Sonu NAZIM ile biten kelimeler

Kelimeler arşivi içinde; sonunda "nazım" olan, toplam 1 adet kelime bulunmaktadır. Sonu nazım ile biten kelimeler listesinden; Türkçe hakkında yapacağınız ders ve araştırma çalışmalarında ya da Scrabble, Kelimelik vb. gibi kelime bulma oyunlarında kelime türetmek için faydalanabilirsiniz.

Bunun yanı sıra, başında nazım olan kelimeler listesine ulaşmak veya içinde nazım olan kelimeler listesini incelemek isteyebilirsiniz. Ayrıca, burada verilen kelimelerin tanımları için aşağıda bulunan "harfli kelimeler" bağlantılarını kullanabilirsiniz.

 
 

Bazı kelimelerin anlamları

NAZIM

Şiir.

  -   -   -  

Anlamında NAZIM bulunan kelimeler

Bu bölümde tanımı içerisinde NAZIM geçen kelimeler listesi verilmiştir.

GAZEL

Divan edebiyatında 5-10 beyit arasında değişen, ilk beytinin dizeleri birbiriyle, sonraki beyitlerinin ikinci dizeleri birinci beyitle uyaklı, genel olarak lirik konularda yazılan nazım biçimi. Klasik Türk müziğinde belli bir kurala bağlı olmadan bir kişi tarafından sazlardan birinin eşliğinde söylenen, söyleyenin ses gücünü göstermesine de olanak veren müzik eseri. Sonbaharda kuruyup dökülen ağaç yaprağı.

DEMİRCE

Kastamonu şehri, Daday ilçesinde, merkez bucağına bağlı bir yerleşim birimi. Tunceli kenti, Nazımiye belediyesi, merkez nahiyesine bağlı bir bölge.

DÜZÜM

Bir koşuğun bütünü, bk. takım, katar. Dizi, nazım.

MESNEVİ

Her beyti ayrı uyaklı bir divan edebiyatı nazım biçimi. Bu türdeki eserlerin genel adı.

ALTILI

Altı parçadan oluşan, kendinde herhangi bir şeyden altı tane bulunan. Altılı ganyan. İskambil, domino vb. oyunlarda üzerinde altı işareti bulunan kâğıt veya pul. Divan edebiyatında her bendi altı dizeden oluşan nazım biçimi.

İLAHİ

"Bu ne hâl, ne tuhaf" gibi şaşma, sitem bildiren bir söz. Tanrı ile ilgili olan, Tanrı'ya özgü olan, tanrısal, lahuti. Çok güzel, mükemmel. Tanrı'yı övmek, ona dua etmek için yazılıp makamla okunan nazım.

MÜSTEZAT

Her dizesine bir küçük dize eklenmiş divan edebiyatı nazım türü.

YEDİLİ

Yedi parçadan oluşan, kendinde herhangi bir şeyden yedi tane bulunan. Divan edebiyatında her bendi yedi dizeden oluşmuş nazım birimi. İskambil gibi oyunlarda üzerinde yedi işareti bulunan kâğıt.

DERİMLİK

Seçme nesir veya nazım parçaları dergisi.

DÖRTLEME

Dörtlemek işi. Bir gazelin her beytinin başına iki dize eklenerek yapılmış olan nazım biçimi, terbi. Tarlayı dört kez sürme.

ANAZ

Düşmanlık, garez, kin: kimseye anazım yok. Ufak çapta arı kovanı veya oğul. Şanlıurfa şehri, Çamlıdere bucağına bağlı bir yerleşim birimi.

DAŞDAMA

Taşlama denilen nazım şekli.

NAZMETMEK

Nazım biçimine sokmak, nazım olarak düzenlemek.

ÇEVRECİK

Batman ili, Bekirhan bucağına bağlı bir yer. Çankırı ili, İkizören nahiyesine bağlı bir yerleşim yeri. Elâzığ şehrinde, Arıcak ilçesinde, merkez nahiyesine bağlı bir yerleşim yeri. Sivas kenti, Gölova ilçesi, merkez nahiyesine bağlı bir yerleşim birimi. Tokat ili, Reşadiye ilçesi, merkez nahiyesine bağlı bir yerleşim bölgesi. Tunceli şehrinde, Nazımiye ilçesi, merkez bucağına bağlı bir yerleşim birimi.

GÖZELLEME

Verem. Halk edebiyatında bir nazım şekli.

ŞİİR

Zengin sembollerle, ritimli sözlerle, seslerin uyumlu kullanımıyla ortaya çıkan, hece ve durak bakımından denk ve kendi başına bir bütün olan edebî anlatım biçimi, manzume, nazım, koşuk. Düş gücüne, hayale, imgeye, gönle seslenen, anı, duygu, coşku uyandıran, etkileyen şey.

MÜSEDDES

Altıgen. Divan edebiyatında her bendi altı dizeden oluşmuş nazım biçimi.

BALAD

Toplantılarda, genellikle dansla birlikte koşuk, türkü biçiminde söylenen küçük masallardan her biri. bk. halk baladı, ikincil balad, öğütsel balad, serüven baladı, tarihsel balad. (Fransız edebiyatı). (Onüçüncü yüzyılda) Dans şarkısı. (Bugün) Üç dönüden ve bir ağırlamadan ibaret küçük bir koşuk şekli. Bir çeşit nazımlı masal. (XII. ve XIII. yüzyıla kadar) Dans şarkısı. Uyak örgüsü, uyak türü ve dize sayısı bakımından birbirinin aynı üç bent ve bir sunu ile başlayan yarım bentten oluşan eski bir Fransız koşuk biçimi. Koşuk biçiminde bir tür masal.

KESME

Kesmek işi. Nazımda veya nesirde, bir cümleyi sonu anlaşılacak biçimde yarım bırakma sanatı, kat. Kesme işareti. Teneke, sac vb.ni kesmek için kullanılan makas. Çizgisel iki doğru parçası ve bir eğri yayı ile sınırlanan düzlem yüzeyi. İki çekimin birbirine doğrudan doğruya bağlanmasından, iki ayrı çekimin birbirini izlemesinden doğan durum. Kesin, değişmez, maktu. Lokum. Kıyılarımızda yaygın olarak bulunan, yuvarlak tepeli, 5 metre kadar boylu, her dem yeşil, yaprakları küçük ve kenarları testere dişli, çiçekleri yeşilimsi beyaz renkli olan bir süs ağacı, akçakesme (Phillyrea latifolia). Küp biçiminde veya köşeli olarak kesilmiş olan.

TARDİYE

Beş dizelik bentlerden oluşan nazım parçası.