Sonu ABBA ile biten kelimeler

Kelimeler arşivi içinde; sonunda "abba" olan, toplam 8 adet kelime bulunmaktadır. Sonu abba ile biten kelimeler listesinden; Türkçe hakkında yapacağınız ders ve araştırma çalışmalarında ya da Scrabble, Kelimelik vb. gibi kelime bulma oyunlarında kelime türetmek için faydalanabilirsiniz.

Bunun yanı sıra, başında abba olan kelimeler listesine ulaşmak veya içinde abba olan kelimeler listesini incelemek isteyebilirsiniz. Ayrıca, burada verilen kelimelerin tanımları için aşağıda bulunan "harfli kelimeler" bağlantılarını kullanabilirsiniz.

 
 

9 harfli kelimeler

GELİNABBA

7 harfli kelimeler

MURABBA

5 harfli kelimeler

BABBA, HABBA, LABBA, PABBA, SABBA

4 harfli kelimeler

ABBA

Bazı kelimelerin anlamları

ABBA

Dede, büyükbaba. Baba. Hala. Abla, büyük kız kardeş. Yabancı büyük kadın veya kız. Çocukların giydikleri konçlu ayakkabı. Bembeyaz.

PABBA

Çocuk ayakkabısı.

BABBA

Büyük ve onulmaz çıban, veba, dert, hastalık (ilenmelerde). Fortlu ve fortsuz küçük çocuk ayakkabısı. Çocuk ayakkabısı, patik. (Aşağıdinek, Beyköy Şarkikaraağaç, Yenice Gelendost, Yassıören Senirkent Isparta) (babı) : (Tepecik Tavşanlı Kütahya).

GELİNABBA

Yenge.

MURABBA

Dört şeyden oluşan, dörtlü. Dört dizeli bentlerden oluşan divan edebiyatı şiiri. Kaynatılıp kıvama geldikten sonra dondurulan meyve suyu tatlısı. Kare. Terbiye edilmiş.

HABBA

Çocuk dilinde yemek: Gel yavrum habbanı ye. Çocukların kaydırak oyununda kullandıkları yassı, yuvarlak taş.

SABBA

Sabah. Sabbâ, sabbah, sıbbah.

LABBA

Odunu az olan yerlerde inek, manda gibi iribaş hayvanların pisliğinden özel biçimde yapılan yakacak maddesi. (Kızılca Bor Niğde).

  -   -   -  

Anlamında ABBA bulunan kelimeler

Bu bölümde tanımı içerisinde ABBA geçen kelimeler listesi verilmiştir.

LABBAK

Davranışları yavaş olan kişi : Bu kadın labbağın birisi hiç yürüyemiyor.

ABBAS

"Yola çıkacak veya ölümü yaklaşan kimse" anlamlarındaki Abbas yolcu deyiminde geçen bir söz.

ABBAĞ

Tertemiz. Telâş ünlemi: Abbağ, başıma gelenler!. Bembeyaz.

KALENDERİ

Bir halk şiiri türü. Bu şiirin, halk şairleri tarafından yapılmış bestesi. (Halk edebiyatı terimi) Saz şairleri mef'ûlü mefâilü mefâilü feûlün tartısında düzdükleri gazellere bu adı verirler. Tekke ozanlarının, düşüncelerini, dünya görüşlerini, tarikat yollarını dile getirmek amacıyla, hece ya da aruzla söyledikleri, biçimce değişik olabilen koşuklar. Saz ozanlarının "mef-ûlü mefâilü mefâilü feûlün" ölçüsünü kullanarak gazel, murabba, muhammes, müseddes biçimlerinde yazdıkları, kendine özgü bir ezgi ile okunan koşuklara halk yazınında verile ad.

ABBAK

Bembeyaz. Beyaz tenli, sarışın. Kel, saçsız: O, başı abbağın biridir. Çocuk maması. appak.

DÖRDERLİ

Dörder dörder sıralanmış. Her biri dört birimden oluşan. Her bağlamı dört dizeli bir divan koşuk biçimi. İlk bağlamı uyaklı, sonraki bağlamalarının üç dizesi da kendi aralarında uyaklı olur. Dördüncüler, birinci bağlam gibi uyaklanır (rnurabba-ı müzdeviç). Dördüncü dizeleri yinelenmiş olanlara yinelenmiş dörderli (murabba-ı mütekerrir) denir.

ABBAP

Arkadaş, ahbap: Ali benim abbabımdır.

KARE

Kenarları ve açıları birbirine eşit olan dörtgen, dördül, murabba. İskambil oyunlarında aynı türden dört kâğıdın bir araya gelmesi. Bu biçimde olan.

HAREMAĞASI

Eski Roma, Abbasi, Memluk ve Osmanlı saraylarında ve büyük konaklarda harem bölümünü korumak ve türlü hizmetlerini görmekle yükümlü olan erkekliği giderilmiş zenci görevli. Haremağaları şu aşamalardan geçerlerdi: en aşağı, acemi ağa, nöbet kalfası, ortanca, hasıllı ya da hasırlı, yayla başgulamı, Yenisaray başkapı gulamı. Daha da yükselebilirlerse Eskisaray başkapı gulamı ve sonunda kızlarağası olurlardı.

KARŞIDENGELEME

Bir deneylemede deneysel değişkenin uygulanmasına bağlı saptırıcı etkileri dengelemek amacıyla bu etkenin değişik rastlantılı düzenler içinde sunulmasını öngören denetim önlemi, bk. abba düzeni, deneyin denetlenmesi.

HAREYÇILIH

Aracı: Asırgilnen Abbasgil döğüşende hareyçılıh elledim. Belime ele bir daş hehledi ki.

EMİRÜLÜMERA

Osmanlılarda eyalet valileri olan beylerbeyiler için, Abbasi halifeliğinde önceleri yalnızca askeri, sonraları ise askeri ve yönetsel geniş yetkileri olan başkomutanlar için kullanılan bir san.