İçinde TİZ geçen kelimeler

Kelimeler arşivinde; içinde "tiz" olan, toplam 180 tane kelime bulunuyor. İçerisinde tiz bulunan kelimeler listesini Kelimelik, Scrabble ve benzer kelime bulma oyunlarında ya da Türkçe ile ilgili yapacağınız ödev, araştırma veya ders çalışmalarınızda kullanabilirsiniz.

Ek olarak sonu tiz ile biten kelimeler listesini okumak ya da başında tiz olan kelimeler listesine gözatmak isteyebilirsiniz. Bunların yanında, kelime anlamları için alt kısımda bulunan "harfli kelimeler" linklerinden de yararlanabilirsiniz.

 
 

17 harfli kelimeler

ELEKTROMANYETİZMA, FOTOSENSİTİZASYON

16 harfli kelimeler

HİPERKORTİZOLİZM, HİPERPARAZİTİZİM, RADAPPERTİZASYON

15 harfli kelimeler

İSPRİTİZMACILIK, MANYETİZMACILIK, DESENSİTİZASYON, FERROMAGNETİZMA, HİPERPARAZİTİZM, PSÖDOHEMOPTİZİS

14 harfli kelimeler

DEPOLİTİZASYON, VAKTİZAMANINDA, AKLİMATİZASYON, ANESTETİZASYON, FOTOMANYETİZMA, HERMAFRODİTİZM, PARAMANYETİZMA, PARAZİTİZASYON, POLİPARAZİTİZM

13 harfli kelimeler

İNTİZAMSIZLIK, STRİPTİZCİLİK, BERAATİZİMMET, İMTİZACSIZLIK, İMTİZAÇSIZLIK, METAKROMATİZM, NARKOTİZASYON, PARATİROİTİZM, SENSİTİZASYON, SİMPARASİTİZM, TAGMATİZASYON

12 harfli kelimeler

ANTİSEMİTİZM, HİPNOTİZMALI, İSPRİTİZMACI, MANYETİZMACI, PERİPATETİZM, HEPATİZASYON, HİPNOTİZMACI, İLTİZAMCILIK, İMTİZAMLILIK, İNTİZAMSIZCA, OBSKÜRANTİZM, PERİSTALTİZM, ROMATİZMASIZ, SANİTİZASYON

11 harfli kelimeler

ASTİGMATİZM, FOTOTAKTİZM, İRREDANTİZM, PARTİZANLIK, TİTİZLENMEK, TİTİZLEŞMEK, DİKROMATİZM, İMTİZAMLICA, KORPORATİZM, ROMATİZMALI, SATELLİTİZM, SENTİENTİZM

10 harfli kelimeler

BİLİLTİZAM, HİPNOTİZMA, İMTİZAÇSIZ, İNTİZAMSIZ, İSPRİTİZMA, KORTİZONLU, MANYETİZMA, OTOEROTİZM, PARTİZANCA, PRAGMATİZM, SEMPATİZAN, SENKRETİZM, STRİPTİZCİ, TİTİZLENME, TİTİZLEŞME, VAFTİZHANE, ANESTETİZE, ATLETİZMCİ, HELMİNTİZM, METİZERJİD, PARAZİTİZM, PETİZLEMEK, PROGNATİZM, TİTİZLİKLE, TİZİKLEMEK, TRAVMATİZM, YETİZLEMEK, YİTİZLEMEK

9 harfli kelimeler

DESPOTİZM, DOGMATİZM, DRAMATİZE, EKLEKTİZM, EKSPERTİZ, İLTİZAMCI, İNTİZAMLI, LENFATİZM, MANYETİZE, NARKOTİZM, OTOMATİZM, ROMANTİZM, ROMATİZMA, TİZLEŞMEK, EMPİTİZİS, GİGANTİZM, HİPNOTİZE, HİRSİTİZM, İMTİZAÇLI, İTİZLEMEK, JİGANTİZM, KUMKERTİZ, PNÖMATİZM, SANİTİZER, TİZGELMEK, TİZLENMEK, VAFTİZEVİ, YETİZLEME

