İçinde VEZİR geçen kelimeler

Kelimeler arşivinde; içinde "vezir" olan, toplam 13 tane kelime bulunuyor. İçerisinde vezir bulunan kelimeler listesini Kelimelik, Scrabble ve benzer kelime bulma oyunlarında ya da Türkçe ile ilgili yapacağınız ödev, araştırma veya ders çalışmalarınızda kullanabilirsiniz.

Ek olarak sonu vezir ile biten kelimeler listesini okumak ya da başında vezir olan kelimeler listesine gözatmak isteyebilirsiniz. Bunların yanında, kelime anlamları için alt kısımda bulunan "harfli kelimeler" linklerinden de yararlanabilirsiniz.

 
 

12 harfli kelimeler

VEZİRPARMAĞI, VEZİRSALKIMI

11 harfli kelimeler

BAŞVEZİRLİK

10 harfli kelimeler

VEZİRİAZAM, VEZİRKÖPRÜ, VEZİRALANI

9 harfli kelimeler

VEZİROĞLU

8 harfli kelimeler

VEZİRLİK, BAŞVEZİR, VEZİRHAN, VEZİRKÖY

7 harfli kelimeler

VEZİRLİ

5 harfli kelimeler

VEZİR

Bazı kelimelerin anlamları

VEZİR

Osmanlılarda devletin bakanlık, valilik gibi yüksek görevlerinde bulunan ve paşa unvanını taşıyan kimse. Satrançta, her yöne gidebilen, önemce ikinci sırada gelen taş, ferz.

VEZİROĞLU

Manisa şehrinde, merkez ilçesinde, merkez bucağına bağlı bir yerleşim birimi.

VEZİRHAN

Bilecik şehrinde, merkez ilçesi, merkez bucağına bağlı bir yerleşim bölgesi.

BAŞVEZİR

Vezirlerin başı.

VEZİRKÖPRÜ

Samsun iline bağlı ilçelerden biri.

VEZİRLİ

Hakkâri şehri, Yüksekova ilçesi, merkez bucağına bağlı bir yerleşim birimi.

BAŞVEZİRLİK

Başvezir olma durumu.

VEZİRLİK

Vezir olma durumu, vezaret.

VEZİRPARMAĞI

Bir tür hamur tatlısı.

VEZİRSALKIMI

Akasya.

VEZİRİAZAM

Sadrazam.

VEZİRALANI

Yozgat ilinde, Akdağmadeni ilçesinde, merkez bucağına bağlı bir bölge.

VEZİRKÖY

Artvin ili, merkez ilçesi, merkez nahiyesine bağlı bir yerleşim bölgesi.

  -   -   -  

Anlamında VEZİR bulunan kelimeler

Bu bölümde tanımı içerisinde VEZİR geçen kelimeler listesi verilmiştir.

KUBBEALTI

Osmanlı vezirlerinin devlet işlerini görüşmek için toplandıkları Topkapı Sarayı'ndaki alan, Divanhane.

MÜTEFERRİKA

Küçük giderler için ayrılan para. Padişah, vezir ve daha başka devlet büyüklerinin yanında, türlü hizmetlerde çalışan kimse. Güvenlik kuruluşlarında şüpheli kimselerin ilgili yerlere gönderilmek için geçici olarak barındırıldıkları bölüm.

SERASKER

Sadrazamlık göreviyle yükümlü olmayan ve Osmanlı ordusunun komutanlığını yapan vezirin unvanı.

TUĞ

Sorguç. Padişahların ve vezirlerin başlarına taktıkları başlıkların ön tarafında bulunan tüy veya püskül biçimindeki süs.

ATABEY

Eski Türk devletlerinde, özellikle Selçuklularda şehzadelerin eğitimi veya bağımsız olarak bir eyaletin yönetimi ile görevli vezir. Isparta iline bağlı ilçelerden biri.

