Sonu TÖREN ile biten kelimeler

Kelimeler arşivi içinde; sonunda "tören" olan, toplam 9 adet kelime bulunmaktadır. Sonu tören ile biten kelimeler listesinden; Türkçe hakkında yapacağınız ders ve araştırma çalışmalarında ya da Scrabble, Kelimelik vb. gibi kelime bulma oyunlarında kelime türetmek için faydalanabilirsiniz.

Bunun yanı sıra, başında tören olan kelimeler listesine ulaşmak veya içinde tören olan kelimeler listesini incelemek isteyebilirsiniz. Ayrıca, burada verilen kelimelerin tanımları için aşağıda bulunan "harfli kelimeler" bağlantılarını kullanabilirsiniz.

 
 

9 harfli kelimeler

BAYATÖREN, MESUTÖREN, PELİTÖREN, SEYİTÖREN, SÖĞÜTÖREN

8 harfli kelimeler

KUTTÖREN

7 harfli kelimeler

ÇATÖREN, KUTÖREN

5 harfli kelimeler

TÖREN

Bazı kelimelerin anlamları

TÖREN

Bir toplulukta, üyelerin belli bir olayı, kişiyi veya değeri ayırt edip sembolleştirmesi, bunların anlam ve öneminin güçlendirilmesi amaçlarıyla düzenlenen hareket dizisi, merasim. Anma, kutlama, nişan, evlenme, ölüm gibi sebeplerle yapılmış olan toplantı, merasim, seremoni.

KUTÖREN

Konya şehri, Ereğli ilçesi, merkez bucağına bağlı bir yer.

PELİTÖREN

Balıkesir ili, Düvertepe bucağına bağlı bir yerleşim birimi. Balıkesir şehrinde, Kayapa nahiyesine bağlı bir yerleşim bölgesi. Karabük şehri, Safranbolu belediyesi, merkez nahiyesine bağlı bir yerleşim bölgesi. Kastamonu şehri, Araç ilçesi, merkez bucağına bağlı bir yerleşim yeri.

KUTTÖREN

Din, tapınma, büyü ya da erginlik ve geçiş dönemleriyle ilgili olarak düzenlenen geleneksel tören.

SEYİTÖREN

Ardahan ili, Damal belediyesi, merkez bucağına bağlı bir yerleşim bölgesi. Şanlıurfa şehrinde, Bozova ilçesi, merkez bucağına bağlı bir bölge.

SÖĞÜTÖREN

İzmir ilinde, Bayındır ilçesinde, merkez bucağına bağlı bir yer.

ÇATÖREN

Erzurum ilinde, Aşkale ilçesi, merkez bucağına bağlı bir yerleşim bölgesi. Erzurum ilinde, Çiftlik nahiyesine bağlı bir yerleşim bölgesi. Eskişehir kenti, Seyitgazi ilçesi, merkez nahiyesine bağlı bir yerleşim bölgesi. Kastamonu ilinde, Kuzyaka bucağına bağlı bir yerleşim birimi. Konya ilinde, Akören belediyesi, merkez bucağına bağlı bir yerleşim bölgesi. Sivas şehri, Zara belediyesi, merkez bucağına bağlı bir yerleşim yeri.

MESUTÖREN

Çankırı şehrinde, Eldivan ilçesinde, merkez bucağına bağlı bir bölge.

BAYATÖREN

Yozgat şehrinde, Osmanpaşa bucağına bağlı bir yerleşim birimi.

  -   -   -  

Anlamında TÖREN bulunan kelimeler

Bu bölümde tanımı içerisinde TÖREN geçen kelimeler listesi verilmiştir.

BEDİK

Kazak Türklerinde bir hastalığın iyileşmesi için yapılmış olan tören.

ALAY

Herhangi bir törende veya gösteride yer alan topluluk. Bayram, cenaze vb. törenlerde sıralı olarak giden insan topluluğu, kortej. Bir kimsenin, bir şeyin, bir durumun, gülünç, kusurlu, eksik vb. yönlerini küçümseyerek eğlence konusu yapma. Hayvan topluluğu. Genellikle üç tabur ve bunlara bağlı birliklerden oluşan asker topluluğu.

