İçinde TATA geçen kelimeler

Kelimeler arşivinde; içinde "tata" olan, toplam 77 tane kelime bulunuyor. İçerisinde tata bulunan kelimeler listesini Kelimelik, Scrabble ve benzer kelime bulma oyunlarında ya da Türkçe ile ilgili yapacağınız ödev, araştırma veya ders çalışmalarınızda kullanabilirsiniz.

Ek olarak sonu tata ile biten kelimeler listesini okumak ya da başında tata olan kelimeler listesine gözatmak isteyebilirsiniz. Bunların yanında, kelime anlamları için alt kısımda bulunan "harfli kelimeler" linklerinden de yararlanabilirsiniz.

 
 

15 harfli kelimeler

TATARİLYASYAYLA, TATARİLYASKIŞLA, TARSOMETATARSUS

14 harfli kelimeler

PATLICANTATARI

13 harfli kelimeler

TATARMEMİŞLER, TATARCALANMAK, LENGERİTATARI

11 harfli kelimeler

JAKETATAYLI, ÜYÜKLÜTATAR, TATARSÖKMEZ, TATARLAŞMAK, TATARCIKLAR, PROSTATAUKS, PROSTATALJİ, BAFTATAKIMI

10 harfli kelimeler

METATARSUS, TATAVATSIZ, TATARAHMET, TATARUŞAĞI, KÜKÜRTATAR, TATARMUSLU, TATARAĞASI, TATARLAŞMA, TATARKURDU, TATABAZLIK, TATARHÜYÜK

9 harfli kelimeler

TATARHAMI, TATARBAŞI, TATARGAZİ, ALATATAVU, TATARHAMU, TATARHAMİ, KORKUTATA, TATARKALE, ROKETATAR, TATARZENA, JAKETATAY, TATARAŞKA, ORTATAVAN, PUTATAPAR

8 harfli kelimeler

TATARAŞI, CIRTATAN, TATAVİYE, TATAVIYA, TATAVICI, TATAVEYA, TATAVACI, TATARLAR, TATARKÖY, TATARKAN, TATARCIK, TATALACI, TATARICA, TATARHAM, TATAHAMİ, TATARHAN

7 harfli kelimeler

TATARCA, TATTATA, ALTATAŞ, ALTATAR, TATACAN, TATARLI

6 harfli kelimeler

TATABA, PITATA, BİTATA, PATATA, TATARİ, TATAVU, TATAVI, TATARI, TATALA, TATAVİ

5 harfli kelimeler

TATAK, TATAH, TATAT, TATAR

4 harfli kelimeler

TATA

Bazı kelimelerin anlamları

TATA

Kedi kovalama ünlemi. Çocuk dilinde şapka. 1.Çocuk dilinde iskemle. 2.Tahta. 1.Çocuk yemeği, mama. 2.Güveç. Dana dana : Tata nasılsın?. Peltek konuşan, kekeme. Tahta.

PATLICANTATARI

Ateşte pişirilen doğranmış patlıcanın üstüne sarmısaklı yoğurt ve eritilmiş yağ koyarak yapılan bir çeşit yemek.

TATARMEMİŞLER

Aydın şehrinde, Çine ilçesi, merkez nahiyesine bağlı bir yerleşim bölgesi.

BAFTATAKIMI

Nalbantların vida yapmak için kullandıkları aygıt. (Güdül Ankara).

LENGERİTATARI

Mantı.

ÜYÜKLÜTATAR

Edirne şehrinde, Karakasım nahiyesine bağlı bir yerleşim birimi.

TATARCALANMAK

Kimi hastalıkların geçeceği inancıyla hastayı ocak denilen kimselere tedavi ettirmek.

TATARİLYASYAYLA

Kırşehir şehri, Göllü bucağına bağlı bir yerleşim birimi.

TARSOMETATARSUS

Kuşlarda bacağın tarsalının distal sırasının, metatarsusun 2, 3, 4 ve. parçaları ile birleşmesinden oluşan kısa düz kemik.

