Sonu EPİDERM ile biten kelimeler

Kelimeler arşivi içinde; sonunda "epiderm" olan, toplam 1 adet kelime bulunmaktadır. Sonu epiderm ile biten kelimeler listesinden; Türkçe hakkında yapacağınız ders ve araştırma çalışmalarında ya da Scrabble, Kelimelik vb. gibi kelime bulma oyunlarında kelime türetmek için faydalanabilirsiniz.

Bunun yanı sıra, başında epiderm olan kelimeler listesine ulaşmak veya içinde epiderm olan kelimeler listesini incelemek isteyebilirsiniz. Ayrıca, burada verilen kelimelerin tanımları için aşağıda bulunan "harfli kelimeler" bağlantılarını kullanabilirsiniz.

 
 

Bazı kelimelerin anlamları

EPİDERM

Üst deri.

  -   -   -  

Anlamında EPİDERM bulunan kelimeler

Bu bölümde tanımı içerisinde EPİDERM geçen kelimeler listesi verilmiştir.

AKROKORDON

Köpeklerde küçük, kılsız, hiperplastik bir epidermisle damardan zengin kollajen dokudan ibaret, saplı veya sapsız, deri eklentileri içermeyen, deri sarkmalarıyla belirgin iyicil tümör, fibrovasküler papillom, yumuşak fibrom, pendilöz yumuşak fibrom.

DERMATOFİT

Deri hastalıklarına sebep olan mantar. Canlı dokulara yayılmayan, ancak keratinli tabakalarda sınırlı kalan ve keratinolitik aktiviteli proteolitik enzimleriyle insanlarda ve hayvanlarda patolojik değişimlere neden olan mantar türleri. Başlıcaları; Microsporum, Trichophyton ve Epidermophyton nadiren görülenler ise, Keratinomyces allejoiin ve Scopulariopsis brevicaulis'dır. Antrofilik türler insanlarda zoofilik türler başlıca hayvanları enfekte eder. Geofilik dermatofitler ise normal olarak toprakta bulunur, ancak hayvan ve insanları enfekte etme yeteneğindedirler.

DOPA

Böbrek üstü bezi medullasında, beyin ve sempatik sinir uçlarında tirozinden epinefrin ve norepinefrinin üretimi sırasında ve de epidermisin altında kromatofor hücrelerinde tirozinin melanine dönüşmesi sırasında meydana gelen ara metabolit, levodopa, L-dopa. Tirozin hidroksilaz enzimi ile adrenal medulla, beyin ve sempatik sinir uçlarında tirozinden epinefrin ve norepinefrin sentezi sırasında, epidermisin altında kromatofor hücrelerinde tirozinin melânine dönüşmesi sırasında meydana gelen ara metabolit.

DERMATOJEN

Histogen kuramına göre, kök ve gövde uçlarında yer alan ve daha sonra epidermisi veren doku. Kök ve gövde uçlarında yer alan ve daha sonra epidermisi veren doku. Herhangi bir deri hastalığı antijeni.

ABRAZYON

Mekanik nedenlerle, epidermisin kaybı sonucu oluşan, deri ve mukozalardaki kazıntı, sıyrık veya dökülme tarzında yaralanma. Bir maddenin veya yapının mekanik nedenlerle aşınması.

ANTRALİN

Sedef hastalığı ve kronik deri yangılarının tedavisinde kullanılan hiperplastik epidermiste DNA sentezini ve mitotik aktiviteyi engelleyerek etki gösteren antrakuinon türevi bileşik.

AKANTOZİS

Epidermisin dikensi tabakasının hücrelerinin hacim veya sayıca artışı sonucu oluşan deri kalınlaşması, hiperakantozis.

ENDOTRİKS

Dermatofitozis enfeksiyonunda enfeksiyonun epidermiste başladıktan sonra kıl foliküllerine ulaşması ve daha sonra kıl gövdesinin içine girmesi.

AKANTOLİZİS

Derinin dikensi tabakasındaki kerationositlerin birbirinden ayrılması. Epidermisin içinde yarıklar ve içi sıvı dolu keseciklerin oluşmasına neden olur.

DESKUAMASYON

Kutikulanın atılması ya da epidermisin dökülmesi. Kutikulanın atılması veya epidermisin dökülmesi. Derinin epitel tabakasının iri veya ufak parçalar hâlinde dökülmesi, deri soyulması, pul pul dökülmesi. Parazitlerde kütikülanın atılması veya epidermisin dökülmesi.

AKANTOZ

Epidermisin dikenli hücre tabakasının kalınlaşması.

DERMİS

Alt deri. Derinin epidermis altında bulunan, stratum papillare ve stratum retikulare olmak üzere iki kısma ayrılan mezoderm kökenli kısmı, derma.

AKANTOLİZ

Epidermisteki keratinositler arasındaki hücreler arası bağlantının parçalanması ve genellikle veziküllerin oluşması, malpighi tabakası atrofisi.

EKZODERMİS

Bitkilerin köklerinde epidermis tabakasının alanda yer alan, hücre çeperleri süberin, selüloz ve lignin biriktiren birkaç şua hücreden oluşmuş tabaka. Bitkilerin köklerinde epidermis tabakasının altında yer alan, hücre çeperleri süberin, selüloz ve lignin biriktiren birkaç sıra hücreden oluşmuş tabaka.

EPİDERMAL

Epidermisten köken alan, epidermis yapısından olan.

DERMATOFİTOZİS

Deri ve eklentilerinin keratinli tabakalarının patojen dermatofit türü mantarlardan biriyle yüzeysel, çok bulaşıcı ve insanlara da bulaşabilen enfeksiyonu, epidermofitozis, Halk dilinde demregü, dermem. Tanı anamneze, klinik bulgu, deri kazıntılarının ve kılların mikroskobik incelemesine, kılların morötesi ışık altında muayenesine, deri biopsilerine ve mantar kültürlerine dayanır.

DERMATOMİKOZİS

Derinin dış tabakaları, kıllar ve tırnak gibi boynuzsu oluşumlarda meydana gelen mantar enfeksiyonu, epidermomikozis. Terim derin mantar enfeksiyonlarına ek olarak dermatofitozisi de içine alır.

EMERGENS

Epidermis ya da hipodermisin oluşturduğu, tutunma ya da güllerin dikenleri gibi koruma görevi yapan çok hücreli tüyler.

EPİDERMİTİS

Epidermin yangısı.

DİSKERATOZİS

Epidermiste keratin salgılayan hücrelerin, yetersiz, normal dışı ve hatalı keratin üretmesi. Özellikle papillom, yassı hücreli karsinom, keratoakantom ve siğilli diskeratom gibi tümöral deri hastalıklarında dikkati çeker.