İçinde ULUSAL geçen kelimeler

Kelimeler arşivinde; içinde "ulusal" olan, toplam 7 tane kelime bulunuyor. İçerisinde ulusal bulunan kelimeler listesini Kelimelik, Scrabble ve benzer kelime bulma oyunlarında ya da Türkçe ile ilgili yapacağınız ödev, araştırma veya ders çalışmalarınızda kullanabilirsiniz.

Ek olarak sonu ulusal ile biten kelimeler listesini okumak ya da başında ulusal olan kelimeler listesine gözatmak isteyebilirsiniz. Bunların yanında, kelime anlamları için alt kısımda bulunan "harfli kelimeler" linklerinden de yararlanabilirsiniz.

 
 

Bazı kelimelerin anlamları

ULUSAL

Millî.

ULUSALCILIK

Milliyetçilik.

ULUSALLAŞTIRMAK

Ulusal bir nitelik vermek, millîleştirmek.

ARSIULUSAL

Uluslararası.

ULUSALLIK

Milliyet, millîlik.

ULUSALCI

Milliyetçi.

ULUSALLAŞTIRMA

Millîleştirme.

  -   -   -  

Anlamında ULUSAL bulunan kelimeler

Bu bölümde tanımı içerisinde ULUSAL geçen kelimeler listesi verilmiştir.

ESKÜDO

Portekiz ulusal parası.

ETAJENERO

Eski Fransa'da üç sınıf halkın temsilcilerinden oluşan ulusal meclisin adı.

ULUSÖTESİ

Baskın ulusal kimliği olmayan, belirli devletlerin politikalarıyla kontrol edilemeyen, kurallarla kısıtlanamayan.

FARMAKOPE

İlaç üretiminde kullanılan etkin ve yardımcı maddelerin nitel ve nicel çözümleme yöntemlerinin yer aldığı yasal ve bilimsel olarak uyulması gereken ulusal ve uluslararası kuralları ve yöntemleri içeren resmi kitap. İlaçları oluşturan tüm bileşenlerin ve bunlara ait kontrol ve analiz yöntemlerinin yer aldığı yasal ve bilimsel olarak uyulması gereken kuralları içeren, Türk Farmakopesi, Amerikan Farmakopesi gibi resmi kitap, kodeks.

PANTEON

Yunan ve Romalıların en büyük tapınaklarına verdikleri ad. Büyük yararlık göstermiş kimselerin gömüldüğü ulusal anıt. Bir halkın, bir ulusun bütün tanrıları.

DOLARLAŞMA

Değer yitirmesi nedeniyle ulusal paraya olan güvenin sarsılması sonucunda hesap birimi, değişim ve değer saklama aracı olarak ulusal para yerine Amerikan dolarının kullanılması. karşılığı para ikamesi.

İÇGÖÇ

Bir ülkenin ulusal sınırları içinde kalan ve özellikle kırsal yörelerden kentsel alanlara yönelen nüfus akımı. Bir ülke içinde bölge, kent, kasaba ve köy gibi yerlerin birinden ötekine yerleşmek amacıyla yapılan devinim. bk. kentleşme. Bir ülke sınırları içinde bireylerin ya da toplumsal kümelerin bir yerden başka yere gidip yerleşmeleri.

DEĞİŞTİRMECE

Ulusal ya da uluslararası karşılaşmalarda takımların karşılıklı olarak birbirlerinin kent ya da ülkelerine giderek karşılaşma yapmaları. Bir takımın karşılaşma için kendi kent ya da ülkesinin dışına gitmesi. Bir takımda yer alan oyuncuların oyun biçimi gereği yer değiştirmesi.

MİLLİYET

Millete özgü olma veya millî olma durumu, ulusallık. Bağlı bulunan millet, tabiiyet.

MİLLİYETÇİ

Milliyet ilkesini benimseyen, milliyetsever, ulusçu, ulusalcı.

KOZMOPOLİT

Çeşitli uluslardan kimseleri barındıran, içinde bulunduran. Ulusal özelliklerini yitirmiş kimse.

SOYKIRIM

Bir insan topluluğunu ulusal, dinsel vb. sebeplerle yok etme, jenosit, genosit, pogrom.

ALTKÜLTÜR

Bir toplumun kültürel yapısına yeterince uyum sağlayamayan kültür. Ulusal ya da toplumsal kültürleri oluşturan kültür birimlerinden her biri. bk. köylü kültürü, halk kültürü, seçkin kültürü, özdeksel kültür. karşılığı altbölük. Hücrelerin çoğalmalarını sağlamak amacıyla başka bir besi yerine aktarılması işlemi.

KİMONO

Japonların önden çapraz olarak kavuşan uzun ve geniş kollu ulusal giysisi. Geniş kollu sabahlık.

FESTİVAL

Dönemi, yapıldığı çevre, katılanların sayısı veya niteliği programla belirtilen ve özel önemi olan sanat gösterisi. Düzensiz toplantı, curcuna. Belli bir sanat dalında oyun ve filmlerin sunulması ve gösterilmesi sonunda ödül, derece verilmesi biçiminde düzenlenen ulusal veya uluslararası gösteri dizisi, şenlik. Bir bölgenin en ünlü ürünü için yapılmış olan gösteri, şenlik.

MİLLİYETÇİLİK

Maddi ve manevi açılardan millet ve ülkesinin çıkarlarını her şeyin üstünde tutma anlayışı, ulusçuluk, ulusalcılık, nasyonalizm.

ŞAMPİYON

Ulusal ve uluslararası bir yarışmada ilk dereceyi alan, birinci olan kimse veya takım, böke.

KURULTAY

Ulusal ya da uluslararası bilimsel toplantı. Bir kuruluşun, gündemindeki sorunları, temel konuları konuşmak ve yeni kurullar seçmek üzere belli sürelerle veya gerektikçe yaptığı genel toplantı, kongre. Eski Türklerde devlet işlerinin görüşülüp karara bağlandığı meclis.

DİŞTECİM

Bir ülkenin ulusal sınırları dışına yönelen, yabancı uluslarla yapılan alışveriş, bk. dışalım, dışsatım.

KUR

Yabancı paraların ulusal para cinsinden değeri. Karşı cinse ilgi göstererek onun hoşuna gitme, gönlünü kazanmaya çalışma. Düzey. Birinin duygularını okşayacak biçimde davranarak onu elde etmeye çalışma.