Sonu BEYCE ile biten kelimeler

Kelimeler arşivi içinde; sonunda "beyce" olan, toplam 3 adet kelime bulunmaktadır. Sonu beyce ile biten kelimeler listesinden; Türkçe hakkında yapacağınız ders ve araştırma çalışmalarında ya da Scrabble, Kelimelik vb. gibi kelime bulma oyunlarında kelime türetmek için faydalanabilirsiniz.

Bunun yanı sıra, başında beyce olan kelimeler listesine ulaşmak veya içinde beyce olan kelimeler listesini incelemek isteyebilirsiniz. Ayrıca, burada verilen kelimelerin tanımları için aşağıda bulunan "harfli kelimeler" bağlantılarını kullanabilirsiniz.

 
 

Bazı kelimelerin anlamları

BEYCE

Balıkesir kenti, Kavacık bucağına bağlı bir yerleşim bölgesi. Bilecik ilinde, merkez belediyesi, merkez bucağına bağlı bir yerleşim yeri. Kocaeli kenti, Kandıra belediyesi, merkez bucağına bağlı bir yerleşim birimi. Kütahya kenti, Simav belediyesi, merkez bucağına bağlı bir yerleşim yeri. Manisa ili, Soma ilçesi, merkez bucağına bağlı bir yerleşim bölgesi.

ALİBEYCE

Afyon ilinde, Emirdağ belediyesi, merkez nahiyesine bağlı bir bölge.

KÜLHANBEYCE

Külhanbeyine benzer biçimde, külhanbeyi gibi.

  -   -   -  

Anlamında BEYCE bulunan kelimeler

Bu bölümde tanımı içerisinde BEYCE geçen kelimeler listesi verilmiştir.

ÇÖMEN

Çakıl taşlarından yapılan yığın. Ot ve mısır saplarından yapılan küçük yığın. Bostan bekçileri için yapılan koni şeklinde kulübe. Çimen. Mısır öbeği. Birkaç mısır destesinden oluşan yığın. (Beyceli Fatsa Ordu).

GÖTLÜK

At, eşek gibi hayvanların arkasına örtülen kilim ya da çul parçasından yapılan örtü. Süvari pantalonlarının arkasına geçirilen parça. Eteklik, etek. Arkasız iskemle. Çocukların yaptığı düdüklerin delikli kısmı. (Beyceli Fatsa Ordu).

BUHARI

Baca. Odunluk, odun dolabı. Baca. (Yukarıdinek Şarkikaraağaç Isparta; Beyceli Fatsa Ordu; Kırçiçeği Susuz Kars; Yenikent Aksaray Niğde).

ÇİT

Bağ, bahçe, bostan ve benzerleri yerlerin çevresine çalı, kamış, ağaç dalı gibi şeylerden çekilen duvar türü, çeper, barı. Pamuktan dokunmuş basma. Baş örtüsü, yazma, yemeni. Başörtüsü, yemeni. Basma (kumaş hakkında). Sebze bahçesi. Çocukların uçurtma yaparken kullandıkları ince, uzun çıta parçaları. Kaburga kemiği. Küçük anahtar. Keçiyi kovalama ünlemi. Çift, iki tane. Göl kenarında, sazlardan kurulan, kamıştan örülmüş bir çeşit ağ. Dallardan silindir şeklinde örülmüş mısır ambarı. İpek böceğini yetiştirmek için kullanılan çubuk örmesi. Saç üstünde pişirilen yufka, bazlama gibi şeylerin soğuması için üzerine konulan hasırdan örülmüş tabla. Çuval. Çorap şişi. Küçük sepet, küfe. Pazen. Çit, baş örtüsü, yazma. Tülbent. Desenli baş örtüsü. Basma, pazen. Çift, ikiz, karşılığı çif. Meyve çekirdeği. Ağaç dallarından örülen, içine mısır ve benzerleri koyulan küçük yapı, çevrilmiş bahçe. Başörtüsü. Çift, bk. çüt. Çift. Fes üzerine bağlanan işlemeli tülbent. Birbirinden ayırmak için, komşu iki tarla, bahçe, bağ arasına ya da yol kıyılarına yerleştirilen bitkisel bölme. Tülbent başörtüsü. (Küllük Iğdır Kars). Basma, patiska ve ketenin ortak adı. (Küllük Iğdır Kars). Çiçekli basma. (Yukarıdinek Şarkikaraağaç Isparta). Yüksek kenarlı saman arabası. (Esnemez, Çukurhisar, inönü Eskişehir). Ağaç örgülü saman taşıma kabı. (Boyalı Güdül Ankara). Yetişkin kuzuların konulduğu ağıl. (Beyağıl Ulukışla Niğde). Evlerin önüne konan kamıştan örülme siperlik. (Senirkent Isparta). Mısır ambarı. (Beyceli Fatsa Ordu).

