İçinde BEYT geçen kelimeler

Kelimeler arşivinde; içinde "beyt" olan, toplam 18 tane kelime bulunuyor. İçerisinde beyt bulunan kelimeler listesini Kelimelik, Scrabble ve benzer kelime bulma oyunlarında ya da Türkçe ile ilgili yapacağınız ödev, araştırma veya ders çalışmalarınızda kullanabilirsiniz.

Ek olarak sonu beyt ile biten kelimeler listesini okumak ya da başında beyt olan kelimeler listesine gözatmak isteyebilirsiniz. Bunların yanında, kelime anlamları için alt kısımda bulunan "harfli kelimeler" linklerinden de yararlanabilirsiniz.

 
 

16 harfli kelimeler

KUTLUBEYTABAKLAR

11 harfli kelimeler

BEYTÜŞŞEBAP

10 harfli kelimeler

BEYTAMBALA, BEYTUFHANA

9 harfli kelimeler

BEYTAMBAL, BEYTANBAL, BEYTÜLMAL, BEYTULLAH

8 harfli kelimeler

BEYTARLA

7 harfli kelimeler

TACBEYT, BEYTAŞI, BEYTEPE, BEYTÖRE, ŞEHBEYT

6 harfli kelimeler

BEYTİN, DÜBEYT

5 harfli kelimeler

ÜBEYT

4 harfli kelimeler

BEYT

Bazı kelimelerin anlamları

BEYT

Şiir.

TACBEYT

(Divan edebiyatı terimi) Kasidede şairin adı bulunan beyt.

BEYTARLA

Gümüşhane ilinde, Çayra nahiyesine bağlı bir yerleşim bölgesi. Karabük ilinde, Eskipazar ilçesinde, merkez nahiyesine bağlı bir yerleşim yeri.

BEYTAŞI

Tunceli ilinde, Büyükyurt bucağına bağlı bir yerleşim birimi.

BEYTAMBAL

Hayırsız, uğursuz.

BEYTEPE

Ankara ili, Çankaya belediyesi, merkez bucağına bağlı bir yerleşim birimi.

BEYTÜLMAL

Devletin hazinesi.

BEYTANBAL

Dağınık, çapaçul.

BEYTUFHANA

Yetimhane.

BEYTAMBALA

Hayırsız, uğursuz. Yok olmak, ölmek (İlenç).

BEYTÖRE

Törelere göre bey olmuş kimse.

BEYTÜŞŞEBAP

Şırnak iline bağlı ilçelerden biri.

KUTLUBEYTABAKLAR

Bartın şehrinde, merkez ilçesi, merkez nahiyesine bağlı bir yerleşim yeri.

ŞEHBEYT

(Divan edebiyatı terimi) Bir koşukta en güzel beyit.

BEYTİN

İşe yaramaz, eskimiş.

BEYTULLAH

Allah'ın evi, Kâbe.

  -   -   -  

Anlamında BEYT bulunan kelimeler

Bu bölümde tanımı içerisinde BEYT geçen kelimeler listesi verilmiştir.

TESDİS

Sayısını altıya çıkarma veya altıya bölme. Bir gazelin her beytine dört dize ekleyerek altılı duruma getirme.

TERCİHANE

Terciibentte vasıta beytinden önceki beyitlerin oluşturduğu bent.

BEYİTLİ

Beyti bulunan, içinde beyit olan.

AŞAĞIDERE

Bartın şehri, Kozcağız bucağına bağlı bir yer. Bartın şehrinde, Ulus ilçesi, merkez bucağına bağlı bir bölge. Çankırı şehri, Eldivan belediyesi, merkez nahiyesine bağlı bir yer. Şırnak kenti, Beytüşşebap belediyesi, merkez bucağına bağlı bir bölge. Şırnak şehrinde, Cizre ilçesi, merkez nahiyesine bağlı bir yer.

ÇIĞLICA

Şırnak şehrinde, Beytüşşebap ilçesinde, merkez nahiyesine bağlı bir yer.

DÖRTLEME

Dörtlemek işi. Bir gazelin her beytinin başına iki dize eklenerek yapılmış olan nazım biçimi, terbi. Tarlayı dört kez sürme.

TERKİPHANE

Terkibibentte vasıta beytinden önceki beyitlerin oluşturduğu bent.

