İçinde URBAN geçen kelimeler

Kelimeler arşivinde; içinde "urban" olan, toplam 10 tane kelime bulunuyor. İçerisinde urban bulunan kelimeler listesini Kelimelik, Scrabble ve benzer kelime bulma oyunlarında ya da Türkçe ile ilgili yapacağınız ödev, araştırma veya ders çalışmalarınızda kullanabilirsiniz.

Ek olarak sonu urban ile biten kelimeler listesini okumak ya da başında urban olan kelimeler listesine gözatmak isteyebilirsiniz. Bunların yanında, kelime anlamları için alt kısımda bulunan "harfli kelimeler" linklerinden de yararlanabilirsiniz.

 
 

12 harfli kelimeler

KURBANÇAYIRI, KURBANPINARI

9 harfli kelimeler

KURBANLIK

8 harfli kelimeler

URBANİZM, KURBANLI

7 harfli kelimeler

NURBANU

6 harfli kelimeler

KURBAN, DURBAN, GURBAN

5 harfli kelimeler

URBAN

Bazı kelimelerin anlamları

URBAN

Çöl Arapları.

KURBANPINARI

Bayburt ilinde, merkez belediyesi, merkez bucağına bağlı bir yer. Giresun kenti, Keşap ilçesinde, merkez nahiyesine bağlı bir bölge.

DURBAN

Topraktan yapılmış yayık.

GURBAN

Kardeş anlamında kullanılır, sevgi belirtir. Kurban.

NURBANU

Işık saçan, aydınlık yüzlü, nur yüzlü kadın, hanım.

URBANİZM

Şehircilik.

KURBANLI

Erzurum ilinde, Çat ilçesinde, merkez bucağına bağlı bir yerleşim yeri. İçel ilinde, Tarsus ilçesi, merkez bucağına bağlı bir yer.

KURBANÇAYIRI

Erzurum ili, Pasinler ilçesinde, merkez nahiyesine bağlı bir yerleşim bölgesi. Kars şehrinde, Karaurgan nahiyesine bağlı bir bölge.

KURBANLIK

Kurban edilmek için ayrılmış, kurban edilmeye uygun.

KURBAN

Dinin buyruğunu veya bir adağı yerine getirmek için kesilen hayvan. Bir ülkü uğrunda feda edilen veya kendini feda eden kimse. Müslümanlarda Kurban Bayramı. Bir kazada veya felakette ölen kimse. İçtenliği belirten bir seslenme sözü. Maddi ve manevi bakımdan felakete sürüklenmiş, insani değerlerini yitirmek zorunda kalmış veya bırakılmış kimse.

  -   -   -  

Anlamında URBAN bulunan kelimeler

Bu bölümde tanımı içerisinde URBAN geçen kelimeler listesi verilmiştir.

KALKAP

Kurbanın başına sarılan ip ya da sırım. (Yavuz Şavşat Artvin).

TAPINCAKÇILIK

Fetişizm. İçerisinde büyüsel bir güç olduğuna ya da belli bir cinin eğleştiğine inanılan taş, boynuz, pençe, post, deri, bez parçası ve benzerleri nesnelerden yarar umma; onlara korkuyla karışık dinsel ve büyüsel saygı duyma. Nesnelerle bireylerin kendilerine değgin olmayan ruhlarca ele geçirilmelerine ilişkin halk öğretisi ya da tapıncakla ilgili olarak yapılan dilekte bulunma, kurban kesme ve kutyasaklara kesinkes uyma gibi uygulamalardan oluşan bir saygınlık düzeni, bk. tapıncak. karşılığı din, büyü, cancılık. Herhangi bir nesne ya da varlığa karşı duyulan aşırı ve tapınmaya benzer bağlılık. Karşı cinsle ilişkisi olan giysi ve benzeri şeylerle cinsel coşku ve doygunluk sağlama durumu. İlkel sayılan toplumlarda doğaüstü bir güç ve etkisi olduğuna inanılan doğal ya da yapay, cansız ya da canlı nesnelere tapınma.

SUNAM

Sulu yiyecekleri yemek için yufka ekmekten koparılarak kaşık biçimi verilen lokma. Kurban. Şehit.

ARALIĞ

Ortalık, orta yer. Ramazan ve Kurban bayramları arasında kalan ay, zilkade.

IRGETMEK

Adamak, söz vermek: Bu işten hayırlısı ile kurtulursam Hamdı Babaya bir kurban ırgettim.

GUBAN

Kurban.

SUNAK

Tapınaklarda, üzerinde kurban kesilen, günlük yakılan, dinî tören yapılmış olan taş masa.

İYİLETMEK

Sepiletmek, deriyi tabakhanede temizletip posteki haline getirmek: Gurban derisini iyilettim.

YOLOĞLU

Fedayi, kurban.

GUBBAN

Arapça kökenli kurban: Yavrum, kardeşim anlamında çağırma sözü.

ZİLHİCCE

Ay takviminin on ikinci ayı, kurban ayı.

ARAFAT

Hacıların Kurban Bayramı'nın arife günü toplandıkları Mekke'nin doğusundaki tepe.

ÜLÜ

Düğünde gönderilen çerez, armağan. Çocuklara verilen küçük armağan. Sadaka. Armağan. Pay, kısmet: Ülüsünü göğden bekleyenin ölüsünü toprak yer. Yoksul komşuya gönderilen yemek. ölü evine gönderilen akşam yemeği. Yiyecek. 1. Kurban etinden verilen sadaka. Şaşma ünlemi: Bizim davar kiremitliğe çıkmış, ülü! Nasıl çıktı ki?. Elenmiş bulgurun incesi. Komşuların birbirine gönderdiği yemek. Ölü. Hisse, pay, kısmet, kısım, bölük.

ŞEHİRCİLİK

Şehirlerin kurulmasında, düzenlenmesinde, güzelleştirilmesinde kullanılacak, uygulanacak yöntemleri, şehirlerle ilgili toplumsal, ekonomik vb. sorunları konu edinen bilim dalı, kentçilik, urbanizm.