İçinde KEND geçen kelimeler

Kelimeler arşivinde; içinde "kend" olan, toplam 80 tane kelime bulunuyor. İçerisinde kend bulunan kelimeler listesini Kelimelik, Scrabble ve benzer kelime bulma oyunlarında ya da Türkçe ile ilgili yapacağınız ödev, araştırma veya ders çalışmalarınızda kullanabilirsiniz.

Ek olarak sonu kend ile biten kelimeler listesini okumak ya da başında kend olan kelimeler listesine gözatmak isteyebilirsiniz. Bunların yanında, kelime anlamları için alt kısımda bulunan "harfli kelimeler" linklerinden de yararlanabilirsiniz.

 
 

16 harfli kelimeler

KENDİLİĞİNDENLİK

14 harfli kelimeler

PERAKENDECİLİK

13 harfli kelimeler

KENDİLİĞİNDEN

12 harfli kelimeler

YENİİSKENDER, İSKENDERSEYH, KENDİRGİLLER, SÖYKENDİRMEK

11 harfli kelimeler

KENDÜLERDEN, KENDÖZÜNDEN, KENDİÜRETİR, KENDİRCİLİK, İSKENDERİYE, KENDİNCELİK, İSKENDERKÖY, ÇEKENDEMİRİ, PERAKENDECİ

10 harfli kelimeler

KENDİLEŞME, HASANKENDİ, İSKENDERLİ, KENDİGELME, KENDÜLEYİN, KENDİMELİK, MOLLAKENDİ, KENDÜLERİN, İSKENDERUN, ERKENDOĞAN, KENDİGELEN, KENDİSİNCE

9 harfli kelimeler

PERAKENDE, KENDİLLİK, KENDİNDEN, KENDÜLERE, KENDÜLERİ, KENDİRLİK, KADIKENDİ, ÖRKENDERE, ERKENDENE, PARAKENDE, HERKENDAZ

8 harfli kelimeler

HAKENDAZ, KENDİRCİ, KENDÜDEN, KENDİRLİ, KENDÜLAN, KENDÜLER, KENDİNCE, KENDİLİK, KENDÜLİK, KENDÜRÜK, ERKENDEN, HANKENDİ, İSKENDER, SEKENDİZ, KENDEREK, KENDİREK, KENDİRİK

7 harfli kelimeler

KENDİRE, KENDREK, KENDRÜK, TÜKENDİ, KENDÜDE, EKENDEN, KENDÜLE, KENDİSİ, KENDÜYİ, KENDİME, KENDÖZÜ, KENDÜYE

6 harfli kelimeler

KENDEN, KENDAL, KENDEL, KENDIR, KENDİZ, KENDİK, KENDİM, KENDİR

5 harfli kelimeler

KENDE, KENDİ, KENDÜ

4 harfli kelimeler

KEND

Bazı kelimelerin anlamları

KEND

Kasaba, şehir.

KENDÜLERDEN

Kendilerinden, kendiliklerinden.

KENDİRGİLLER

İki çeneklilerden, kendir, şerbetçi otu, Hint keneviri vb. bitkileri içine alan bir familya.

İSKENDERKÖY

Çanakkale kenti, Biga ilçesi, merkez bucağına bağlı bir yerleşim bölgesi.

YENİİSKENDER

Balıkesir şehrinde, Şamlı bucağına bağlı bir yerleşim birimi.

KENDİÜRETİR

Elektrik enerjisi gereksinimini kendi üreten, tüketim fazlası üretimini ise satan tüzel kişi.

ÇEKENDEMİRİ

Pullukta ok'un altında bulunan falakanın takıldığı demir. (Sarıköy Konya).

KENDİLİĞİNDENLİK

Dıştan bir belirleme ile değil, kendi kendine gerçekleşen etkinlik, spontaneizm.

KENDİLİĞİNDEN

İnsan eliyle ekilmeden yetişen, hudayinabit. Dış etkilerin zorlaması olmadan iç sebeplerle oluşan. İradesiz olarak gerçekleşen (hareket), spontane. (ke'ndiliğinden) Başka şeylerin etkisi olmaksızın, kendi kendine, bizatihi.

İSKENDERİYE

İskenderiye.

İSKENDERSEYH

Sivas ilinde, Koyulhisar ilçesinde, merkez nahiyesine bağlı bir yer.

KENDİRCİLİK

Kendircinin yaptığı iş.

SÖYKENDİRMEK

Dayandırmak, yaslandırmak.

PERAKENDECİLİK

Perakende olarak yapılmış olan alışveriş.

KENDÖZÜNDEN

Kendiliğinden.

KENDİNCELİK

Bir ölçek sınarının seçimi, ölçek konum ve ağırlıklarının saptanmasında, öznel ve ölçünsüz yargılara dayanma.

  -   -   -  

Anlamında KEND bulunan kelimeler

Bu bölümde tanımı içerisinde KEND geçen kelimeler listesi verilmiştir.

ADALET

Yasalarla sahip olunan hakların herkes tarafından kullanılmasının sağlanması, türe. Herkese kendine uygun düşeni, kendi hakkı olanı verme, doğruluk. Bu işi uygulayan, yerine getiren devlet kuruluşları. Hak ve hukuka uygunluk, hakkı gözetme.

