DAMAKSI ile başlayan kelimeler

Kelimeler arşivi içinde; başında "damaksı" olan, toplam 7 adet kelime bulunmaktadır. damaksı ile başlayan kelimeler listesini Scrabble, Kelimelik vb. gibi kelime bulma oyunları için veya Türkçe hakkında yapacağınız ders, araştırma veya ödev çalışmalarınızda kullanabilirsiniz.

Ayrıca sonu damaksı ile biten kelimeler listesine ulaşmak veyahut içinde damaksı olan kelimeler listesini incelemek isteyebilirsiniz. Bunlara ek olarak, kelimelerin anlamları için aşağıda bulunan "harfli kelimeler" bağlantılarından da faydalanabilirsiniz.

 
 

17 harfli kelimeler

DAMAKSILLAŞTIRMAK

16 harfli kelimeler

DAMAKSILLAŞTIRMA

14 harfli kelimeler

DAMAKSILLAŞMAK

13 harfli kelimeler

DAMAKSILLAŞMA

8 harfli kelimeler

DAMAKSIL, DAMAKSIZ

7 harfli kelimeler

DAMAKSI

Bazı kelimelerin anlamları

DAMAKSI

Boğumlanma noktası damakta bulunan (ses).

DAMAKSILLAŞMA

Damaksıllaşmak işi.

DAMAKSIZ

Damağı olmayan. Sivri uçlu balıkçı iğnesi. Tat alma duyusu zayıflamış olan veya bu duyuyu tamamen yitirmiş olan (kimse).

DAMAKSILLAŞTIRMA

Damaksıllaştırmak işi.

DAMAKSIL

Damakla ilgili.

DAMAKSILLAŞTIRMAK

Bir fonemin boğumlanma noktasını sert damağa doğru kaydırmak.

DAMAKSILLAŞMAK

Bir kelimede art damaktan çıkan bir ünsüz veya kalın bir ünlü ön damağa kayıp yumuşamak ve incelmek: Yana yine, alma elma gibi.

  -   -   -  

Anlamında DAMAKSI bulunan kelimeler

Bu bölümde tanımı içerisinde DAMAKSI geçen kelimeler listesi verilmiştir.

AÇINIK

Kapantı veya fazla daraltı yapmaksızın dudakların ve ağız içinde dilin aldığı çeşitli durumlarda açık ağızla soluğun dışarıya verilmesinden meydana gelen seslere denir. Açınıklar sürelerine göre UZUN (Longue) ve KISA (Brève), dil ile damak arasındaki yolun genişliğine göre GENİŞ (Large: a, e, o, ö) ve DAR (Etroite: ı, i, u, ü), dudakların düz veya yuvarlak bir şekil aldıklarına göre DÜZ (Non - arrondi: a, e, ı, i,) ve YUVARLAK (Arrondie: o, ö, u, ü), ağzın arkasından veya biraz daha önden çıktıklarına göre de KALIN, ART veya ARTDAMAKSIL (Postérieure ou Vélaire: a, ı, o, u) ve İNCE, ÖN veya DAMAKSIL (Antérieure ou Palatale: e, i, ö, ü) diye ayrılır. Bundan başka acıraklar bazı dillerde YÜKSEK (Haute), ORTA (Moyenne), ALÇAK (Basse), AÇIK (Ouverte), KAPALI (Fermée), GERGİN (Tendue), SALKIN (Re-laehée), DÜZGÜLÜ (Normale), DÜZGÜSÜZ (Anormale), KESKİN (Aigue), AĞIR (Grave), DURU (Claire), PARLAK (Eclatante), KOYU (Sombre) ve DONUK (Terne) diye ele alınır.

KASKATI

Çok katı. Acımasız, hoşgörüsüz. Kıpırdamaksızın, hareketsiz ya da donmuş olarak.