İçinde YAYLA geçen kelimeler

Kelimeler arşivinde; içinde "yayla" olan, toplam 160 tane kelime bulunuyor. İçerisinde yayla bulunan kelimeler listesini Kelimelik, Scrabble ve benzer kelime bulma oyunlarında ya da Türkçe ile ilgili yapacağınız ödev, araştırma veya ders çalışmalarınızda kullanabilirsiniz.

Ek olarak sonu yayla ile biten kelimeler listesini okumak ya da başında yayla olan kelimeler listesine gözatmak isteyebilirsiniz. Bunların yanında, kelime anlamları için alt kısımda bulunan "harfli kelimeler" linklerinden de yararlanabilirsiniz.

 
 

17 harfli kelimeler

KARACAÖRENYAYLASI

15 harfli kelimeler

TATARİLYASYAYLA

14 harfli kelimeler

GÜNİNDİYAYLASI, KAVUNCUYAYLASI, KİRAZLIYAYLASI, YAYLAMARANDASI, YUKARIYAYLABEL

13 harfli kelimeler

ARSLANYAYLASI, NEVRUZYAYLASI

12 harfli kelimeler

YAYLANDIRMAK, ARDIÇLIYAYLA, CERİTYAYLASI, CİVANYAYLAĞI, ESKİYAYLACIK, KILIÇLIYAYLA, KİRAZLIYAYLA, SÖĞÜTYAYLASI, YAYLABASMASI, YAYLACIKSEKİ, YAYLAPALAMUT, YENİYAYLACIK

11 harfli kelimeler

YAYLANDIRMA, CAMİLİYAYLA, ERİKLİYAYLA, KAYMAZYAYLA, PAŞAYAYLASI, UZUNCAYAYLA, ÜYÜKYAYLASI, YAYLABALIĞI, YAYLAÇAYIRI, YAYLAÇİÇEĞİ, YAYLADINLAR, YAYLAGÜZELİ, YAYLAPAZARI, YAYLATEPESİ, YUKARIYAYLA, YÜKSEKYAYLA

10 harfli kelimeler

ALTINYAYLA, ÇAMLIYAYLA, YAYLACILIK, ARDIÇYAYLA, AYDINYAYLA, BOĞAZYAYLA, BÖLÜKYAYLA, ÇANAKYAYLA, ÇATMAYAYLA, ÇİÇEKYAYLA, ÇÖLYAYLASI, DOĞANYAYLA, GÖKÇEYAYLA, GÜMÜŞYAYLA, GÜNEYYAYLA, GÜZELYAYLA, İDRİSYAYLA, KARLIYAYLA, KAŞIKYAYLA, KAVAKYAYLA, KÜÇÜKYAYLA, SERİNYAYLA, SÖĞÜTYAYLA, SUSUZYAYLA, TAŞLIYAYLA, YAYLABAYIR, YAYLABELEN, YAYLACILAR, YAYLACİLOH, YAYLAÇAYIR, Devamını Oku »»

9 harfli kelimeler

YAYLADAĞI, YAYLADERE, YAYLANMAK, ESENYAYLA, ESKİYAYLA, İPEKYAYLA, KARAYAYLA, KOCAYAYLA, KURUYAYLA, MEŞEYAYLA, OBAYYAYLA, ORTAYAYLA, PAŞAYAYLA, SARIYAYLA, SULUYAYLA, ŞEYHYAYLA, UZUNYAYLA, YAYLAALAN, YAYLAALTI, YAYLABABA, YAYLABAĞI, YAYLABAŞI, YAYLABELİ, YAYLABEYİ, YAYLABUZU, YAYLACILI, YAYLAÇATI, YAYLAÇAYI, YAYLADALI, YAYLADAMI, Devamını Oku »»

