Sonu KUYRUK ile biten kelimeler

Kelimeler arşivi içinde; sonunda "kuyruk" olan, toplam 18 adet kelime bulunmaktadır. Sonu kuyruk ile biten kelimeler listesinden; Türkçe hakkında yapacağınız ders ve araştırma çalışmalarında ya da Scrabble, Kelimelik vb. gibi kelime bulma oyunlarında kelime türetmek için faydalanabilirsiniz.

Bunun yanı sıra, başında kuyruk olan kelimeler listesine ulaşmak veya içinde kuyruk olan kelimeler listesini incelemek isteyebilirsiniz. Ayrıca, burada verilen kelimelerin tanımları için aşağıda bulunan "harfli kelimeler" bağlantılarını kullanabilirsiniz.

 
 

13 harfli kelimeler

YELPAZEKUYRUK

11 harfli kelimeler

KAMÇIKUYRUK, ÇATALKUYRUK, SİVRİKUYRUK, KIZILKUYRUK, KILIÇKUYRUK

10 harfli kelimeler

SARIKUYRUK, UZUNKUYRUK, KARAKUYRUK

9 harfli kelimeler

BİZKUYRUK, FISKUYRUK, KILKUYRUK, TAYKUYRUK, TELKUYRUK, YELKUYRUK, DİKKUYRUK

8 harfli kelimeler

AKKUYRUK

6 harfli kelimeler

KUYRUK

Bazı kelimelerin anlamları

KUYRUK

Hayvanların çoğunda, gövdenin sonunda bulunan, omurganın uzantısı olan uzun ve esnek organ. Koyunun bazı türlerinde eritilerek yağı alınan bir uzantısı. Birisinin arkasına takılıp ondan ayrılmayan kimse. Bir harfin bitiş çizgisine yakın yerde, birden bir dönüş yapan kısa çizgi. Bu organa benzeyen uzantı. Kuşlarda gövdenin sonunda bulunan tüy demeti. İnsanların sıra beklemek için art arda durarak oluşturduğu dizi. Başın arkasına toplanmış saç demeti.

BİZKUYRUK

Siyah başlı, sivri, uzun kuyruklu bir yaban ördeği.

SİVRİKUYRUK

Uzunluğu 3-12 milimetre olan, insanların, özellikle çocukların bağırsaklarında yaşayan küçük bir solucan, oksiyür.

KAMÇIKUYRUK

İyi cins kıvırcık koyun.

KIZILKUYRUK

Karatavukgillerden, kışın göçen, küçük, güzel bir kuş (Phoenicurus).

FISKUYRUK

Tütün.

KARAKUYRUK

İmeceyle çalışan işçilerden en sondaki işçi.

YELKUYRUK

Kararsız, bir yerde bir işte durmayan.

TELKUYRUK

Kuşlar (Aves) sınıfının, kazlar (Anseriformes) takımının, ördekgiller (Anatidae) familyasından, erkeğinin başı, boynu ve gövdesinin yanları kışın beyaz olan, göz etrafında ve yanakta geniş bir leke bulunan, kışın Avrupa'nın kuzeyi, İngiltere sahilleri, bazen Alp dağlarındaki göllerde görülen, yurdumuzun yalnız doğu kısımlarında kışın bulunan göçmen bir tür. Uzun kuyruk.

ÇATALKUYRUK

Uzun ve ince gövdeli, ılık denizlerde yaşayan bir tür balık (Lepidopus caudatus). Ucu kırlangıç kuyruğu biçiminde olan bayrak.

TAYKUYRUK

Taze baş soğan.

UZUNKUYRUK

Bir tür iskete kuşu.

KILIÇKUYRUK

Kemikli balıklar takımından uzunluğu 8-10 santimetre olan, tropik süs balığı (Xiphophorus helleri).

KILKUYRUK

Ördekgillerden, uzunluğu 55-65 santimetre, kuyruğu sivri, tüyleri ak yeşil karışık, gagası, ayakları mavi bir kuş türü (Anas acuta).. Boz renkte, kuyruğu uzun ilkbaharda görülen bir çeşit yaban ördeği. Çulluk. Tohumluk olarak kullanılmaya elverişli olmayan buğday. Zayıf, güçsüz. Korkak. Düzenci, yalancı. Kuşlar (Aves) sınıfının, kazlar (Anseriformes) takımın, ördekgiller (Anatidae) familyasından, 55-65 cm kadar uzunlukta, tüyleri siyah, beyaz, yeşil karışık, gagası ve ayakları mavi, Türkiye'de kış aylarında görülen, Kuzey Amerika, Kuzey Avrupa ve Asya'da tundra ve bataklıklarda yaşayan, kış aylarında ve göç zamanı deniz kenarları ve göllerde de görülen bir kuş türü. (Anas acuta) Kazsılar (Anseriformes) takımının ördekgiller (Anatidae) familyasından bir kuş türü. Uzunluğu 55-65 cm. Kuyruğu sivridir. Tüyleri ak, yeşil, kara karışıktır. Gagası ve ayakları mavidir. Kuzey Amerika, Kuzey Avrupa ve Asyada yaşar. Bağırtlak kuşu, süğlün, suna.

SARIKUYRUK

Sıcak ve ılık denizlerin kıyı bölgelerinde yaşayan kemikli bir tür balık.

YELPAZEKUYRUK

Kuşlar (Aves) sınıfının, ötücü kuşlar (Passeriformes) takımının, ötleğengiller (Sylviidae) familyasından, 10 cm kadar uzunlukta, sırt tarafı, kanatlar ve orta kuyruk tüyleri siyahımsı kahverengi, tüylerin kenarları hafif sarımsı kahverengi olan, Türkiye'de Marmara, Ege sahilleri ile Doğu Akdeniz bölgesinde yaşayan, böcek, böcek larvaları ve küçük Salyangozlarla beslenen yerli bir tür.

