MAGMA ile başlayan kelimeler

Kelimeler arşivi içinde; başında "magma" olan, toplam 3 adet kelime bulunmaktadır. magma ile başlayan kelimeler listesini Scrabble, Kelimelik vb. gibi kelime bulma oyunları için veya Türkçe hakkında yapacağınız ders, araştırma veya ödev çalışmalarınızda kullanabilirsiniz.

Ayrıca sonu magma ile biten kelimeler listesine ulaşmak veyahut içinde magma olan kelimeler listesini incelemek isteyebilirsiniz. Bunlara ek olarak, kelimelerin anlamları için aşağıda bulunan "harfli kelimeler" bağlantılarından da faydalanabilirsiniz.

 
 

8 harfli kelimeler

MAGMASAL, MAGMATİK

5 harfli kelimeler

MAGMA

Bazı kelimelerin anlamları

MAGMA

Yerin içinde, sıvı veya hamur kıvamında uçucu gazlarla doymuş olarak bulunan eriyik.

MAGMATİK

Magma ile ilgili, magmasal.

MAGMASAL

Magmatik.

  -   -   -  

Anlamında MAGMA bulunan kelimeler

Bu bölümde tanımı içerisinde MAGMA geçen kelimeler listesi verilmiştir.

YANTAŞ

İçine magma ya da madde sokulmuş yan yana bulunan kayaç.

YANARDAĞ

Magmanın yer içinden yüzeye çıktığı veya geçmişte çıkmış olduğu, genel olarak koni biçiminde, tepesinde bir püskürme ağzı bulunan dağ, volkan.

GNYAS

Billursal şistlerin en yaygın kayacı. (Kuars mika ve feldspatlardan bileşiktir. Mika ve koyu renkli minerallerine göre: muskovit gnays, biotit gnays, iki mikalı gnays, amfibol gnays, piroksen gnays vb.; ikinci minerallerine göre: Grenalı gnays, sillimanitli gnays, kordieritli gnays, gra-fitli gnays vb.; dokularına göre: Granit gnays, şistli gnays, bandlı gnays, gözlü gnays; oluşum gelişlerine göre de magmasal kayaçlardan gelenler ortognays, tortul kayaçlardan gelenler de paragnays olarak adlandırılırlar.).

İKOR

Kritik sıcaklığın üstünde, pagmatit ya da aplit özelliğinde magmasal kayacın oluşunda etkili olan gaz ve buharlardan bileşik özsu.

PEGMATİT

Başlıca kuvars, feldspat ve Moskof camından oluşan, açık renkli bir tür magma taşı.

YANARDAĞBİLİM

Magmanın yeryüzüne ya da yeryüzü yakınına püskürmesi olaylarıyle ve bunlara ilişkin yapı, taşoluş, deprem ve yerbilim alanlarında araştırmalar yapan bilim dalı.

ATEŞYUVAR

Taşyuvarın altında olduğu düşünülen, ergimiş silis tuzlarıyle gazlardan bileşik ve yüksek basınçlar altında bulunduğu için çok ağdalı hamur kıvamında, magmadan yapılı ateş küresi.

SİAL

Silis (Si) ve alüminyum (Al) karışığı. Yerkabuğunun üst kısımlarında bulunduğu düşünülen çok silisli, yeğni kayaçlar ve magmalar.

İÇAYRILMA

Magmanın katılaşmasında, erkenden kristallenmiş minerallerin toplanması.

FELDSPATSILAR

Kayaç yapıcı mineral grubu. (Metalimsi olmayan parıltı, çizgi ak. Silis miktarı feldspat oluşumuna yeterli olmayan magmaların billurlaşmasından feldspatlar yerine oluşan minerallerdir. En önemlileri: Lösit K (Al Si2O6), ak gri; sertlik 5.5-6, yoğunluk 2.5; kubusal ve rombusal. Nefelin, Na (Al SiO4; ak, sarımsı, yeşilimsi; sertlik, 5.5-6, yoğunluk 2.6-2.65; hekzagonal. Sodalit, ak gri, yeşilimsi, nosean, gri, kara, mavi, hauin, açık mavi, yeşil, mavi, kırmızı, sarı; sertlik 5.5, yoğunlukları yaklaşık olarak 2.4; kubusaldır.).

PERİDOTİT

Olivin ve piroksenden oluşmuş magma taşı.

SİMA

Yüz (II). Kimse, insan, tip. Arapça kökenli simâ: sima; yüz. Silis (Si) ve magnezyum (Mg) karışığı. Yerkabuğunun içinde ya da katındaki büyük derinlikte bulunduğu düşünülen bazik, yoğun kayaçlar ve magmalar. Yüz, çehre, beniz.

MİGMATİT

Tortul katmanlar arasına magma girmesiyle oluşan değişim kayacı.

İÇGÜÇLER

Yanardağlar ve bunların yeryüzüne püskürdükleri kızgın magmanın etkileri, depremler, kırılma ve kıvrılma gibi olayları yaratan ve kökeni yeryuvarının içinde olan güçlerin tümü. bk. dışgüçler. Dağların oluşu, magma devimleri, depremler, denge durumundan sapma gibi olaylarla, yerkabuğunun yapısal biçim değişmelerinin nedeni olan yeriçi güçler.

İÇATIM

Akıcı eriyik durumundaki magmanın, yukarı çıkışı sırasında yerli kayaçların içlerine ya da aralarına sızdırılması.