İçinde MEDYA geçen kelimeler

Kelimeler arşivinde; içinde "medya" olan, toplam 9 tane kelime bulunuyor. İçerisinde medya bulunan kelimeler listesini Kelimelik, Scrabble ve benzer kelime bulma oyunlarında ya da Türkçe ile ilgili yapacağınız ödev, araştırma veya ders çalışmalarınızda kullanabilirsiniz.

Ek olarak sonu medya ile biten kelimeler listesini okumak ya da başında medya olan kelimeler listesine gözatmak isteyebilirsiniz. Bunların yanında, kelime anlamları için alt kısımda bulunan "harfli kelimeler" linklerinden de yararlanabilirsiniz.

 
 

Bazı kelimelerin anlamları

MEDYA

İletişim ortamı. İletişim araçları.

MEDYAN

Ortanca. Orta. Eksen plânına paralel duran.

MEDYATİK

İletişim araçlarına özgü, iletişim araçlarıyla ilgili. Medyada çok yer alan, çok tanınan, çok bilinen (kimse).

KOMEDYA

Komedi.

TRAGİKOMEDYA

Tragedya ile komedyanın bileşiminden ortaya çıkmış bir oyun türü. Tiyatro tarihi içinde en gerçek tragikomedya kişilerinden biri Shakespeare'in "Onikinci Gece" oyunundaki Malvolio karakteridir.

MEDYACI

Medya görevlisi.

KOMEDYACI

Komedyen.

MULTİMEDYA

Çoklu ortam.

MEDYACILIK

Medyacı olma durumu.

  -   -   -  

Anlamında MEDYA bulunan kelimeler

Bu bölümde tanımı içerisinde MEDYA geçen kelimeler listesi verilmiştir.

AGON

Antik Yunan komedyasında düşünceleri birbirine karşıt olan iki oyun kişisinin tartışmaya girdiği bölüm. Sanatçılar, ezgiciler, yazar ve oyuncular arasında değerlendirme ile sonuçlanan yarışma. Sporcular arasında olduğu gibi, sanatçılar, ezgiciler, dansçılar, yazar ve oyuncular arasındaki dereceleme ile sonuçlanan yarışma. Dram sanatında olaylar dizisi içindeki çatışma (aşama yarışması).

KORDAKS

Antik komedyadaki dansa verilen ad. Klasik Yunan komedyası dansı.

KİKİRRUS

Attelan komedyasında böbürlenen, palavracı asker tipi. Atellan komedyalarının böbürlenen asker (tipi. bk. kapitano böbürlenen asker).

PARABASE

Antik Yunan tiyatrosunda eski komedya döneminde oyunun yanılsamasını ("illüzyon" unu) bozma bahasına, koronun, maske çıkarıp doğrudan doğruya seyircilere seslendiği, yazarın sözcülüğünü yaptığı, tanrıları övdüğü, düşmanlara, sevilmeyen kimselere ve kurumlara sataştığı, saldırdığı ara sözleri, (bk. koragus).

PRAKARANA

Hint tiyatrosunda töre komedyası türünde yazılmış oyun.

POETİKA

Aristoteles'in şiir, dram sanatı, epik konuları kapsayan ve kurallar öneren kitabı. Bu kitabın komedya üzerine olan bölümü ele geçmemiştir. Aristoteles, bu kitabı M.Ö. 363 - 360 yıllarında yazmıştır. Aristoteles'in İÖ 363-360 yıllan arasında yazdığı, şiir, dram sanatı ve epik konularını içeren ve kurallarını öneren yapıtı. Bu kitabın komedya üzerine olan bölümü ele geçmemiştir.

EKSODOS

Antik Yunan tragedyasının ve komedyasının bitiş bölümü. ilk dönemlerde koronun dışarı çıkması sırasında söylenen lirik ezgi. Antik koronun orkestradan çıkarken oyun bitiminde söylediği şiirli ezgi.

PARABASİS

Antik Yunan komedyasında oyuncuların maskelerini çıkarıp seyircilerle tartıştıkları ve yazarın sözcülüğünü yaptıkları bölüm.

KRADE

Antik Yunan tiyatrosunda, komedyalarda kullanılan vinç.

FABULA

Latincede yapıt anlamında kullanılır. Fabula attelana, fabula palliata, fabula togata vb. Latin Komedyalarında iki türlü "fabula" vardır:. Fabula palyata bk. palyata. Fabula togata bk. togata.

DOTTORE

Roma komedyasındaki Dosennus'un (bilgiç adam) italyan halk doğaçlama tiyatrosundaki uzantısı. Kimi kez düşünür, kimi kez dilci, kimi kez de tıp doktoru olarak kendini tanıtır. Şarlatandır, kendinin bilgili olduğunu göstermek isterken yanlış üstüne yanlış yapar. Herkese öğüt verir, ama kendisi bunların hiçbirini tutmaz. Kara bir pelerini, geniş şapkası ve dizlerine inen bir pantalonu vardır.

PARADOS

Antik Yunan tragedyasında ve komedyasında koronun içeri girerken söylediği ezgi. Antik Yunan tiyatro yapısında, orkestranın her iki yanında karşılıklı bulunan giriş yolları.

NÖROREGÜLATÖR

Merkezi sinir sisteminin kendi nöronları, sinir uçlarıyla efektör yapılar ve merkezi sinir sistemiyle hormonal merkezler arasındaki iletişimde haberci olarak kullanılan kimyasal madde. Nöromedyatörler, nöromodulatörler ve nörohormonların ortak adı.

PAPPUS

Atellan komedyasının yaşlı adam tipi. Roma Atellan komedyasında yaşlı adam tipi.

KONTAMİNATYO

Romalı yazar Nevius'un bulgusu olan bir komedya türü; bu tür, çeşitli yapıtların sahnelerini bir araya getirerek düzenlenen bir çeşit kurgusal oyundu.

ÖNDEYİŞ

Oyundan önceki bölüm. Antik tiyatro döneminde Euripides'in, tra- gedya'ya; Plautus'un da komedyaya getirdikleri söz. Oyuna konu olan olaydan önce geçenleri özetler. Modern tiyatroda oyunun anlamı üzerinde bilgi verir.

DOSSENUS

Roma attelan komedyasında bilgiçlik taslayan yarı aydın tipi. Atellan Komedyası'nda bilgiçlik taslayan aydın tipi.

NORADRENALİN

Böbrek üstü bezinin medullasından salgılanan ve adrenaline çok benzeyen, sempatik sinir uçlarından iç organlara çıkarılarak nörotransmitter görevi de yapan katekolamin. Norepinefrin. Adrenerjik sinir uçlarında L-trozinden başlayarak üretilen nöromedyatör madde. Sempatik sistemini uyarıcı ilaçların katekolaminler grubuna dâhil olan ve adrenalinin, azot atomundaki metil grubunu içermeyen bir türevi.

MAKKUS

Atellan komedyalarındaki soytarı tipi. Eşi yine bir soytarı olan Bukko'dur. Atellan komedyasında güldürücü uşak tipi. Dostu yine bir soytarı olan Bukko'dur.

KORAGUS

Plautus komedyalarında, eserinin tam ortasında Aristophanes'de koronun Paraphase'de olduğu gibi, günlük olaylar üzerine seyircilere sözü alaylı olarak yöneltmesi gibi, yalnızca bir kişiyi konuşturması. (Örn. Curculio - Un Kurdu) Çoğunlukla da artık oynamayan ve yalnızca kostümleri ile dekorları bulunduğundan, bunları para karşılığında geçici olarak veren kimse.