ELİCEK

İplik bükülen çıkrığın el ile tutulan yeri. El değirmenini çevirmek için el ile tutulan yer. Boyunduruğun ileri gitmemesi için kullanılan ağaç araç. Yayıkların içinde hareket ettirilen, ağaçtan yapılmış kol. Çıkrık. Bulgur çekme taşlarının arasına konulan delikli ağaç parça. Cıva gibi kabına sığamayan beş yaşına kadar çocuk. Ekin döğmekte kullanılan dirsekli deynek. (Beyceli Fatsa Ordu). Ekin biçilirken tırpanın elle tutulan kısmı. (Amasya). Çorum şehrinde, merkez ilçesi, merkez nahiyesine bağlı bir yerleşim yeri.

ENETME

Çobanların omuzlarına attıkları kolsuz aba. (Beyceğiz Fatsa Ordu).

GÖB

Çukurluk yerlerde biriken sular. Ahırda hayvanların bağlandığı yemlik ya da duvara çakılı küçük ağaç parçası. (Beyceli Fatsa Ordu).

GİREBİ

Küçük otsu bitkileri kesmeye yarayan ucu kanca gibi bir çeşit küçük balta. Meyve çekmeye yarayan ucu çengelli sopa. Burnu da olan küçük balta. Ucu karga gagasını andıran küçük balta. (Sonusa, Taşova Amasya; Alibey Mesudiye, Beyceli Fatsa, Akkuş Ordu; Derekuşculu Görele, Ladik Giresun).

EKMEKKAPAĞI

Saçta pişen ekmeği çevirmek için kullanılan dörtgen biçiminde tahta araç. (Beyceğiz Fatsa Ordu).

BEĞÇÜĞEZ

Beyceğiz.

EYME

Kapı sürgülerinin geçtiği ve iki ucu söveye çakılı eğri demir. Toprak damlı evlerin üzerinde kullanılan yuvarlak taş, loğ taşı. İki dağ arasındaki alçak yer. Eğilip duvara yaslanan çalı. Alaçığın üzerine konulan ağaç. Kapı kilitlenirken kilit dilinin içine geçtiği demir törpü. (Çokcalar Bozüyük Bilecik). Sapların dışarı taşmaması için kağnının iki yanına örülmüş fındık dallarından yapılan set. (Beyceğiz Fatsa Ordu).

CABLAMA

Tavanlarda tuğlaların altına konulan, tarla, bahçe çevirmekte kullanılan, ince uzun yontulmuş ağaç. Çatılarda kiremitlerin altına konulan tahta, tarlaların kenarını çevirmek için kullanılan uzun, ince, eni dar tahta. Yapılarda, kiremitlerin üzerlerine döşendiği uzun, ensiz tahtalar. (Beyceli Fatsa Ordu).

DİNDUK

Kümes. (Beyceli Fatsa Ordu).

BEĞŞENE

Şahane, beycesine, sultani.

DİZMETAHTA

Duvara dik olarak çakılan tahta. (Beyceli Fatsa Ordu).

GECGERE

Taş, toprak, kum taşımaya yarayan sedye şeklinde bir çeşit araç, teskere. Yük taşımakta kullanılan, dört kollu, iki kişinin taşıdığı bir çeşit araç. Harç, çamur, kum taşımakta kullanılan teskere. (Büyükdivanköyü Ordu; Beyceğiz Fatsa Ordu; Gürün Sivas).

DÖNDERCEK

Tavada kızarmakta olan böreği ters çevirmekte kullanılan tutamaklı düz bakır. (Beyceli Fatsa Ordu).

ELEMÜT

İplik sarılan çıkrık. Kelep durumundaki iplikleri yumak durumuna getirmek için kullanılan araç. (Beyceli Fatsa Ordu).

DARITAMI

Mısır ambarı. (Beyceli Fatsa Ordu).

EĞES

Sitem. Tarladaki saban izi. (Beyceli Fatsa Ordu).