İçinde TAKSİM geçen kelimeler

Kelimeler arşivinde; içinde "taksim" olan, toplam 4 tane kelime bulunuyor. İçerisinde taksim bulunan kelimeler listesini Kelimelik, Scrabble ve benzer kelime bulma oyunlarında ya da Türkçe ile ilgili yapacağınız ödev, araştırma veya ders çalışmalarınızda kullanabilirsiniz.

Ek olarak sonu taksim ile biten kelimeler listesini okumak ya da başında taksim olan kelimeler listesine gözatmak isteyebilirsiniz. Bunların yanında, kelime anlamları için alt kısımda bulunan "harfli kelimeler" linklerinden de yararlanabilirsiniz.

 
 

10 harfli kelimeler

TAKSİMETRE, SEFOTAKSİM

8 harfli kelimeler

TAKSİMAT

6 harfli kelimeler

TAKSİM

Bazı kelimelerin anlamları

TAKSİM

Parçalara bölme, bölüştürme. Bölme. Klasik Türk müziğinde faslın başında ve ortasında çalgıcının doğaçlama yöntemiyle yaptığı müzik. İstanbul'un önemli yerlerinden biri, taksim meydanı İstanbul'un ve Türkiye'nin en meşhur meydanlarından biridir.

TAKSİMETRE

Taksilerde ödenecek ücreti gösteren sayaç.

TAKSİMAT

Bölüntüler. Bölme, bölüştürme işleri.

SEFOTAKSİM

Tıpta ilk kullanılan üçüncü kuşak sefalosporin türevi antibiyotik.

  -   -   -  

Anlamında TAKSİM bulunan kelimeler

Bu bölümde tanımı içerisinde TAKSİM geçen kelimeler listesi verilmiştir.

GEVER

Bahçe ve tarla sulamak için açılan ince su yolu, ark. Arklardaki suyun yolunu değiştirmek için önüne yapılan toprak set. Ark suyunu evleklere bağlamak için delinip konulan taş. Boyunduruğun kayış bağlanan yeri. Soğuk. Arkbaşı. Ark. Suyun arka kanala bağlandığı yer. Su taksimat yönü, suyu başka tarafa çevirmek için önüne yapılan toprak set, ağız. Sulama işlerinde suyun yönünü değiştirmeye yarayan belirli nokta (Çayağzı). Arklardan tarlaya su ulaştıran küçük su yolları. (Yenikent Aksaray Niğde; Adalıkuzu Güdül Ankara; Güzelyurt Hekimhan Malatya; Gürün Sivas). Bir su ölçüsü: Bir gever su ver. (Güzelyurt Hekimhan Malatya.). Bahçe ve bostanlara arıktan su salıverecek delik, gedik.

BÖLMEK

Bir bütünü iki veya daha çok parçaya ayırmak, taksim etmek. Birliğin bozulmasına yol açmak, parçalamak. Bir niceliği iki veya daha çok eşit parçaya ayırmak.

PEŞREV

Klasik Türk müziğinde faslın giriş taksiminden sonra, şarkıdan önce çalınan parça. Halk hikâyelerinde, türkülerin okunup çalınışı sırasında türkü aralarına katılan mâni türünden küçük türküler. Güreşe tutuşmadan önce pehlivanların ellerini birbirine ve uyluklarına vurarak ve hafifçe sıçrayarak yaptıkları gösteri.

BÖLÜ

Bölme işlemini gösteren "/" veya ":" işaretlerinin okunuşu, taksim. Bir bayağı kesrin gösterilişinde pay ile payda arasına konulan yatay çizginin okunuşu. Böyle.

BÖLME

Bölmek işi, ayırma, parçalama, taksim. Cins kavramlarını tür, alt tür kavramlarına ayırma işi. Büyük bir yeri, alanı küçük oda veya kısımlara ayıran ince duvar veya tahta perde. Kalın ağaç gövdesinden odun veya tekne yapmak için ayrılan tomruk. Gemilerin içinde, su baskını, yangın vb. durumlarda, ara kapılar kapandığında arızanın veya hasarın yayılmasını önlemek için kullanılan birbirlerinden ayrılmış yerler. Salon, oda, sofa vb. büyük bir yerden ayrılmış daha küçük yer. Dört işlemden biri, taksim.

AYIRDIM

Suyun taksim yeri. Yol kavşağı, iki yolun ayrıldığı yer. Yol ya da su yollarının birleştiği yer, ayrım.

AYRİLMAK

Terk etmek. 2.Vvedalaşmak, ayrılmak. Taksim olmak, çatallaşmak.

TAHSİM

Taksim, bk. taksim.

BÖLÜŞMEK

İki veya daha çok kimse aralarında herhangi bir şeyi paylaşmak, üleşmek, payını almak, taksim etmek.

İNKISAM

Bölünme, taksim edilme. Parçalanma.

MAKSUME

Taksim edilmiş, bölünmüş.

MAKSUM

Taksim edilmiş, ayrılmış, bölünmüş.

BÖLÜNEMEYEN

gayr-i kaabil-i taksim, taksimi, kaabil olmayan.

TEHSİM

Taksim, pay, hisse. Arapça kökenli taksim: taksim.

TAKSİ

Belirli bir ücret karşılığı yolcu taşıyan, taksimetresi olan otomobil. Göçüm.

ÜLEŞÜK

Hisse, pay. Taksim, tevzi, pay etme.

KARAR

Bir iş veya sorun hakkında düşünülerek verilen kesin yargı. Değişmez olma. Değişmeyen, düzenli durum, düzenlilik, yöntemlilik. Türk müziğinde, taksim yaparken ana makama dönüş. Herhangi bir durum için tartışılarak verilen kesin yargı, hüküm. Bu yargıyı bildiren belge. Tam ölçüsünde, ne az ne çok.

BÖLÜNEBİLEN

kaabil -i taksim, taksimi kaabil olan.