BİTEK ile başlayan kelimeler

Kelimeler arşivi içinde; başında "bitek" olan, toplam 1 adet kelime bulunmaktadır. bitek ile başlayan kelimeler listesini Scrabble, Kelimelik vb. gibi kelime bulma oyunları için veya Türkçe hakkında yapacağınız ders, araştırma veya ödev çalışmalarınızda kullanabilirsiniz.

Ayrıca sonu bitek ile biten kelimeler listesine ulaşmak veyahut içinde bitek olan kelimeler listesini incelemek isteyebilirsiniz. Bunlara ek olarak, kelimelerin anlamları için aşağıda bulunan "harfli kelimeler" bağlantılarından da faydalanabilirsiniz.

 
 

Bazı kelimelerin anlamları

BİTEK

Verimli.

  -   -   -  

Anlamında BİTEK bulunan kelimeler

Bu bölümde tanımı içerisinde BİTEK geçen kelimeler listesi verilmiştir.

PUHNUK

Biteklik, verimlilik.

KIRAÇ

Verimsiz veya susuz, bitek olmayan (toprak).

ELBİZ

Sümüklü böcek. Örümcek. Örümcek ağı. Bitek olmayan toprak. Zararlı bir çeşit ot. Şeytan, düşman.

HIRK

Sürülüp dinlenmeye, nadasa bırakılan tarla. Daha bitek olması için tarlanın ikinci defa sürülmesi. (Üreğil Çankaya Ankara).

TAVATİR

Bitek toprak. Söylenti, abartılı söz, dedikodu. Şaşılacak durumda, yaman.

SİLKİK

İşsiz güçsüz, tembel. Suyu tez süzen bitek toprak.

ÖTNEL

Verimli, bitek.

ONGLU

Bitek, verimli : Bu sene ekinler ongludur.

GONARGA

Bir göç sırasında, dinlenilen, yemek yenilen ya da yatılan durak yeri. Kuşların gidip gelip kondukları yer. Bitek, verimli yer.

ŞORAH

1.Çorak. 2.Damlara serilen tuzlu toprak. 1.Ekşimsi. 2.Çok tuzlu. Bataklık. Bitek olmayan, tuzlu toprak. Ot bitmeyen arazi. Fazla tuz nedeniyle bitki yetişmeyen arazi; bataklık toprak; bu topraklara has pis koku.

YAZINTI

Bitek olmayan, kurak yer. Eski anıtların duvarlarına gelip geçenler tarafından yazılan yazılar veya çizilen resimler. Bir görüşmede yanıtlayıcının yaklaşımı, görüşme ortamı ve duruma eşlik eden koşulları belirtmek üzere görüşmecinin tuttuğu kısa yazım.

SOĞLA

1.Bataklıklarda, göllerde suyun çekilmesiyle alttan çıkan nemli, bitek toprak. 2.Sulu tarla. İçi boş, kof, kabuklu yemiş ve tahıl (için). Altı sulu toprak.

TOZLA

Kısır koyun. Rüzgârların kurak bölgelerden az çok yağışlı bölgelere taşıyıp, yığdıkları, katmanlaşmamış, ince öğelerden oluşan, kalın ve bitek topraklar. Karaların iç bölgelerindeki üstlerini otlar bürümüş bozkırlarda, yelin savurduğu ve kalın yığınlar biçiminde biriktirdiği ince tozlar bölgesi.

POR

Bozulmaya başlayan sulu yiyeceklerin üzerinde oluşan köpük, küf. Çürük taş. Kireçli topraklardan geçen suların yataklarında oluşan, karnabahar biçiminde kaya yığını. Çok taşlı, çakıllı toprak. Bitek olmayan toprak, çorak toprak. Çok sıcak havalarda görülen arıya benzer bir böcek. Saç: Ayşenin poru ipek gibi. Ağaç gövde ve dallarındaki kireçsi madde. Çekirdek kılıfı üzerinde sitoplazma ile nükleoplazma arasında ilişkiyi sağlayan, sekiz çevresel granül ile bir merkezi tıkaca sahip özelleşmiş delik yapısı; halkasal lamellerdeki benzer yapılar. Böcek yumurtası kabuğunda solunuma yarayan delik şeklindeki yapı. 3.Biyolojik yapılardaki, çeşitli görevleri olan farklı çaplardaki delikler. Gözenek.

VERİMLİ

Verimi iyi ve bol olan, bitek, randımanlı, mahsuldar, mümbit, müsmir, verimkâr. Çok yazan, velut. Kendisinden beklenen sonucu veren, semereli.

GÖVEN

Yenilen bir çeşit mantar. Sığırlara dadanan zar kanatlı bir çeşit sinek. Toprağın bitirme kuvveti, biteklik.

KIRTABAN

Az ürün veren, çok bitek olmayan toprak : Kırtabanın kavunu tatlı olur.

TAVATIR

1.Çok iyi, çok güzel. 2.Eşsiz. 3.Güçlü. 4.Yaman : Ali tavatır adamdır. 5.Ün, san. Pek çok. Bitek toprak. 1.Yaygın söylenti. 2.Abartma, abartı. Çok iyi, çok yararlı, çok güzel.