8 harfli kelimeler

ATLETİZM, EGZOTİZM, ESTETİZM, FANATİZM, İLTİZAMİ, KORTİZON, MATİZLİK, NEPOTİZM, OKÜLTİZM, PARTİZAN, RAŞİTİZM, SEMİTİZM, STRİPTİZ, TİTİZLİK, TİZLEŞME, EKSOTİZM, ERGOTİZM, HEMOPTİZ, KORTİZOL, POLİTİZE, SANİTİZE, TİZCEĞEZ, TİZCEĞİN, TİZİKMEK, TİZLEMEK

7 harfli kelimeler

EGOTİZM, EROTİZM, İHTİZAZ, İLTİZAM, İMTİZAÇ, İNTİZAM, İNTİZAR, İPTİZAL, İSTİZAH, İSTİZAN, TİTİZCE, DOMATİZ, FİTİZİS, İSTİZİN, İTİZÜMÜ, TİTİZER, TİZBERİ

6 harfli kelimeler

İKTİZA, İTİZAR, VAFTİZ, HATİZE, İNTİZA, MANTİZ, TİZCEK, TİZİYE, TİZLİK, TİZREK

5 harfli kelimeler

MATİZ, OTİZM, TİTİZ, FETİZ, KİTİZ, TİZAK, TİZAR, TİZCE, TİZDE, TİZLE, YETİZ, YİTİZ

4 harfli kelimeler

İTİZ, TİZA

3 harfli kelimeler

TİZ

Bazı kelimelerin anlamları

TİZ

İnce, keskin (ses).

HİPERPARAZİTİZM

Paraziter bir organizmanın diğer bir parazite konaklık yapması. Yani parazitin paraziti olması durumu. Hiperparazitlerin neden olduğu enfestasyon.

HİPERKORTİZOLİZM

Hiperadrenokortisizm.

DESENSİTİZASYON

Duyarsızlaşma.

AKLİMATİZASYON

İklime uyma.

FOTOSENSİTİZASYON

Işığa duyarlılık, derinin ışığa karşı hassasiyet gösterme hâli. Canlı, kimyasal madde ve benzeri şeyleri ışığa karşı duyarlı kılma.

RADAPPERTİZASYON

Gıdada bulunan mikroorganizmaların çok azını yaşayabilir durumda kılan ve tamamen yok etmek için gerekli olan dozun gıdaya uygulandığı ışınlama yöntemi.

MANYETİZMACILIK

Manyetizmacının yaptığı iş.

ANESTETİZASYON

Uyuşturma. Anestezi uygulaması.

FERROMAGNETİZMA

Bazı maddelerin (özellikle Fe, Co ve Ni) sürekli mıknatıs oluşturabilme özelliği; atomların magnetik momentleri bölgecikleri şeklinde yönlenmiş olup, magnetik alan içinde bu bölgecikler sürekli mıknatıs vermek üzere yönlenirler.

VAKTİZAMANINDA

Vaktiyle.

İSPRİTİZMACILIK

Ruhun ölmediğine inanan, gereğinde ölülerin ruhlarıyla ilişki kurulabileceğini ileri süren inanış.

HİPERPARAZİTİZİM

Bir parazitin diğer bir parazit içinde veya üzerinde yaşaması durumu.

DEPOLİTİZASYON

Grup, kurum veya eylemin siyasal niteliğini yitirmesi.

PSÖDOHEMOPTİZİS

Ağızdan akciğer kaynaklı olmayan kan gelmesi.

ELEKTROMANYETİZMA

Elektriklenme ile mıknatıslanmanın karşılıklı olarak etkilenmelerinden ortaya çıkan olayların bütünü. Elektrik akımıyla mıknatıs elde etme.

  -   -   -  

Anlamında TİZ bulunan kelimeler

Bu bölümde tanımı içerisinde TİZ geçen kelimeler listesi verilmiştir.

BAĞDAŞMA

Bağdaşmak işi, imtizaç.

ANTİSEMİTİST

Antisemitizm yanlısı.

DEKATLON

Uzun atlama, gülle atma, cirit atma, yüksek atlama, disk atma, sırıkla yüksek atlama, 100, 400 ve 1500 metre koşuları ile 110 metre engelli koşusundan oluşan atletizm yarışması.

BAĞNAZLIK

Bir kimseye veya bir şeye aşırı düşkünlük ve tutkuyla bağlılık, bağnazca davranış, taassup, mutaassıplık, fanatiklik, fanatizm.