TATARSÖKMEZ

Üst kattaki odalarda döşeme altına konan kalın ağaç.

PROSTATAUKS

Prostat büyümesi.

TATARLAŞMAK

Tatar gibi davranmak.

TATARCIKLAR

Güvemsi sinekler familyasına giren ve tatarcık türlerini içine alan, kan emici, çok ufak yapıda iplikboynuzlular topluluğu.

JAKETATAYLI

Jaketatay giymiş olan.

TATARİLYASKIŞLA

Kırşehir şehri, Göllü nahiyesine bağlı bir yerleşim birimi.

PROSTATALJİ

Prostat ağrısı.

  -   -   -  

Anlamında TATA bulunan kelimeler

Bu bölümde tanımı içerisinde TATA geçen kelimeler listesi verilmiştir.

ÇİMDİK

Çimdikleme işi. Gönül kıracak söz. Başparmakla işaret parmağının ucu arasına alınan miktarda olan. Tatar böreği.

BAOBAP

Ebegümecigillerden, sıcak ülkelerde yetişen, çok yüksek olmamakla birlikte, gövdesinin çevresi 20 metreyi aşabilen bir ağaç, baobap ağacı (Adansonia digitata).

MENZİLCİ

Uzak yerlere menzil beygirleriyle giden posta tatarı.

CHİRONOMUS

Dev kromozomlara sahip tatarcıklara benzeyen sinek cinsi.

AGUTİGİLLER

Memeliler (Mammalia) sınıfının, kemiriciler (Rodentia) takımının, yalın dişliler (Simplicidentata) alt takımının, oklu kirpimsiler (Hystricomorpha) bölümünden, uzun bacaklı ve küçük kulaklı, kuyrukları küt, Orta ve Güney Amerika'da yaşayan türleri olan bir familya. (Agoutidae İsp. agouti = bir tip kemirici), Omurgalı hayvanlardan memeliler (Mammalia) sınıfının kemiriciler (Rodentia) takımının yalın-dişliler (Simplicidentata) alt-takımının oklu-kirpimsiler (Hystricomorpha) bölümüne giren bir familyası. Uzun bacaklı ve küçük kullaklıdırlar. Kuyrukları küttür. Kahverengi-esmer derili kara hayvanlarıdır. Orta ve Güney Amerikada yaşarlar. Aguti (Dasyprocta aguti), paka (Agouti paca) iyi bilinen türleridir.

HAKAN

Türk, Moğol ve Tatar hanları için "hükümdarlar hükümdarı" anlamında kullanılan bir unvan. Osmanlı padişahlarına verilen unvan.

DULMANTI

Tatar böreğinin kıymasızı.

BAZUKA

Öz itmeli mermi atan, genellikle zırhlı araçlara karşı yakın savaş sırasında kullanılan hafif silah, roketatar.

ANTİLOPLAR

Geviş getiren memeli hayvanların bir familyası. Memeliler (Mammalia) sınıfının, geviş getirenler (Ruminantia) alt takımının, boynuzlugiller (Bovidae) familyasından, boynuzları yukarı ve geriye doğru kıvrık, iyi koşan, Afrika'da yaşayan türlere sahip bir alt familya. (Antilopinae), Memeli hayvanlardan geviş-getirenler (Ruminantia) alt-takımının boynuzlugiller (Bovidae) familyasının bir alt familyası. Kara antilop (Antilope cervicapra), keseli antilop (Antidorcas marsupialis), kaya antilopu (Oreotragus oreotragus), boğa antilopu (Taurotragus oryx), bozkır antilopu (Saiga tatarica), dört-boynuzlu antilop (Tetracerus quadricornis), cüce antilop (Neotragus pygmaeus), ceylân (Gazella dorcas), İran ceylânı (G. subgutturossa), Hint ceylânı (G. bennetti), inek antilopu (Bubalis buselaphus), addaks (Addax nasomaculata), kaama (Bubalis camaa), kudu (Strepsiceros strepsiceros), gnu (Connochaetes gnu), orongo (Pantholops hodgsoni) gibi gerçek antilopları içine alır. Vücutları zarif olup boynuzları yukarı ve geri doğru kıvrıktır. İyi koşarlar. Afrikada boldurlar.