KEP

Başlık, sipersiz şapka. Asker şapkası. Bazı törenlerde profesör ve öğrencilerin giydikleri özel başlık. Hemşirelerin giydiği başlık.

İHTİFAL

Anma töreni.

GALA

Resmî bir törenden sonra yapılmış olan büyük ve gösterişli şölen. Ön gösterim.

CÜBBE

Hukukçuların, üniversite öğretim üyelerinin, din adamlarının, mezuniyet törenlerinde öğrencilerin elbise üstüne giydikleri uzun, yanları geniş, düğmesiz giysi.

DİTİRAMP

Eski Yunanların Dionysos şerefine okudukları tören şarkısı. Lirik şiir.

ANMA

Anmak işi, yâd. Ölmüş bir insanı hatırlamak için yapılmış olan tören, ihtifal.

DÜĞÜN

Evlenme veya sünnet dolayısıyla yapılmış olan tören, eğlence, cemiyet. Bir olayı kutlamak için yapılmış olan büyük eğlence veya tören.

ASA

Bazı ülkelerde, hükümdarların, mareşallerin, din adamlarının güç sembolü olarak törenlerde taşıdıkları bir tür ağaç veya metalden değnek. İhtiyarların baston yerine kullandıkları uzun sopa.

JÜBİLE

Evliliğin ellinci yılında düzenlenen kutlama şenliği. Tevrat'a göre, Yahudilerde, elli yılda bir Tanrı'ya ve dinlenmeye ayrılan yıl. Katoliklerde, Roma'ya hacca gidenlerin, kilisece günahlarının tam olarak bağışlandığı yıl. Bir sanat veya spor dalında uzun süre çalışanların onuruna düzenlenen kutlama töreni.

CENAZE

Kefenlenip tabuta konmuş, gömülmeye hazırlanmış insan ölüsü. Cenaze töreni. Ölü, ölmüş kimse.

ERGİNLEMEK

Birini bir konu üzerinde aydınlatıp onu gerekli temel bilgi ve becerilerle donatarak ergin ve yetişmiş kılmak. Bir kişiyi dernek, topluluk vb.ne özel bir törenle almak.

BUHUR

Dinî törenlerde yakılan kokulu ağaç vb. maddeler. Tütsü.

BANDO

Türlü üflemeli ve vurgulu çalgılardan oluşan ve genel olarak geçit törenlerinde kullanılan mızıkacılar topluluğu veya takımı, mızıka. Takım, topluluk.

GÖMMEK

Yerin altına koyarak üstünü toprakla örtmek. Birinin cenaze törenine katılmak. Bir cenazeyi kaldırmak. Bir ölüyü toprağın içine yerleştirmek, defnetmek. Bir nesnenin içine yerleştirmek, batırmak. Birinden daha çok yaşamak.

KALDIRMAK

Bulunduğu yerden almak. Yukarı doğru hareket ettirmek. Yükseltmek. Piyasadan çekmek. Bir kuruluşun çalışmasına son vermek, feshetmek, lağvetmek. Tayin etmek, atamak. Kaçırmak. Hastayı hastaneye götürmek. Uygun gelmek, yakışmak. Çekmek, taşımak. Çalmak, aşırmak. Uyandırmak. Elin ulaşamayacağı yere koymak, saklamak. Tören yaparak ölüyü gömmek. Bir şeyden çokça satın almak. Ürün toplamak, taşımak. Alıp başka yere götürmek. Yok etmek, ortadan silmek. İyi etmek, iyileştirmek. Toplamak.

AĞITLAMA

Ölmüşleri anmak için düzenlenen törende okunan övgü.

FRAK

Resmî törenlerde giyilen uzun etekli, eteğinin arkası beline kadar yırtmaçlı, siyah erkek ceketi veya takımı.

DAMAT

Evlenmekte olan bir erkeğe, evlenme töreni sırasında verilen ad, güveyi. Padişah soyundan kız almış olan kimse. Bir kızın ailesinden olan büyüklere göre kızın kocası, güveyi.