınıfı. Örn. etin (HC=CH).

KEROSEN

Su beyazı renginde yağımsı, kuvvetli kokulu olan petrol hidrokarbonları karışımı. Roketlerde ve jet motorlarında yakıt, insektisit ve temizleyici olarak da kullanılır.

ALKADİENLER

Molekülünde iki çift bağ bulunan hidrokarbonlar.Örn. bütadien (H2C=CH-CH = CH2).

YERYAĞI

Yer kabuğundan çıkartılan gaz, sıvı ve katı hidrokarbonların kara-kahverenkli, yanıcı, koyu bir karışımı. Canlı artıklarının yer altında yüksek sıcaklık ve basınç nedeniyle oluşturduğu, ana yapısı değişik oran ve nicelikte karbon, hidrojen içeren koyu renkli, yanıcı, doğal sıvı.

CİS

Badana. Yara. Cin: Is misin cis misin nesin?. Arapça kökenli cins: cins. Cin. İki baskın alelin bir kromozomda, bunların çekiniklerinin de bunun homologunda bulunduğu bağlantı durumu. Moleküllerin stereoizomerlerinde atomların geometrik olarak aynı yönde yerleşmiş bulunmaları. 3.Golgi kompleksinin oluşma yüzü. Atom ya da grupların çift bağ etrafında (ya da halkalı sistemlerde) dönmesinin engellenmesiyle ortaya çıkan bir tür stereoizomer. Bu tür izomerlerin olabilmesi için çift bağ karbonlarının herbirinde iki farklı atom ya da grup bulunmalıdır. Çift bağ karbonlarındaki benzer grupların çift bağ düzleminin aynı tarafında olması hali cis , farklı tarafında olması hali ise trans izomeri gösterir.

KRAKİNG

Bir yağ rafinerisinde beslemenin ya ısıtma ve basınç veya katalizör ile daha düşük kaynama noktalı hidrokarbonlara parçalandığı bir işlem. Karbon-karbon bağının ısı ve katalizör kullanılarak kırılması.

OKTAN

Formülü C8H18 olan doymuş hidrokarbonlara verilen ad.

KARBONİK

Karbonla ilgili olan.

ALKANLAR

Karbonları tek bağ ile bağlanmış olan ve Cn H2n + 2 genel formülü ile gösterilen hidrokarbonlar sınıfı. Örn. metan (CH4).

SİYAMANG

Maymunlar (Primates) takımının, uzun kollu maymungiller (Hylobatidae) familyasından, 1 m'den daha uzun, ayaklarının ikinci ve üçüncü parmakları kısmen bir zar ile bitişik, alnı yok gibi, kara renkli, gırtlağında bağırdığı zaman şişen bir kese bulunan, jibonların en büyüğü olan bir tür. (Symphalangus syndactylus), Maymunlar (Primates) takımının uzunkollumaymungiller (Hylobatidae) familyasından bir memeli türü. 1 m den uzundur, jibonların en büyüğüdür. Ayaklarının ikinci ve üçüncü parmakları kısmen bir zar ile bitişiktir. Alnı yok gibidir. Kara renklidir. Gırtlağında, bağırdığı zaman şişen bir kese vardır. Sumatra ormanlarında sürüler halinde yaşar.

HİDROFORMİK

Basınçla metal nesnelerin soğuk şekillendirilmesi. Isı, basınç ve katalizör (genellikle Platin) eşliğinde, olefinik hidrokarbonların, hidrojenle yüksek oktanlı dallanmış zincirli parafinlere dönüştürülmesi (izomerleşme).