İADELİ

İadeli taahhütlü. Divan edebiyatında her beytin son sözünü sonraki beytin ilk sözü yapma biçiminde ortaya çıkan söz sanatı, iade.

DAĞALTI

Şırnak kenti, Beytüşşebap belediyesi, merkez nahiyesine bağlı bir yerleşim birimi.

AKÇAYOL

Şırnak kenti, Beytüşşebap ilçesi, merkez nahiyesine bağlı bir yerleşim birimi.

GAZEL

Divan edebiyatında 5-10 beyit arasında değişen, ilk beytinin dizeleri birbiriyle, sonraki beyitlerinin ikinci dizeleri birinci beyitle uyaklı, genel olarak lirik konularda yazılan nazım biçimi. Klasik Türk müziğinde belli bir kurala bağlı olmadan bir kişi tarafından sazlardan birinin eşliğinde söylenen, söyleyenin ses gücünü göstermesine de olanak veren müzik eseri. Sonbaharda kuruyup dökülen ağaç yaprağı.

TAHMİS

Divan edebiyatında bir gazelin her beytinin başına üç dize katılması durumu, beşleme. Kavrulmuş ve öğütülmüş kahve satan yer. Kahve vb. şeyleri kavurma.

BEŞAĞAÇ

Sivas ili, Doğanşar belediyesi, merkez bucağına bağlı bir yer. Şırnak kenti, Beytüşşebap belediyesi, merkez bucağına bağlı bir yerleşim birimi.

BOĞAZÖREN

Kahramanmaraş ili, Andırın belediyesi, merkez bucağına bağlı bir yerleşim birimi. Konya kenti, Kulu ilçesinde, merkez nahiyesine bağlı bir yer. Sivas ilinde, İmranlı ilçesi, merkez bucağına bağlı bir yer. Şırnak şehrinde, Beytüşşebap ilçesi, merkez nahiyesine bağlı bir yerleşim bölgesi.

BAŞARAN

Aksaray ilinde, Eskil belediyesi, merkez bucağına bağlı bir bölge. Aydın ilinde, Kuyucak ilçesinde, merkez nahiyesine bağlı bir yerleşim yeri. İzmir ilinde, Kiraz belediyesi, merkez bucağına bağlı bir yer. Mardin şehrinde, Kocatepe nahiyesine bağlı bir yerleşim bölgesi. Rize şehri, Güneysu ilçesi, merkez nahiyesine bağlı bir yerleşim yeri. Sinop ili, Erfelek ilçesinde, merkez bucağına bağlı bir yer. Şanlıurfa ili, Viranşehir ilçesinde, merkez nahiyesine bağlı bir yerleşim birimi. Şırnak şehri, Beytüşşebap belediyesi, merkez bucağına bağlı bir yerleşim bölgesi. Zonguldak kenti, Saltukova bucağına bağlı bir bölge.

MATLA

Gök cisimlerinin doğması. Gök cisimlerinin doğduğu yer. Divan edebiyatında kaside veya gazelin ilk beyti.

TERKİBİBENT

Divan edebiyatında uyakları başka başka olan birkaç bentten oluşan ve her bendin sonunda kafiyeleri aynı birer beyti bulunan manzume biçimi.

MAKTA

Kalem ucunu düzeltmeye yarayan kemikten yapılmış araç. Kesit. Divan edebiyatında gazelin veya kasidenin son beyti.

BÖLÜCEK

Parça, bölük. Ufak bir bölük. Ağrı ilinde, Doğubayazıt ilçesinde, merkez bucağına bağlı bir yer. Şanlıurfa şehri, Akziyaret nahiyesine bağlı bir bölge. Şanlıurfa ili, Hilvan ilçesi, merkez bucağına bağlı bir yerleşim bölgesi. Şırnak kenti, Beytüşşebap belediyesi, merkez bucağına bağlı bir yer. Tokat kenti, Erbaa belediyesi, merkez nahiyesine bağlı bir yerleşim bölgesi. Zonguldak kenti, Devrek ilçesinde, merkez bucağına bağlı bir yer. Zonguldak şehrinde, Ereğli ilçesi, merkez nahiyesine bağlı bir yerleşim yeri.

MESNEVİ

Her beyti ayrı uyaklı bir divan edebiyatı nazım biçimi. Bu türdeki eserlerin genel adı.