AMONYAK ile başlayan kelimeler

Kelimeler arşivi içinde; başında "amonyak" olan, toplam 4 adet kelime bulunmaktadır. amonyak ile başlayan kelimeler listesini Scrabble, Kelimelik vb. gibi kelime bulma oyunları için veya Türkçe hakkında yapacağınız ders, araştırma veya ödev çalışmalarınızda kullanabilirsiniz.

Ayrıca sonu amonyak ile biten kelimeler listesine ulaşmak veyahut içinde amonyak olan kelimeler listesini incelemek isteyebilirsiniz. Bunlara ek olarak, kelimelerin anlamları için aşağıda bulunan "harfli kelimeler" bağlantılarından da faydalanabilirsiniz.

 
 

Bazı kelimelerin anlamları

AMONYAK

Azot ve hidrojen birleşimi olan, keskin kokulu bir gaz (NH3). İçinde bu gazın eritilmiş bulunduğu su, nişadır ruhu.

AMONYAKLAMAK

Bazı yemleri amonyak veya bir amonyum bileşiği ile karıştırmak, doyurmak.

AMONYAKLAMA

Amonyaklamak işi.

AMONYAKLAŞTIRMA

Azot içeren organik birleşiklerden azotun amonyum iyonu hâlinde ayrılması olayı, amonifikasyon.

  -   -   -  

Anlamında AMONYAK bulunan kelimeler

Bu bölümde tanımı içerisinde AMONYAK geçen kelimeler listesi verilmiştir.

AMMONOTELİK

Suda yaşıyan canlılarda, memeliler hariç, fazla amonyağın azot metabolizması son ürünü olarak amonyak biçiminde atılımı.

KETOAMİN

Ketonlara, amonyak ilave edilmesiyle oluşan karbonil ve amino grubu içeren organik bileşik.

YAĞ

Birleşiminde stearik, oleik, palmitik asitlerle gliserin bulunan ve bunların oranlarına göre kıvamları değişen bitkisel veya hayvansal madde. Güzel kokulu bitkilerden çıkarılan uçucu, kokulu ve sıvı madde. Abartılı övgü. Vücudun, atılması gereken amonyak, üre vb. maddelerini içine alarak deriden sızan ve ter kokusunu veren madde. Vazelin, mazot gibi yağları andıran ve sanayide kullanılan bir mineral madde.

METENAMİN

Amonyak ve formaldehidin kondensasyon ürünü, özellikle küçük hayvanların idrar kanalı enfeksiyonlarında bir antibiyotikle birlikte kullanılan, vücutta hidrolize edildikten sonra formaldehit ve amonyağa dönüşen, etkin olabilmesi için asidik idrara ihtiyaç duyan bir kemoteropötik ilaç.

HİPERAMONEMİ

Kanda amonyak veya bileşenlerinin düzeyinin artması.

AMİN

Amonyaktaki hidrojen yerine, tek değerli hidrokarbonlu köklerin geçmesiyle oluşan ürünlerin genel adı.

HİPERAMMONÜRİ

İdrarla amonyak atılımının artması, ammonüri.

AMONYUM

Amonyaklı tuzlarda maden rolü oynayan bir birleşim kökü (NH4).

ANTİFUNGALLER

Yemlerde mantar üremesini önleyen propiyonik asit, sodyum propiyonat, kalsiyum propiyonat, asetik asit, sodyum asetat, gentian viole, nistasin, kükürt dioksit ve amonyak gibi maddeler.

AMONYOMETRE

Amonyak çözeltilerinin yoğunluğunu ölçmede kullanılan alet.

NİŞADIR

Amonyak.

AMONEMİ

Kanda amonyak ve bileşenlerinin bulunması.

NİTRİFİKASYON

Ölen canlıların proteinlerinin oksijenli ortamda mantar ve bakteri faaliyetleri ile amonyum iyonu, su ve karbondioksite kadar giden bir dizi ara basamakla yıkılması, aynca amonyumun Nitromonas bakterilerince nitrite ve nitritin de Nitrobacter bakterilerince nitrat iyonlarına kadar okside olması olayı. Amonyak içindeki azotun nitröz asit, nitrik asit veya tuzlarına yükseltgenmesi işlemi. Amonyağın biyokimyasal oksidasyonu sonucu nitrite veya nitrata dönüşmesi.

LUTEOL

Asidik çözeltilerde renksiz ve bazik çözeltilerde sarı renkli olan, amonyak için reaktif ve hassas bir indikatör. Oksiklordifenilquinoksalin.

AMMONYEMİ

Kanda amonyak veya amonyak bileşiklerinin bulunuşu.

AMONİFİKASYON

Amonyak meydana getirmek üzere amino asitlerden amino grubunun çıkarılması. Amonyak oluşması. Amonyaklaştırma.

KOYULAŞTIRICI

Koyulaştırma banyosunun temel kimyasal özdeği. (Genellikle amonyaktır).

HİPERAMMONEMİ

Kanda amonyak düzeyinin artması.

DİKLORAMİN

Serbest klor atomlarının amonyakla reaksiyonu sonucu oluşan bakteri öldürücü madde.

FUROSEMİD

Henle kulpunun çıkan koluna etki ederek sodyum, klor, kalsiyum ve magnezyum, hidrojen, amonyak ve bikarbonat iyonlarının idrarla atılımını uyarırken, ürik asidin atılmasını yarışmalı olarak engelleyerek vücutta birikmesine neden olan, tüm ödem tiplerinin sağaltımında ve kalsiyum zehirlenmesinin sağaltımında kullanılan sulfonamid yapısında işetici bir ilaç.