ÖRGEN ile başlayan kelimeler

Kelimeler arşivi içinde; başında "örgen" olan, toplam 9 adet kelime bulunmaktadır. örgen ile başlayan kelimeler listesini Scrabble, Kelimelik vb. gibi kelime bulma oyunları için veya Türkçe hakkında yapacağınız ders, araştırma veya ödev çalışmalarınızda kullanabilirsiniz.

Ayrıca sonu örgen ile biten kelimeler listesine ulaşmak veyahut içinde örgen olan kelimeler listesini incelemek isteyebilirsiniz. Bunlara ek olarak, kelimelerin anlamları için aşağıda bulunan "harfli kelimeler" bağlantılarından da faydalanabilirsiniz.

 
 

12 harfli kelimeler

ÖRGENSELKENT

10 harfli kelimeler

ÖRGENCİLİK, ÖRGENÇELİK

9 harfli kelimeler

ÖRGENDİRE, ÖRGENMEYH, ÖRGENÜSTÜ

8 harfli kelimeler

ÖRGENMEK, ÖRGENSEL

5 harfli kelimeler

ÖRGEN

Bazı kelimelerin anlamları

ÖRGEN

Organ, uzuv.

ÖRGENÜSTÜ

Örgensel yapıda var olmayan; örgensel olandan daha yüksek bir düzeyde oluşan; kültürel denilen olgulara ilişkin kavram. Örgensel yaşantıya bağımlı olmasına karşın, her bakımdan ondan üstün olan kültür, bk. kendi kendini düzeltme yasası.

ÖRGENCİLİK

İnsan toplumlarının canlı örgenlikleriyle aynı oluşum ve işleyiş düzenlilikleri bulunduğunu ileri süren kuram.

ÖRGENMEYH

Öğrenmek.

ÖRGENSEL

Örgenle ilgili, organik, uzvi.

ÖRGENSELKENT

Yirminci yüzyılın başında yaşamış kentbilimcilerin geliştirdikleri bir kurama göre, doğuşu, büyümesi ve yaşamının sona ermesi bir canlı varlığınkine tıpatıp benzeyen kentsel yerleşim yeri.

ÖRGENÇELİK

Bir şeyi öğrenmek, alışmak için yapılan iş. İşi, ilk kez yapma deneme. İlk kez deneme olarak yapılan işte kullanılan gereçler.

ÖRGENMEK

Öğrenmek. Eski türkçe ögrenmek: Öğrenmek (Erzincan Merkez).

ÖRGENDİRE

Hayvan dürtmeye yarayan ucu bizli değnek, üvendire.

  -   -   -  

Anlamında ÖRGEN bulunan kelimeler

Bu bölümde tanımı içerisinde ÖRGEN geçen kelimeler listesi verilmiştir.

İÇDAVRANIŞ

Canlı varlıkların salgı bezleri, solunum ve kan dolaşımı örgenlerinin işleyişinden başka, konuşma alışkanlıkları, tasarım ve düşünmeyi de kapsayan davranışlar.

BİLEŞTİRME

Bileştirmek işi. Kimi kişilerde görülen ve bir duyu örgeniyle sağlanan algıları başka bir duyu örgeni ile sağlananlarla birleştirip kaynaştırma eğilimi. (Renkli işitmede olduğu gibi.). Bir kaynaktan sağlanan resme başka bir kaynaktan sağlanan resmi katarak gerçekleştirilen ve örtülü bileştirme ile elektronik örtülü bileştirme olarak iki çeşidi bulunan özel etki. Çeşitli ses kuşaklarındaki seslerin tek bir kuşak üzerinde toplanması. Çeşitli ses oluklarından gelen seslerin tek bir çıkış için birleştirilmesi. Çözümleme yoluyla soyutlanan parçaların, özelliklerin ve ilişkilerin tek bir bütün içinde birleştirilmesi işlemi.

LAMARCKÇILIK

Canlı bir varlığın, yaşadığı sürece örgenlerinden birini kullanmasından ya da kullanmamasından doğan değişmelerin bir kuşaktan ötekine geçtiğini savunan bir evrim kuramı.

BİREYOLUŞ

Örgenliklerin tarih içinde birer birey olarak belirmesi süreci.

ÜRETKENLEŞTİRME

Freudçulara göre herhangi bir nesneyi üretim örgeni simgesi olarak görmek.

KASIKKÜFLÜCESİ

Asalak mantarların, üreme örgenleri çevresine yerleşmesinden doğan deri hastalığı.

KURTDÖKEN

Solucanları öldürerek ya da uyuşturarak, bulundukları örgenin doğal devimleri ve salgıları yardımıyla vücuttan dışarı atabilme etkisi gösteren ilâç; solucan düşürücü.

ALGILANAMAZ

Var olan koşullar altında duyu örgenleri ile ayırt edilemeyecek denli belirsiz olan.

YASANLILIK

Toplumsal düzenlerin, insan eylemlerinin, örgensel yapıların ve benzerleri karmaşık nedensellik bağlantılarındaki ve yasalılık gösteren gelişmelerindeki yön belirliliği.

DONYAĞI

Sabun ve mum yapımında kullanılan katı, hayvani yağ. Örgensel ağır yağların bir türü.

ÇOĞUZ

Küçük bir özdeciğin yinelenmesinden oluşmuş, tekizleri kimyasal bağlarla birbirine ekli uzun özdecik. Örgensel özdeciklerin kendi aralarında birleşip kümelenerek oluşturdukları büyük kütleli dev özdecikler. Yinelenen yapısal kümelerin oluşturduğu, yüksek molekül ağırlıklı bileşikler, dev moleküller.

SALKIMKÜFLÜCE

Atların, seyrek olarak develerle sığırların deri ve iç örgenlerinde irinli urlar yapan bulaşıcı mantar hastalığı.

DİLKURDU

Ergini etyiyenlerin burun boşluğunda, kurtçuğu otçulların iç örgenlerinde asalaklanan ve süreğen bir nezle belirtisine yol açan, solucan benzeri eklembacaklı.

AĞDIRIK

Dengesiz, eğik, bir yana devrik (yük). Tepenin arkası, tepenin görünmiyen yeri. Şımarık, ne oldum delisi, kibirli. Kusur, hata, eksik taraf, kabahat, ayıp, örgensel kusur, hastalık: Ağmansız adam olmaz. Eksik, kusur.

GÜDÜMBİLİM

Canlı örgenselliklerde ve makinelerde iletişim ve güdüm üzerindeki kuramları ve incelemeleri bir araya getiren bilim dalı. Canlı ya da cansız varlıklar arasında ya da kendi içlerinde denetim ve iletişim sorunlarıyla ilgilenen bilim.

PARLAKLAŞTIRICI

Bırakıntının parlak görünmesini sağlayan ve kaplama işlemi sırasında yunağa karıştırılan örgensel özdek.

KONOLUŞUM

Örgensel özdeciğin, kimyasal bağları değişmeden, az bir erke ayrımı ile alabildiği biçimlerin her biri.

TALLIBİTKİLER

Kök, gövde, yaprak gibi ana örgenlerden yoksun bulunan ve çoğu asalak ya da çürükçül yaşayan ilkel bitkiler topluluğu; yatıkbitkiler.

İLETİCİ

Beyinden kas ve örgenlere komut götüren sinirler.

ETKİLEYİCİ

Etkileyebilecek özellikte olan, karizmatik. Yönetici ya da örgeni diye benimsenen bir salgı bezi ya da kas topluluğu.