8 harfli kelimeler

BAŞYAYLA, YAYLAMAK, YAYLANMA, BEYYAYLA, ÇAMYAYLA, DÜZYAYLA, GÖLYAYLA, GÜLYAYLA, GÜNYAYLA, KAFYAYLA, KAŞYAYLA, KOÇYAYLA, MORYAYLA, ŞENYAYLA, TAŞYAYLA, ULUYAYLA, ÜSTYAYLA, YAYLABAĞ, YAYLACIK, YAYLADAĞ, YAYLADAM, YAYLAGÜL, YAYLAKÖY, YAYLALAR, YAYLALIK, YAYLANLI, YAYLAOTU, YAYLAÖNÜ, YAYLAÖZÜ

7 harfli kelimeler

YAYLACI, YAYLAMA, AKYAYLA, ÖZYAYLA, YAYLALI

6 harfli kelimeler

YAYLAK, YAYLAH, YAYLAN

5 harfli kelimeler

YAYLA

Bazı kelimelerin anlamları

YAYLA

Akarsularla derin bir biçimde yarılmış, parçalanmış, üzerinde düzlüklerin belirgin olarak bulunduğu, deniz yüzeyinden yüksek yeryüzü parçası, plato. Dağlık, yüksek bölgelerde, kışın hayat şartları güç olduğu için boş bırakılan, yazın havası iyi ve serin olan, hayvan otlatma veya dinlenme yeri.

ARDIÇLIYAYLA

Trabzon kenti, Maçka ilçesinde, merkez bucağına bağlı bir yer.

ARSLANYAYLASI

Aydın şehri, Bağarası bucağına bağlı bir yerleşim birimi.

YUKARIYAYLABEL

Isparta şehri, Aksu belediyesi, merkez nahiyesine bağlı bir yerleşim yeri.

GÜNİNDİYAYLASI

Kars ili, Kağızman ilçesi, merkez nahiyesine bağlı bir yerleşim birimi.

CİVANYAYLAĞI

İçel şehrinde, merkez ilçesi, merkez bucağına bağlı bir yer.

CERİTYAYLASI

Afyon kenti, Dinar ilçesinde, merkez bucağına bağlı bir yerleşim bölgesi.

KAVUNCUYAYLASI

Eskişehir ili, Günyüzü ilçesi, merkez bucağına bağlı bir bölge.

KILIÇLIYAYLA

Antalya şehrinde, Kaş belediyesi, merkez bucağına bağlı bir yerleşim yeri.

ESKİYAYLACIK

Nevşehir şehrinde, Gülşehir ilçesi, merkez nahiyesine bağlı bir bölge.

YAYLAMARANDASI

Çadır.

TATARİLYASYAYLA

Kırşehir şehri, Göllü bucağına bağlı bir yerleşim birimi.

KARACAÖRENYAYLASI

Eskişehir kenti, Kaymaz nahiyesine bağlı bir bölge.

NEVRUZYAYLASI

Sivas kenti, Yıldızeli belediyesi, merkez bucağına bağlı bir yer.

YAYLANDIRMAK

Yaylar aracılığıyla hareketliliğini sağlamak. Altında yay varmış gibi esnetmek.

KİRAZLIYAYLASI

Kütahya ili, merkez belediyesi, merkez bucağına bağlı bir yer.

  -   -   -  

Anlamında YAYLA bulunan kelimeler

Bu bölümde tanımı içerisinde YAYLA geçen kelimeler listesi verilmiştir.

AMORTİSÖR

Motorlu araçlarda sarsıntı, sallantı vb. hareketleri en aza indiren, yayların gereksiz hareketlerini gidermeye yarayan düzen. Bu düzeni kuran öge, yumuşatmalık.

DENGELEYİCİ

Denge sağlayan, dengeleme özelliği olan kimse veya şey. Otomobillerde eğikliği veya yaylanma genliğini azaltmak için şasi ve tekerleklere yerleştirilen düzen, stabilizatör. Bir evredeki işlemin daha dengeli bir duruma gelmesini sağlayan alet.

KEMENÇE

Yayla diz üzerinde çalınan, kemana benzer, üç teli olan küçük bir çalgı, kemançe.

OTLAK

Hayvan otlatılan yer, salmalık, yaylak, mera.