  -   -   -  

Anlamında KUYRUK bulunan kelimeler

Bu bölümde tanımı içerisinde KUYRUK geçen kelimeler listesi verilmiştir.

DENİZATI

Başı at başına benzeyen, suda dik duran, kuyruk yüzgeci olmayan, 10-15 santimetre boyunda bir deniz hayvanı (Hippocampus hippocampus).

İRİBAŞ

Kuyruksuz kurbağanın yumurtadan yeni çıkmış kurtçuğu.

GÖVDE

Bir şeyin asıl bölümü. Ad ve fiil köklerinden yapım ekleriyle türetilmiş kelime. Ağaç ve bitkilerin dallarının dışında kalan ana bölümü. Kesilmiş hayvanın, sakatatı alındıktan sonraki durumu. Hayvanlarda baş, ayak ve kuyruktan geri kalan bölüm. İnsan bedeninde baş, kol ve bacaklar dışında kalan bölüm.

ÇAPARİ

Beden, köstek ve iğne bölümlerinden meydana gelen, her bir iğneye hindi, horoz, kaz, martı, tavuk, ördek vb. kuşların kanat, kuyruk tüyleri takılan çok iğneli bir tür olta takımı.

KIÇ

Kuyruk sokumu bölgesi, kaba et, kaba but, popo, makat. Bacak, ayak. Deniz teknelerinde art taraf. Arka bölümde olan.

KIVIRCIK

Küçük küçük kıvrımları olan. Kıvırcık marul. Genellikle Trakya ve Marmara'da yetiştirilen, beyaz tüylü, ince kuyruklu bir tür koyun, kıvırcık koyun.

KIRLANGIÇ

Kırlangıçgillerden, geniş gagalı, çatal kuyruklu, ince uzun kanatlı, küçük göçebe kuş (Hirundo). Köyleri dolaşarak göz hastalıklarını ve özellikle akbasmayı iyi ettiğini öne süren sahte hekim. Öküz arabasında arka dingil ve tekerlekleri özeğe bağlayan çatal ağaç. Osmanlı donanmasında yer alan, karakol ve keşif işlerinde kullanılan, yelkenli ve kürekli küçük bir tür savaş gemisi.

KABA

Özensiz, gelişigüzel yapılmış, zevksiz, sakil, ince karşıtı. Taneleri iri. Kuyruk sokumunun her iki yanındaki şişkin yer. Terbiyeye, inceliğe aykırı, çirkin, kötü. Terbiyesiz, görgüsü kıt, nezaketsiz (kimse). Hafif olduğu hâlde kalın veya hacimli.

AKREP

Akreplerden, sıcak ve nemli yerlerde yaşayan, kıvrık ve kalkık kuyruğunda zehirli iğnesi olan bir tür böcek, kuyruklu (Scorpio). Zodyak üzerinde Terazi ile Yay arasında yer alan takımyıldızın adı. Saatin iki ibresinden küçüğü.

KAKIRDAK

Kuyruk yağının eritildikten sonra kalan gevrek posası, kıkırdak.

KERTENKELE

Kertenkelelerden, uzun vücutlu, sivri kuyruklu, çevik, böcekçil, küçük sürüngen hayvan (Lacertus).

GÜMÜŞÇÜN

Püskül kuyruklulardan, eski kitap sayfalarında, döşeme aralıklarında, şekerli maddeler ve tahta kırıntıları yiyerek yaşayan, vücutları küçük pullarla örtülü, kanatsız böcek (Lepisma saccharina).

GÜCÜK

Kısa, bodur, gelişmemiş, güdük. Kuyruksuz, kuyruğu kesik (hayvan). Ağaç direklerin hazırlanması sırasında artakalan kısa parça.

ÇAKILDAK

Bir çarkın yalnız bir yöne doğru işlemesine yol verip tersine dönmesini önleyen veya değirmen, su dolabı vb. makinelerin işleyişini çıkardığı sesle kontrole yarayan parça. Koyunların kuyrukları altındaki kıllara yapışıp kuruyan pislik. Elde çevrildikçe gürültülü ses çıkaran, değirmi biçiminde bir çocuk oyuncağı.

FAYTON

Tek körüklü, dört tekerlekli, genellikle çift atlı binek arabası, payton. Perde ayaklılardan, sıcak deniz kıyılarında yaşayan, uzun kuyruklu bir kuş (Phaeton).

KARAYAKA

Doğu Karadeniz kıyı bölgesinde yetişen, uzun kuyruklu, beyaz renkli bir tür koyun.

İMROZ

Vücudu beyaz, baş ve ayaklarda siyah lekeler bulunan, küçük cüsseli, uzun ve ince kuyruklu, kaba karışık ve uzun yapağılı, Gökçeada ve kısmen Çanakkale ilinde yetiştirilen bir tür koyun.

KILÇIK

Balıkların eti arasında bulunan diken gibi ince ve küçük kemik. Alttaki güreşçinin, kuyruk sokumunu hızla ve birdenbire havaya kaldırarak sırtına abanmış olan güreşçinin dengesini bozup onu ön veya yan tarafına aşırıp atması. Fasulye, bakla vb. sebzelerin yeşil kabuğunda ve ekin başaklarında bulunan sert ve kıl gibi uzun lif.

BALIKÇIN

Perde ayaklılardan, uzunca gagalı, uzun ve çatal kuyruklu, deniz kıyılarında yaşayan bir kuş cinsi, deniz kırlangıcı (Sterna hirundo).

KARATAVUKGİLLER

Omurgalı hayvanların kuşlar sınıfından, ardıç kuşlarını ve kızılkuyrukları içine alan bir familya.