DİŞSİZLER

Memeliler (Mammalia) sınıfının, etenliler (Placentalia) alt sınıfından, bazıları tüm olarak dişsiz, bazılarının da minesiz ve köksüz dişleri bulunan, vücutları uzun kıllarla ya da sırtta oynak kemerler hâlinde dizilmiş alt deriye ait kemik safihacıklardan yapılmış bir tabaka ile örtülü, kafatasları uzun, poliembriyoni gösteren, tek bir embriyo bölünerek 7-12 embriyo meydana getiren, aynı eşeyde olan embriyolarının hepsi aynı zamanda gelişen, bazıları ağaçlarda yaşayan ve böceklerle beslenen, bazıları da et ve ot yiyen, Amerika'da yaşayan türlere sahip bir takım. (Edentata),familyaları vardır.

COOPERİA

Trichostrongylidae ailesinde bulunan nematod cinsi. C. oncophora, C. pectinata ve C. punctata sığır ve diğer geviş getiren hayvanların ince bağırsaklarında bulunan türlerdir.

BORANI

Yumurta, yağda kızartıldıktan yahut suda haşlandıktan sonra üzerine sarımsaklı yoğurt dökülerek yapılan yemek. Komposto. Ebegümeci yemeği. Yoğurtlu mantı, tatar böreği. Sarımsaklı yoğurt. Yoğurtlu bir çeşit köy yemeği. Bakla taneleri veya pancar saplarıyla yapılmış ve içine bulgur köftesi konulmuş yemek. Pancardan, çömlekte pişirilen ve üstüne sarımsaklı yoğurt dökülen yemek. 1. Ayva dolması. Bulgur veya pirinçle pişirilen sebze üzerine yoğurt dökülerek yapılan yemek. Bulgur ve kıyma ile yapılan bir tür sulu köfte. Ayva, et ve pekmezle yapılan bir yemek çeşidi (Çayağzı). Taze ot, pancar, bulgur ve benzerleri yapılan yemek. (Beyköy Şarkikaraağaç, Özgüney Yalvaç, Çaltı Gelendost Isparta; Urfa; Karacaviran Seydişehir Konya).

KIPÇAK

XI-XV. yüzyıllarda, Hazar ve Karadeniz'in kuzeyindeki bozkırlarda, Mısır ve Suriye'de yaşamış bir Türk boyu, Kuman. Günümüzde Kırım Tatarcası, Kazakça, Karaçay Malkarca vb. lehçeleri konuşan gruba verilen genel ad.

CİMCÜK

Çimdik. Tatar böreği.

BOZBOĞANGİLLER

Kuşlar (Aves) sınıfının, ötücü kuşlar (Passeriformes) takımından, sivri olan gagalarının dibindeki genişlik yüksekliğinden daha az olan, tarsometatarsusları orta parmaktan uzun olmayan, dağ bülbülü (Prunella modularis), büyük dağ bülbülü (P.collaris), sürmeli dağ bülbülü (P.ocularis) türleri iyi bilinen bir familya. Serçemsigiller, şarkıcı kuşugiller.

YAKARCA

Tatarcık.

TATAR

Postayı süren kimse. Tataristan'da, Batı Sibirya'da ve Rusya Federasyonu'nun değişik bölgelerinde yaşayan Türk soyundan bir halk ve bu halktan olan kimse.

TATARCA

Tatar Türkçesi. Bu Türkçeyle yazılmış olan.

CİMİN

Tatarcık.

MENZİL

Yolculukta dinlenmek amacıyla durulan yer, konak. At değiştirmek veya konaklamak için kervanların ve posta tatarlarının indikleri bina veya han. Bir merminin ulaşabildiği uzaklık, erim (I). İki konak arasındaki uzaklık. Bir günlük yol. Ok atma yarışlarında erişilen mesafe. Ordunun cephe gerisi işlerinin bütünü.