SÜSPANSİYON

Asıltı. Bir otomobil şasisinin yayla sağlanmış esnekliği.

TOL

Taş kemer veya taş kemerlerle yapılmış ev, oda, kapı vb. şey. Yayla veya bahçe kulübesi. Küçük köy.

ÇATMA

Çatmak işi. Provada geçici olarak bir giysiye iliştirilmiş olan parça. Heykel yapımında çamuru ayakta tutan tel iskelet. Ahşap yapılarda ağaç iskeletin temel parçaları. Semerin ağaç kısmı. Duvarları ağaç gövdesinden birbirine takılarak ve çivisiz olarak yapılmış olan yayla evi, Yörük çadırı. Bir tür döşemelik kumaş.

GÜZLEK

Güz yağmuru. Havaların soğuması üzerine yaylalardan dönen hayvanların otlatılması ve bir süre barındırılması için ayrılmış, dağ eteklerinde bulunan mera. Güz mevsiminin geçirildiği yer.

SEHİM

Hisse bedeli. Yüksek çelik binaların tepesinin sürekli olarak sağa sola yaylanması. Pay, hisse.

KOM

Ağıl, davar ağılı. Yayla evi. Bir kimseye ait küçük yerleşim yeri, çiftlik.

KIŞLAK

Kışın barınılan yer. Kışın orduların, göçebe oymakların hayvanlarıyla birlikte yayladan inip konakladıkları yer.

OK

Yayla atılan, ucunda sivri bir demir bulunan ince ve kısa tahta çubuk. Bir dairede bir kirişin ortasında bu kirişi gören yayın ortasına indirilen doğru parçası. Yön göstermek amacıyla belli yerlere konulabilen, oka benzer işaret. At arabası, kağnı vb. araçlarda koşum hayvanlarının bağlandığı ağaç.

MERCANKÖŞK

Ballıbabagillerden, küçük yapraklı, güzel kokulu bir saksı bitkisi, şile, yayla kekiği, merzengûş (Origanum majorana).

AMBARGO

Bir malın serbest sürümünü engellemek için konulan yasak, engelleyim. Bir ülkenin dış dünyayla ilişkilerini engelleme, engelleyim. Bir kişinin başka kişilerle ilişkilerini engelleme, engelleyim. Bir devletin, gemilerin kendi limanlarından ayrılmasını yasaklama buyruğu, engelleyim.

İNZİVA

Toplum hayatından kaçıp tek başına yaşama. Dış dünyayla bütün bağlarını keserek Tanrı'yla birleşebilmek için insanın kendi içine kapanması.

ADIM

Yürümek için yapılmış olan ayak atışlarının her biri. Bir yarışın belirli uzaklığı kapsayan bölümlerinden her biri, etap. Ayakta, esas duruşta, bir ayağın türlü yönlerde iki ayak boyu kadar yer değiştirmesi. Girişim, hamle. Bir ayak atışıyla alınan ve uzunluğu yaklaşık 75 santimetre olan mesafe. Bir gösterge ucunun eş olarak ayrılmış yaylardan biri boyunca aldığı yol. İki diş arasındaki aralık.

ENGEBE

Deprem, rüzgâr, sel vb. iç ve dış etmenlerin etkisiyle oluşan yayla, ova, koyak, çukur, dağ vb. biçimlerin bütünü, yer biçimleri, yüzey şekilleri, engebelik, arıza, avarız.

SİNÜZOİT

Bir çemberin, sıfır dereceden 360 dereceye kadar olan yaylarının sinüslerinin değişmelerini grafik ile gösteren devirli düzlem eğri.

PLATO

Yayla. Dekorun kurulduğu yer.

SAYA

Ayakkabının yumuşak olan üst bölümü. Kadın giysisi. Gebe koyunların karnındaki yavru yüz günlük olduğunda çobanların yaptığı tören. Yayla ve kırlarda hayvanlar için yapılmış olan üstü samanla örtülü yer. İş önlüğü.