İçinde ÇİKLİ geçen kelimeler

Kelimeler arşivinde; içinde "çikli" olan, toplam 12 tane kelime bulunuyor. İçerisinde çikli bulunan kelimeler listesini Kelimelik, Scrabble ve benzer kelime bulma oyunlarında ya da Türkçe ile ilgili yapacağınız ödev, araştırma veya ders çalışmalarınızda kullanabilirsiniz.

Ek olarak sonu çikli ile biten kelimeler listesini okumak ya da başında çikli olan kelimeler listesine gözatmak isteyebilirsiniz. Bunların yanında, kelime anlamları için alt kısımda bulunan "harfli kelimeler" linklerinden de yararlanabilirsiniz.

 
 

9 harfli kelimeler

SELÇİKLİK

8 harfli kelimeler

DİPÇİKLİ, KİRÇİKLİ, PIRÇİKLİ, PİRÇİKLİ, POÇÇİKLİ, PURÇİKLİ, SEÇİKLİK, SELÇİKLİ

7 harfli kelimeler

MEÇİKLİ, PUÇİKLİ

5 harfli kelimeler

ÇİKLİ

Bazı kelimelerin anlamları

ÇİKLİ

Simit. Ağaç çekmek için kullanılan ağaç parçası. Çember.

KİRÇİKLİ

Pis, çirkin, pasaklı.

PUÇİKLİ

Havuç.

PURÇİKLİ

Havuç.

SELÇİKLİK

(Söz sanatı terimi) Söz veya yazı ile anlatışta düzgünlük ve açıklıkla birlikte maksada uygunluk. (SELÇİK, Fasih).

PIRÇİKLİ

Havuç.

PİRÇİKLİ

Havuç.

DİPÇİKLİ

Dipçiği olan (tüfek).

SELÇİKLİ

Manisa ili, Akhisar belediyesi, merkez bucağına bağlı bir yerleşim yeri.

POÇÇİKLİ

İki yüzlü kişi.

MEÇİKLİ

Uğursuz kişi. Eşeğin erkeklik organı. Tütünlerin dibinde biterek onları kurutan asalak bir ot. Ağı.

SEÇİKLİK

Bir optik dizgenin oluşturduğu görüntünün seçik olma durumu. Bir televizyon resminin, bu resmi oluşturan satırların sayısıyla gerçekleşen belirginliği, arılığı. (Satır sayısı ne denli çoksa seçiklik de o denli yüksektir. Ancak çeşitli nedenlerden dolayı bu satır sayısı da sınırlıdır. Genellikle 405, 441 satırlar düşük seçiklik, 525, 625 satırlar orta seçiklik, 819 satır yüksek seçiklik olarak belirlenir. Türkiye, tüm Avrupa ülkelerinin benimsediği CCIR 625 satır ölçününü seçmiştir). Bir söz, deyiş ya da anlatımın anlamca başkalarından kolayca ayırt edilebilir olması.

  -   -   -  

Anlamında ÇİKLİ bulunan kelimeler

Bu bölümde tanımı içerisinde ÇİKLİ geçen kelimeler listesi verilmiştir.

MARONİ

Anahtar deliği çiklit.

MACROZOOM

Değişir odaklı merceklerin, çok yakındaki konuları da seçiklikle saptayabilen çeşidi. ("Macrozoom", merceğin tecim adıdır).

VİSTAVİSİON

Bir geniş görüntülük ve ruhsal üçboyutlu işlemi. (CinemaScope gibi tek alıcı, tek film, tek göstericiye dayanır. Ancak bu işlemde olağan 35 mm'lik film, alıcı ve göstericide yukarıdan aşağıya doğru değil yanlamasına geçer. Böylelikle 35 mm'lik film üzerinde bir resim 4 değil 8 deliklik yeri kaplar. Vistavision'un bir çeşidinde, göstericide de film yanlamasına geçer. Bir başka çeşidindeyse, büyük boy resim yeniden 35 mm'lik olağan resim boyuna indirilir, fakat özel bir mercek yardımıyla, seçiklik bozulmadan bu resim büyültülebilir).

ODAKTA

Odaklamanın tam yapılmış olması durumu. Bu durumdan dolayı görüntüde oluşan seçiklik. Odak dışının karşıtı.

PİCTOGRAPHE

1938'de yönetmen Abel Gance ile optikçi Pierre Angénieux'nün geliştirdikleri ve asıl merceğin önüne takıldığında, ışık düzengeci açıklığı ne olursa olsun, merceğe en yakın noktadan sonsuza kadar sıralanmış konuları aynı seçiklikle aktaran, ayrıca çeşitli optik hileleri gerçekleştirebilen ek mercek dizgesi.

AÇI

Birbirini kesen iki yüzey veya aynı noktadan çıkan iki yarım doğrunun oluşturduğu geometrik biçim, zaviye. Görüş, bakım, yön, anlayış biçimi. Ortak başlangıç noktasına sahip iki ışının bileşimi. Bir açının ölçüsü için kullanılan kısa ad. Ortak bir noktadan (köşe) çıkan iki yarıdoğrunun (kıyı) oluşturduğu uzambiçim. Ortak bir noktadan çıkan iki yarıdoğrudan birinin ötekisinin üstüne çakışması için yaptığı dönmenin niceliği. Ortak bir doğrudan geçen iki yarıdüzlemin oluşturduğu uzambiçim. Ortak bir doğrudan geçen iki yarıdüzlemden birinin ötekisinin üstüne çakışması için yaptığı dönmenin niceliği. Bir alıcı merceğinin, dereceyle belirtilen görüş açısı. Bir kimsenin, çevresindekileri seçiklikle görebildiği açı. Acı, dert, keder, tasa.