ADAMCAĞIZ

Kendisine sevgi veya acıma duyulan erkek.

AHİT

Kendi kendine söz vererek bir işi üzerine alma, ant. Devir, zaman. Antlaşma.

AHDETMEK

Bir şeyi yapmak için kendi kendine söz vermek.

AKSESUAR

Bir aletin, bir makinenin işlevine katılmayan ancak kendine özgü ayrı bir yararı bulunan alet, araç veya nesne. Konunun gerektirdiği ölçüde kullanılan, bir sahne içinde yer alan veya oyuncunun dekor gereği kullandığı çeşitli eşya. Giysiyi bütünleyen çanta, kemer, şapka, eldiven, mücevher vb. eşya.

AHLAT

Gülgillerden, kendi kendine yetişen, üzerine armut aşılanan ağaç, yaban armudu, dağ armudu (Pirus piraster). Beden yapısının temelini oluşturan ögeler. Kaba adam, yol iz bilmez kimse. Bitlis iline bağlı ilçelerden biri. Bu ağacın, armuda benzeyen, iyice olgunlaştıktan sonra yenilebilen yemişi. Bir karışım içindeki parçalar, ögeler.

AHBAP

Kendisiyle yakın ilişki kurulup sevilen, sayılan kimse. Samimiyet, içtenlik bildiren bir seslenme sözü.

AKTARMA

Aktarmak işi. Bir yolcunun gideceği yere birkaç araç değiştirerek ulaşması. Bir kimsenin herhangi bir hakkını bir başkasına geçirmesini sağlayan iş, transfer. Alıntı. Bir oyuncunun topu kendi takımından bir başka oyuncuya göndermesi. Bir taşıttan başka bir taşıta geçme. Sürülmemiş tarlayı ilk veya ikinci kez sürme. Para aktarımı. Arıları bir kovandan ötekine geçirme.

ADAMCIK

Kendisine acınılan kimse. Yerilen, küçümsenen kimse.

ALAZA

Dökülen tohumlarla ertesi yıl kendiliğinden çıkan tahıl, soğan vb.

AÇILMAK

Açma işine konu olmak. Kendine gelmek, biraz iyileşmek, ferahlamak. Kıyıdan uzaklaşmak. Yeni bir bakış açısı getirmek. Renk koyuluğunu yitirmek. Kapı, yol vb. geçit vermek. Gereken güce ulaşmak. Kuruluşlar ilk kez veya yeniden işe başlamak. Sıkılması, çekinmesi, tutukluğu kalmamak. Herhangi bir konuyla veya sorunla ilgili olarak düşünce ve uygulamalarda yeni koşulların gerektirdiği değişiklikleri veya yenilikleri yapmak. Ayrıntıya girmek. Sırrını, üzüntüsünü, sorunlarını birine söylemek. Genişlemek, bollaşmak. İşini gereğinden veya yapabileceğinden geniş tutmak. Delinmek, yırtılmak. Sis, karanlık, duman vb. dağılmak, yoğunluğunu yitirmek.

ADAY

Bir görev, bir iş için kendini ileri süren veya başkaları tarafından ileri sürülen kimse. Bir iş için yetiştirilmekte, eğitilmekte olan kimse, namzet.

AHZÜKABZ

Kendine mal etme. Para tahsili yapmaya yetkili olma.

ADAMAK

Bir dileğin gerçekleşmesi amacıyla kutsal olduğuna inanılan bir güce niyette bulunmak, nezretmek. İthaf etmek. Bir şeyle yoğun olarak ilgilenmek. Kutsal saydığı bir şey uğruna kendini feda etmek üzere söz vermek. Ayırmak, tahsis etmek.

ADLANMAK

Kendisine ad verilmek, isimlenmek. Kötü ün kazanmak, isimlenmek.

AĞIRKANLI

Ağırcanlı. Hippokrates'in ortaya attığı ağırcanlılık, soğukluk, kolayca duygulanmayış gibi nitelikleri kendinde toplayan kişilik tipi.

AFOROZ

Hristiyanlıkta kilise tarafından verilen cemaatten kovma cezası. Darılıp biriyle konuşmama, ilgiyi kesip kendinden uzaklaştırma, toplum dışılama.

AÇIKLAYICI

Bir sorunu gerekli açıklığa kavuşturan. Kendinden önce gelen kelimeyi belirten, açıklayan (kelime veya kelimeler): "Atatürk, yeni Türkiye'nin kurucusu, daima saygı ile anılacaktır" cümlesindeki 'yeni Türkiye'nin kurucusu' sözü Atatürk adının açıklayıcısıdır.

ABLA

Bir kimsenin kendisinden büyük olan kız kardeşi. Erkeklerin kız veya kadınlara seslenirken söyledikleri söz. Büyük kız kardeş gibi saygı ve sevgi gösterilen kız veya kadın. Genelev veya randevuevi işletmecisi kadın, çaça, mama (II).

ALAYLI

Erlikten yetişmiş, askerî okullarda okumadan başarı gösterip rütbe alan ve yükselen subay. Gerekli okul eğitimini görmeden kendini yetiştirmiş olan (kimse), mektepli karşıtı. Gösterişli, görkemli, debdebeli. Alay edici, küçümseyici, müstehzi.