ALANCIK

Küçük düzlük: Sizin öküzleri öteyüzde alancıkta gördüm. Adıyaman ili, Yarpuzlu nahiyesine bağlı bir yerleşim birimi. Çanakkale ili, Pazarköy bucağına bağlı bir yer. Çorum şehri, Mecitözü ilçesi, merkez bucağına bağlı bir yerleşim bölgesi. Diyarbakır şehri, Çınar ilçesinde, merkez nahiyesine bağlı bir yer. Giresun şehrinde, Dereli belediyesi, merkez nahiyesine bağlı bir yerleşim birimi. Kastamonu şehrinde, Şenpazar ilçesi, merkez bucağına bağlı bir yerleşim yeri. Samsun şehri, Vezirköprü ilçesinde, merkez nahiyesine bağlı bir bölge. Tunceli kenti, Hozat ilçesinde, merkez bucağına bağlı bir yerleşim bölgesi. Zonguldak şehri, merkez ilçesi, merkez bucağına bağlı bir yerleşim yeri.

ALTINKAYA

Üstün nitelikli, değerli kimse. Aksaray kenti, Acıpınar bucağına bağlı bir yerleşim bölgesi. Antalya kenti, Beşkonak nahiyesine bağlı bir yer. Erzincan ilinde, Tercan ilçesinde, merkez nahiyesine bağlı bir yerleşim bölgesi. Hatay şehri, Altınözü ilçesi, merkez bucağına bağlı bir bölge. Samsun kenti, Vezirköprü ilçesi, merkez bucağına bağlı bir yer.

KALAFAT

Geminin kaplama tahtaları arasını üstüpü ile doldurup ziftleyerek su geçirmez duruma getirme işi. Aşağısı dar, yukarısı geniş bir tür yeniçeri başlığı. Onarma, tamir etme. Osmanlı Devleti'nde vezir veya yüksek mevkide devlet adamlarının giydikleri bir başlık.

KALLAVİ

Vezir ve sadrazamların giydikleri bir tür kavuk. Çok iri, kocaman.

SAADETLİ

Mutlu. Osmanlı döneminde korgeneral ile albay arasındaki rütbeli subaylara ve bu derecedeki vezirlere verilen unvan.

BUYRULTU

Sadrazam, vezir, beylerbeyi vb. yüksek devlet görevlileri tarafından yazılan buyruk.

DEVLETLİ

Mutluluk ve refah içinde olan (kimse). Osmanlı Devleti'nde paşa, vezir vb. devlet adamlarına verilen unvan.

ASAF

Vezir. Hazreti Süleyman'ın veziri.

ARICA

Temiz, tertemiz, saf, iyi. Pak, temiz. Temizce, arı gibi. Batman şehrinde, Gercüş ilçesinde, merkez bucağına bağlı bir yerleşim bölgesi. Kastamonu ilinde, Çatalzeytin ilçesi, merkez nahiyesine bağlı bir yerleşim yeri. Kütahya şehrinde, Gediz ilçesi, merkez bucağına bağlı bir yer. Samsun kenti, Vezirköprü ilçesi, merkez bucağına bağlı bir yerleşim birimi. Şanlıurfa şehrinde, Hilvan ilçesinde, merkez bucağına bağlı bir yerleşim yeri.

VEZARET

Vezirlik.

ADATEPE

Çanakkale şehri, Küçükkuyu bucağına bağlı bir yer. Çanakkale şehri, Lâpseki ilçesinde, merkez bucağına bağlı bir yerleşim yeri. Sakarya şehrinde, Karasu ilçesi, merkez nahiyesine bağlı bir yerleşim yeri. Samsun şehri, Vezirköprü ilçesi, merkez nahiyesine bağlı bir yerleşim bölgesi. Sivas ilinde, Gedikbaşı nahiyesine bağlı bir yerleşim yeri. Zonguldak kenti, Eğerci nahiyesine bağlı bir bölge.

LALA

Çocuğun bakım, eğitim ve öğretimiyle görevli kimse. Şehzadelerin özel eğitmenleri. Padişahların vezirlerine seslenirken kullandıkları bir söz.

FERZ

Satranç oyununda vezir.

SADRAZAM

Osmanlı Devleti'nde başbakan, veziriazam, sadır.

VÜZERA

Vezirler.