ARTRİT

Eklem romatizması.

BENLİKÇİLİK

Benlikçi olma durumu. Kendi benliğinin gelişimini, bütün davranışlarının ilkesi yapan kişinin niteliği, egotizm.

ATLAMA

Atlamak işi. Belirli bir yerden gerilip hız alarak yapılmış olan sıçrama ile vücudu yerden kesip daha uzak bir yere kondurma veya belli bir yükseklikten aşırma. Bu biçimde en uzağa atlamak veya en yükseği aşmak amacıyla yarışılan atletizm dalı.

ASTİGMAT

Net görmeyen, astigmatizme tutulmuş (göz).

DESPOTLUK

Despot olma durumu, istibdat, despotizm.

CİDDİ

Şaka olmayan, gerçek. Güvenilir bir biçimde. Önem vererek, gerçek olarak. Ağırbaşlı. Eğlendirme amacı gütmeyen. Güvenilir, sağlam, önemli. Gülmeyen. Tehlikeli, endişe veren, ağır, vahim, kritik. Titizlik gösterilen, önem verilen.

BAĞDAŞMAK

Anlaşmak, uzlaşmak, uymak, imtizaç etmek. Bağdaş kurup oturmak. Çocuk oyunlarında arkadaş olmak.

BALAMA

Orta oyununda Rum tipi. Karagöz, matiz ve külhanbeyi tipleri tarafından yabancı ülkelerin tiplerine seslenirken kullanılan söz.

DİSİPLİN

Bir topluluğun, yasalarına ve düzenle ilgili yazılı veya yazısız kurallarına titizlik ve özenle uyması durumu, sıkı düzen, düzence, düzen bağı, zapturapt. Kişilerin içinde yaşadıkları topluluğun genel düşünce ve davranışlarına uymalarını sağlamak amacıyla alınan önlemlerin bütünü. Öğretim konusu olan veya olabilecek bilgilerin bütünü, bilim dalı.

ATLET

Kolsuz, askılı fanila. Atletizmle uğraşan kimse, atletizmci.

ÇAKAL

Etoburlardan, sürü hâlinde yaşayan, kurttan küçük bir yaban hayvanı (Canis aureus). Titiz, huysuz. Görgüsüz. Kurnaz, yalancı, düzenci, aşağılık kimse.

ÇEVİRME

Çevirmek işi, tedvir. Çevrilmiş, tercüme edilmiş. Uzaktan dolaşıp düşmanın yan gerilerine düşerek onu istemediği bir durumda dövüşmek zorunda bırakma, sarma, muhasara. Kuzu, oğlak vb. hayvanların şişte, kor üzerinde çevrilerek pişirilmişi. Dikenlerden, ağaç dallarından yapılmış duvar. Bir müzik parçasındaki aralığın veya bir cümle parçasının tiz sesini pese, pes sesini tize dönüştürmek işi.

DOGMACILIK

Öne sürülen öğreti ve ilkeleri eleştirmeden doğru olarak benimseyen ve benimsediği varsayımlardan katı bir yöntemle önermeler türeten anlayış, dogmatizm.

CIRTLAK

Hoşa gitmeyen, keskin ve çiğ, tiz (ses). Olgunluktan ezilebilecek duruma gelmiş (meyve, sebze) Aşırı renkli, çok açık renkli, göz alıcı veya rahatsız edici renkte.

ARİSTOTELESÇİLİK

Yunan filozoflarından derslerini öğrencileriyle birlikte gezinerek veren Aristoteles'in felsefesi, gezimcilik, Aristoculuk, peripatetizm. Bu felsefeyi benimsemiş olma durumu.

BAYRAK

Bir milletin, belli bir topluluğun veya bir kuruluşun simgesi olarak kullanılan, renk ve biçimle özelleştirilmiş, genellikle dikdörtgen biçiminde kumaş, sancak. Atletizmdeki bayrak yarışında dört sporcunun elden ele geçirdiği kısa, yuvarlak sopa. Simge, sembol. Öncü. Baklagilllerde diğerlerinden daha üstte bulunan, daha büyük olan ve çoğunlukla başka bir renkte ve yuvarlakça olan taç yaprağı. Gerektiğinde indirilip kaldırılan, açılıp kapatılan kol.